Γευστική γνωριμία με το λεοντόψαρο και το μπλε καβούρι, τα περιβόητα ξενικά είδη

κ

Εκδήλωση με θέμα "Γαστρονομική εμπειρία: Το μαγείρεμα βρώσιμων ξενικών ειδών", σε συνεργασία με τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη, την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), έλαβε χώρα την προηγούμενη Πέμπτη στο Minos Beach Art Hotel, στον Άγιο Νικόλαο, σε οργάνωση της Αναπτυξιακής Λασιθίου. Πολλά από τα θαλάσσια ξενικά είδη αποτελούν απειλή για την βιοποικιλότητα και μια λύση για να ελεγχθεί και να μειωθεί ο αριθμός τους είναι…να αρχίζουμε να τα τρώμε! Με αυτή την σκέψη ο επικεφαλής σεφ κ. Μπαξεβάνης μαζί με μια πλειάδα εκλεκτών συναδέλφων του επιμελήθηκαν πρωτότυπες συνταγές με βάση το λεοντόψαρο (Pterois spp) και τα μπλε καβούρια (Portunus segnis).

Οι παρευρισκόμενοι δοκίμασαν μοναδικά πιάτα με λεοντόψαρο από τους εκλεκτούς δημιουργούς, όπως κερκυραϊκό μπουρδέτο από τον Μίλτο Αρμένη, σαβόρε από τον Μανώλη Παπουτσάκη, πανέ με μελιτζάνα από τον Alain Llorca, ψαρόσουπα και κεφτεδάκια με τραχανά από τον Χρήστο Λάπα, αχνιστό από τον Μιχάλη Χάσικο και τον Γιάννη Λουκάκο, με κρεμμυδόζουμο, κολοκυθάκια και λεμόνι από τη Νανά Γκαμπούρα σε συνταγή του Αγιορείτη μοναχού πάτερα Επιφάνιου και τηγανητό με σκορδαλιά και σαφράν από τον Γιάννη Μπαξεβάνη).

π

Η βραδιά είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωσησχετικά με τις επιπτώσεις που επιφέρουν τα ξενικά είδη στο θαλάσσιο οικοσύστημα και κατ’ επέκταση στην ανθρώπινη υγεία. "Η μαζική εστίαση σε συνεργασία με τους σεφ, εντάσσοντας τα βρώσιμα ξενικά είδη στα μενού τους, μπορούν να μεταφέρουν ένα ηχηρό μήνυμα για το βιώσιμο μέλλον του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Αρκεί να βρουν το δρόμο για το πιάτο οι "Λεσεψιανοί μετανάστες", οι καταναλωτές να υιοθετήσουν μια διατροφή φιλική προς το περιβάλλον, θετική για την υγεία τους και κυρίως με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα!" σχολίασε ο Μπάμπης Αντωνακάκης, διευθυντής της Αναπτυξιακής Λασιθίου, συνοψίζοντας και το στόχο της εκδήλωσης.

Στην ενημερωτική εκδήλωση συμμετείχε ο Γιάννης Ανδρουλάκης, αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, ο Αντώνης Ζερβός, δήμαρχος Αγίου Νικολάου, ο Γιώργος Τσιφετάκης εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος στον Πρωτογενή Τομέα, ο Τάσσος Παπαδάκης, πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, εκπρόσωποι του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Παράρτημα Κρήτης, επαγγελματίες του χώρου εστίασης (πρόεδρος και μέλη του Συλλόγου εστίασης Αγίου Νικολάου), εκπρόσωποι των ξενοδοχείων (Διευθυντές, FnB, μάγειρες, σεφ κ.α.), αλιευτικοί σύλλογοι (Ελούντας και Σητείας), δημοσιογράφοι (με εξειδίκευση στη γαστρονομία) και εκπρόσωποι του τουρισμού.

π

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διαπεριφερειακού Σχεδίου Συνεργασίας "Θαλάσσιο Περιβάλλον, Παράκτιες Απειλές και Αλιεία", όπου συμμετέχει η Αναπτυξιακή Λασιθίου μαζί με 22 συνολικά συμβαλλόμενους εταίρους από παράκτιες και νησιωτικές ΟΤΔ Αλιείας της χώρας. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τι εννοείς κάνουν και στη Θάσο fine dining;

Ο ταλαντούχος σεφ Γιάννης Μαρινόπουλος ερμηνεύει τις σπεσιαλιτέ του νησιού με τρόπο καινοτόμα νόστιμο και σύγχρονες τεχνικές. Σερβίρει τις δημιουργίες του για ένα και μόνο βράδυ στην Αθήνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
17/03/2025

Τα νέα γευστικά highlights του Κεραμεικού

Οι πιο πρόσφατες προσθήκες στη φαγητογραφία της κουλ γειτονιάς.

Χρυσοί Σκούφοι 2025: Τα εστιατόρια της Πάρου που ξεχώρισαν στο νησί που έκανε την έκπληξη

Η δημοφιλής Κυκλάδα παρουσιάστηκε εξαιρετικά φορμαρισμένη, με δύο νέους Χρυσούς Σκούφους αλλά και δύο νέα Top Notch.

Ο διάβολος έτρωγε Prada: τι συμβαίνει όταν οι μεγαλύτεροι οίκοι μόδας αποφασίζουν να μπουν στην κουζίνα;

Τί συμβαίνει όταν οι μεγαλύτεροι οίκοι μόδας φοράνε ποδιές και σκούφους; Ποια είναι τα πιάτα της μόδας; – στην κυριολεξία.

Τι γεύση έχει μια πίτσα των 52 ευρώ;

Κατ' αρχάς, τη γεύση του exclusivity που σερβίρει για πρώτο πιάτο το "Bagatelle Athens", με όλη την αίγλη που συνδέεται με το όνομα του μπολιασμένη στην ατμοσφαιρική αρχοντιά του, και γεύσεις φινετσάτες κι ευφάνταστες, που ταιριάζουν χάρμα στην εκλεκτική του αύρα. Διαβάστε περισσότερα στην κριτική μας!

Χρυσοί Σκούφοι 2025: Πώς μια πίτσα έφτασε στις κορυφαίες γαστρονομικές εμπειρίες της χώρας

Το απόλυτο comfort food στην έως τώρα κορυφαία στιγμή του στα εστιατορικά δρώμενα της Ελλάδας. Ποιος και πού τη φτιάχνει, γιατί ξεχωρίζει.

Στο Dal Professore Gastro Bar για beats n bites με ιταλιάνικο πρόσημο

Το νέο στέκι με την υπογραφή του… "καθηγητή" της ιταλικής κουζίνας, Νίκο Δημητροκάλη, γίνεται το αγαπημένο μας spot για after office και after theater απολαύσεις και μας διδάσκει την απολαυστική αλεγρία του "cenna spettacolo".