Το να εντοπίσουμε το "καλύτερο πιτόγυρο" ενός προορισμού, δεν είναι κάτι που κυνηγάμε όταν ταξιδεύουμε ανά την Ελλάδα στα σαφάρι των Χρυσών Σκούφων. Μερικές φορές, όμως, τα πράγματα έχουν τον τρόπο να σε βρίσκουν μόνα τους. Έτσι, δύσκολα θα μπορούσε κανείς να φανταστεί καλύτερη εκδοχή του εθνικού μας τυλιχτού, απ’ αυτή που σερβίρει στο εστιατόριο του "Κτήματος Γράμψα" ο σεφ Σταύρος Υφαντίδης, που χρησιμοποιεί μια άκρως εκφραστική προζυμένια πίτα καλαμποκιού ως καμβά του, για να απλώσει πάνω της τραγανό και ζουμερό γύρο από μαύρο χοίρο, τζατζίκι από τυρόγαλο, φυσαλίδες πατάτας και ζακυνθινή σάρτσα (ultra συμπυκνωμένη σάλτσα ντομάτας που, στο μοτίβο της κερκυραϊκής παστιτσάδας, φτιάχνεται χωρίς καθόλου νερό), για να συνθέσει μια comfort ντελικατέτσα αξιώσεων, που σε κάθε της μπουκιά συνδυάζει φινέτσα και αυθάδεια με αναπολογητική ευστοχία. Κι αυτό, δεν είναι καν το καλύτερο πιάτου του μενού.
Στην ατμοσφαιρική αυλή, με θέα τα αμπέλια και φόντο το σινεμασκόπ που συνθέτει η τζαμαρία της ανοιχτής κουζίνας, ο σεφ Υφαντίδης μιξάρει το comfort της γευστικής μνήμης με υψηλή τεχνική και δημιουργική τόλμη, και αναδομεί την επτανησιακή παράδοση μέσα από πιάτα όπως ο λαιμός από αρνάκι που μπρεζάρεται επί οκταώρου για να σερβιριστεί με artisanal χυλοπιτάκι σε σάρτσα, και αφρό από ξυνομυζήθρα που παρασκευάζεται επί τόπου, αλλά και να ελληνοποιήσει διεθνή φαβορί σαν το μοσχαράκι ταρτάρ, που παντρεύεται με κρέμα φρικασέ για να δώσει μια παιχνιδιάρικη απόδοση του ελληνικού κλασικού.
Η δε κακαβιά καπνιστής ρέγκας, που συμπληρώνεται από αφρό λεμονόχορτου, αχιβάδες στο ζωμό τους και φιλέτο από ψάρι ημέρας (ένα βελούδινο μυλοκόπι, στη δική μας επίσκεψη), είναι ένα πιάτο υψηλής φινέτσας, που φέρνει στο προσκήνιο μια πρώτη ύλη παραγκωνισμένη μεν σήμερα, αλλά άκρως συνδεδεμένη με την επτανησιακή παράδοση του χθες – και το κάνει με τη μαγειρική δεινότητα ενός μεγάλου ρεστοράν, κερδίζοντας σαφώς τον τίτλο του καλύτερου πιάτου του μενού, αλλά και μια θέση στη λίστα με τα άχαστα του νησιού.
Γιουβαρλάκια από Iberico, παπουτσάκια με ραγού μοσχαρίσια ουράς, αλλά και ριζότο από ντολμαδάκια γιαλαντζί φιγουράρουν επίσης στο ρεπερτόριο της κουζίνας, που μοιράζεται σε a la carte και degustation μενού, premium επιλογές κρεατοφαγίας συμπληρώνουν τη γκάμα, ενώ περιττεύει να αναφέρουμε ότι επιλογές από τις ετικέτες του Κτήματος ταιριάζονται με τα πιάτα σε υπέροχα wine pairings που επιμελούνται οι Γιάννης και Χρήστος Γράμψας, η νεότερη γενιά του οινοποιείου. Όπως εκείνο το πάντρεμα του υπέροχου μονοποικιλιακού Αυγουστιάτη 12μηνης ωρίμανσης που είναι η Nefeli, η πιο premium ετικέτα του οινοποιείου, με το πιτόγυρο που λέγαμε...
Κτήμα Γράμψα, Λαγωπόδο, Ζάκυνθος, 2695092286
*Ευχαριστούμε την AutoLux Car & Bike Rentals για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων στη Ζάκυνθο