Γευστική γνωριμία με το λεοντόψαρο και το μπλε καβούρι, τα περιβόητα ξενικά είδη

κ

Εκδήλωση με θέμα "Γαστρονομική εμπειρία: Το μαγείρεμα βρώσιμων ξενικών ειδών", σε συνεργασία με τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη, την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), έλαβε χώρα την προηγούμενη Πέμπτη στο Minos Beach Art Hotel, στον Άγιο Νικόλαο, σε οργάνωση της Αναπτυξιακής Λασιθίου. Πολλά από τα θαλάσσια ξενικά είδη αποτελούν απειλή για την βιοποικιλότητα και μια λύση για να ελεγχθεί και να μειωθεί ο αριθμός τους είναι…να αρχίζουμε να τα τρώμε! Με αυτή την σκέψη ο επικεφαλής σεφ κ. Μπαξεβάνης μαζί με μια πλειάδα εκλεκτών συναδέλφων του επιμελήθηκαν πρωτότυπες συνταγές με βάση το λεοντόψαρο (Pterois spp) και τα μπλε καβούρια (Portunus segnis).

Οι παρευρισκόμενοι δοκίμασαν μοναδικά πιάτα με λεοντόψαρο από τους εκλεκτούς δημιουργούς, όπως κερκυραϊκό μπουρδέτο από τον Μίλτο Αρμένη, σαβόρε από τον Μανώλη Παπουτσάκη, πανέ με μελιτζάνα από τον Alain Llorca, ψαρόσουπα και κεφτεδάκια με τραχανά από τον Χρήστο Λάπα, αχνιστό από τον Μιχάλη Χάσικο και τον Γιάννη Λουκάκο, με κρεμμυδόζουμο, κολοκυθάκια και λεμόνι από τη Νανά Γκαμπούρα σε συνταγή του Αγιορείτη μοναχού πάτερα Επιφάνιου και τηγανητό με σκορδαλιά και σαφράν από τον Γιάννη Μπαξεβάνη).

π

Η βραδιά είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωσησχετικά με τις επιπτώσεις που επιφέρουν τα ξενικά είδη στο θαλάσσιο οικοσύστημα και κατ’ επέκταση στην ανθρώπινη υγεία. "Η μαζική εστίαση σε συνεργασία με τους σεφ, εντάσσοντας τα βρώσιμα ξενικά είδη στα μενού τους, μπορούν να μεταφέρουν ένα ηχηρό μήνυμα για το βιώσιμο μέλλον του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Αρκεί να βρουν το δρόμο για το πιάτο οι "Λεσεψιανοί μετανάστες", οι καταναλωτές να υιοθετήσουν μια διατροφή φιλική προς το περιβάλλον, θετική για την υγεία τους και κυρίως με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα!" σχολίασε ο Μπάμπης Αντωνακάκης, διευθυντής της Αναπτυξιακής Λασιθίου, συνοψίζοντας και το στόχο της εκδήλωσης.

Στην ενημερωτική εκδήλωση συμμετείχε ο Γιάννης Ανδρουλάκης, αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, ο Αντώνης Ζερβός, δήμαρχος Αγίου Νικολάου, ο Γιώργος Τσιφετάκης εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος στον Πρωτογενή Τομέα, ο Τάσσος Παπαδάκης, πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, εκπρόσωποι του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Παράρτημα Κρήτης, επαγγελματίες του χώρου εστίασης (πρόεδρος και μέλη του Συλλόγου εστίασης Αγίου Νικολάου), εκπρόσωποι των ξενοδοχείων (Διευθυντές, FnB, μάγειρες, σεφ κ.α.), αλιευτικοί σύλλογοι (Ελούντας και Σητείας), δημοσιογράφοι (με εξειδίκευση στη γαστρονομία) και εκπρόσωποι του τουρισμού.

π

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διαπεριφερειακού Σχεδίου Συνεργασίας "Θαλάσσιο Περιβάλλον, Παράκτιες Απειλές και Αλιεία", όπου συμμετέχει η Αναπτυξιακή Λασιθίου μαζί με 22 συνολικά συμβαλλόμενους εταίρους από παράκτιες και νησιωτικές ΟΤΔ Αλιείας της χώρας. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

8+1 εστιατόρια στην Κηφισιά που αξίζει να δοκιμάσεις

Ο οδηγός μας για τα εστιατόρια στην Κηφισιά συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση, από κομψά ιταλικά τρατορίες και steak houses, μέχρι ατμοσφαιρικά all-day spots και δημιουργικά πιάτα ελληνικής κουζίνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

Zyme: Μια ζυμο-spritzeria στον Πειραιά

Ένα πολύ όμορφο project πιάνει λιμάνι και μας συστήνεται σαν μία premium focacceria και spritzeria.

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια της Νέας Υόρκης για το 2024

Από αυθεντικές εθνικές κουζίνες μέχρι μοντέρνες προσεγγίσεις και exclusive fine dining εμπειρίες, αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο και διάθεση, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler.

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.