Food On: Δωρεάν εκπαίδευση και επαγγελματική αποκατάσταση στην εστίαση

Εντατικά σεμινάρια μαγειρικής από καταξιωμένους σεφ για οικονομικά ευάλωτα άτομα, που αγαπούν τον χώρο της εστίασης.

Food On

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο η εθελοντική, μη κερδοσκοπική οργάνωση Food On, γνωστή και από παλαιότερες κοινωνικές δράσεις στη μαγειρική, με κεντρικό στόχο "μια κοινωνία χωρίς κοινωνικό αποκλεισμό, η οποία να δίνει την ευκαιρία σε όλους τους ανθρώπους να ζουν με αξιοπρέπεια".

Πρόκειται για μια εντατική, θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση στη μαγειρική από αναγνωρισμένους σεφ, μεταξύ των οποίων ο Λευτέρης Λαζάρου, ο Χριστόφορος Πέσκιας, ο Μιχάλης Νουρλόγλου, ο Χρόνης Δαμαλάς, ο Νίκος Θωμάς, ο Ηλίας Σκουλάς, ο Γιώργος Τσούλης. Το πρόγραμμα "FoodOnAcademy", μια ιδέα του Αργύρη Ζαννιά, εμπνευστή και ιδρυτή της Οργάνωσης Food On, απευθύνεται σε άτομα από ευάλωτες οικονομικά και κοινωνικά ομάδες, ενώ υποστηρίζεται οικονομικά από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το οποίο καλύπτει πλήρως τα δίδακτρα φοίτησης των εκπαιδευόμενων.

Food On

Η αξιέπαινη δράση αφορά άτομα που έχουν πάθος με την εστίαση, αλλά όχι την οικονομική δυνατότητα να εκπαιδευτούν σχετικά, και το σημαντικό είναι ότι δεν σταματά στην εκπαίδευση, αλλά προχωρά και στην επαγγελματική αποκατάσταση, σε έναν κλάδο, μάλιστα, που έχει ανάγκη προσωπικού το τελευταίο διάστημα.

Food On

Η πρώτη σειρά σεμιναρίων πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από 6 έως 30 Ιουνίου στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο "Μαθήματα Μαγειρικής" (Άγιος Δημήτριος). Την παρακολούθησαν 12 εκπαιδευόμενοι και δίδαξαν αφιλοκερδώς 14 σεφ. Η επόμενη σειρά σεμιναρίων προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο και σχεδιάζεται να διαρκέσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι υποψήφιοι επιλέγονται με συγκεκριμένα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια ενώ, μετά το τέλος της εκπαίδευσης, παίρνουν σχετική πιστοποίηση και προωθούνται άμεσα για απασχόληση μέσα από το δίκτυο των συνεργαζόμενων με την FoodOn εστιατορίων.

Food On

Μιλήσαμε με τον σεφ Γιώργο Τσούλη για τις εντυπώσεις του από το πρώτο σεμινάριο:

Πείτε μας μια γενική εντύπωση από το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων σε αυτό τον πρώτο κύκλο σεμιναρίων…
Μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω 12 μαθητές, 12 ανθρώπους με διαφορετική επαγγελματική ιδιότητα και μαγειρική εμπειρία, αλλά με πραγματική όρεξη να μάθουν και να εξελιχθούν. Να "σηκώσουν μανίκια" και να δουλέψουν σε κουζίνες επαγγελματικές. Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον, για να μάθουν μυστικά για τη μαγειρική. Για το τι ισχύει στον χώρο μιας επαγγελματικής κουζίνας και όχι στον τηλεοπτικό ή στο Διαδίκτυο. Μέσα στις 4 ώρες που διήρκεσε ένα μάθημα, τέθηκαν πολλές ερωτήσεις, στοχευμένες απορίες και όλες με πολύ καλή διάθεση για αληθινή γνώση.

Πιστεύετε ότι αυτός ο κύκλος σεμιναρίων μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά τους μαθητές να απορροφηθούν σε ανάλογες θέσεις εργασίας;  
Σίγουρα πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, που δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους που έχουν πάθος με τη μαγειρική και δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα σε κάποια ιδιωτική σχολή, σε ανθρώπους που έχασαν τη δουλειά τους μέσα στην πανδημία ή αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα, να παρακολουθήσουν δωρεάν εντατικές εκπαιδεύσεις. Μέσα από τους κύκλους μαθημάτων, οι εξαιρετικοί συνάδελφοι και μαζί τους κι εγώ, θεωρώ ότι συμβάλλαμε στον στόχο της FoodOnAcademy να προσφέρει ουσιαστική γνώση και να μυήσει τους συμμετέχοντες σε τεχνικές μαγειρικής & ζαχαροπλαστικής, αποκτώντας μία εμπειρία που θα τους βοηθήσει να απορροφηθούν σε ανάλογες θέσεις εργασίας στον χώρο του επισιτισμού.

Όλη η δράση της Food On, στηρίζεται αυστηρά και μόνο σε δωρεές, οι οποίες αποτελούν την έμπρακτη στήριξη, τόσο ιδιωτών όσο και νομικών προσώπων στο έργο της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Video walkthrough: Η Ναταλία Δραγούμη μαθαίνει τι εστί "cena spettacolo" στο "Dal Professore Gastro Bar"

Από τον "προφέσορα" της ιταλικής κουζίνας Νίκο Δημητροκάλη και την ομάδα του ολόφρεσκου γαστρομπάρ στην Πραξιτέλους.

14/01/2025

Νέο ωράριο λειτουργίας για το εστιατόριο του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Ανοιχτό και τις βραδινές ώρες θα είναι το εστιατόριο του μουσείου.

"Sister": Στο Ψυχικό για pad thai και ωραίες μουσικές

Το thai bar restaurant του Κωνσταντίνου Ζουγανέλη έχει άποψη, γοητεία και νοστιμιά.

Καπάνι Μάρκετ: Το νέο οινορεστοράν του Μεταξουργείου έχει κάτι από Θεσσαλονίκη και Φλώρινα

Η φιλοσοφία της υπαίθριας αγοράς συνυπάρχει με παραδοσιακή γεύση και DJ sets με βινύλια.

Το Cafe Society επιστρέφει στο "Mona Athens"

Από τις 23 Ιανουαρίου και για ένα μήνα, κάθε Πέμπτη έως Κυριακή, η Γαλλίδα σεφ Justine Pruvot αναλαμβάνει το brunch στο δημοφιλές σποτ του Ψυρρή.

"Ryotei 118": Ένα διαφορετικό ιαπωνικό στη Γλυφάδα

Ο σεφ Αντώνης Κουρκούτας παρουσιάζει μία χαλαρή gastropub με έμπνευση από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

TROFELIA: Φέρνοντας το Α και το Ω στο τραπέζι

Η τέχνη του να διαλέγεις ό,τι ποιοτικότερο βρισκόταν ανέκαθεν στο DNA της TROFELIA.