Τα εστιατόρια του Ιονίου που υπηρετούν πιστά την ελληνική κουζίνα

Τα γευστικά σημεία των Επτανήσων που ξεχώρισαν στα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2023.

Εστιατόρια ελληνικής κουζίνας στα Επτάνησα © Melia Fine Dining

Η ελληνική κουζίνα -σύγχρονη και παραδοσιακή, στεριάς και θάλασσας- παρουσιάζει εξαιρετικά δείγματα αναβάθμισης τα τελευταία χρόνια, γίνεται και πάλι μόδα και, γενικότερα, αγαπιέται από κοινό και σεφ. Φροντίζουν γι' αυτό δεκάδες εστιατόρια της χώρας, που ξεχωρίζουν στη λίστα των κορυφαίων, στα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2023 από το Αθηνόραμα. Ανάμεσά τους και εκείνα που ξεχωρίζουν στα Επτάνησα. Μέρη σαν τα παρακάτω:

"Melia" - Ζάκυνθος

Melia

Ντυμένα στα λευκά τραπέζια, κάποια από τα οποία στρωμένα πάνω στο νερό, σε καλωσορίζουν σε μια κομψή βεράντα που γίνεται ένα με τον ορίζοντα. Το εστιατόριο του "Lesante Blu" λειτουργεί υπό την καθοδήγηση του Νίκου Ισπυρούδη, ο οποίος σε συνεργασία με τον headchef Βασίλη Κρανιά, προτείνει πιάτα που αξιοποιούν τα τοπικά προϊόντα και μπολιάζουν με φρεσκάδα τις παραδοσιακές επτανησιακές συνταγές. Ιδιαίτερα φροντισμένη λίστα κρασιών και αξιόλογες προτάσεις αρμονίας.

"Κληματαριά" - Κέρκυρα

Κληματαριά Κέρκυρα

Η οικογένεια Μπέλλου πρεσβεύει την κερκυραϊκή κουζίνα και ειδικά τις σπεσιαλιτέ της με βάση το ψάρι στην πλέον ανόθευτη εκδοχή τους. Το μπιάνκο και το μπουρδέτο είναι συγκινητικής νοστιμιάς και θα τα χαρείτε με φρέσκο ψάρι της επιλογής σας, αξίζει όμως να τιμήσετε και ό,τι άλλο προτείνουν στο εξαιρετικό τηγάνι και στην αριστοτεχνική κατσαρόλα. Οι κρατήσεις στη μικρή αυλή είναι απαραίτητες.

"Fiore" - Ζάκυνθος

Fiore

Το ατμοσφαιρικό γαστρονομικό εστιατόριο του "Lesante Cape" μοιάζει να αιωρείται πάνω από τη θάλασσα. Ο ταλαντούχος σεφ Άγγελος Μπακόπουλος περνά παραδοσιακά στοιχεία της Ζακύνθου και των Επτανήσων γενικότερα μέσα από το προσωπικό του φίλτρο και προτείνει πιάτα με σύγχρονο πνεύμα, όπως η εξαιρετική παλαμίδα σε λεπτό "φιλμ" αγγουριού με σορμπέ μυρωδικών και σάλτσα μπουρδέτο.

"Toula's Seaside" - Κέρκυρα

Toula's Seaside

Το πέτρινο σπίτι εκατό χρόνων έχει ανακαινιστεί εντυπωσιακά με ωραία ξύλινη επίπλωση, κλιματιζόμενη κάβα και κομψά στημένα τραπέζια, που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Το πιο δυνατό στοιχείο της κουζίνας είναι οι παραδοσιακές σπεσιαλιτέ σαν το μπουρδέτο, το σαβόρο, τα τσιγαρέλια και το φρικασέ, που συνυπάρχουν με μοντέρνες προτάσεις.

"Prosilio"  -  Ζάκυνθος

Prosilio

Στην καρδιά της πόλης, μια αυλή σπιτιού έχει μεταμορφωθεί σε ανθισμένο κήπο ενός στιλάτου εστιατορίου. Η ταλαντούχα σεφ Κρίστυ Καραγεώργου συνθέτει με φαντασία και δημιουργικότητα μοντέρνες γεύσεις που βλέπουν με φρέσκια ματιά την παράδοση και τις επιλεγμένες πρώτες ύλες της Ζακύνθου. Ιδιαίτερη φροντίδα για το κρασί από το έτερον ήμισυ του μαγαζιού Γιώργο Καμπίτση.

"Rose Garden" - Κέρκυρα

Rose Garden

Σε μια καταπράσινη γαλήνια αυλή που "κρύβεται" σε απόσταση αναπνοής από τον κεντρικό δρόμο του οικισμού, ο Κερκυραίος σεφ Τάσος Ανδριώτης αναζητά με ζέση ποιοτικές πρώτες ύλες του νησιού και προτείνει πιάτα που αποδίδουν με σύγχρονο τρόπο τις χαρακτηριστικές κερκυραϊκές γεύσεις.

"Flow" - Ζάκυνθος

Flow

Από το ψηλότερο σημείο του "Olea" το μάτι χαίρεται ένα πανοραμίκ στους καταπράσινους λόφους. Ο αισθαντικός, με γήινο μινιμαλισμό απέριττος χώρος, με καταπράσινους εσωτερικούς κήπους είναι χαλαρωτικός και κομψός, με λεπτομέρειες ωραίου design. Ο Μιχάλης Νουρλόγλου επιμελείται μια ελληνική κουζίνα σύγχρονη και γεμάτη φρέσκες ιδέες, που αναδεικνύει τα υλικά της χώρας και της Ζακύνθου.

"Pomo d' Oro" - Κέρκυρα

Σε μία από τις πιο γραφικές, κέντρο-απόκεντρο, πλατείες στην παλιά πόλη της Κέρκυρας, ο σεφ Αριστοτέλης Μέγκουλας προτείνει μια σύγχρονη ελληνική κουζίνα με προσωπικό ύφος, στηριγμένη σχεδόν εξ ολοκλήρου σε δυσεύρετες κερκυραϊκές πρώτες ύλες. Απολαυστικό μπροντέτο θαλασσινών με νερό ντομάτας, νοστιμότατα ραβιόλια με ραγού αρνιού, πρωτότυπη τάρτα συκομαΐδα με λευκή σοκολάτα.

"Dominicale" - Ζάκυνθος

Dominicale

Αέρας ανανέωσης πνέει στην κουζίνα του ιδιαίτερα ατμοσφαιρικού open air ρεστοράν που αποτελεί κομμάτι ενός ζακυνθινού αρχοντικού με μακρά ιστορία πάνω στη θάλασσα. Τα ηνία κρατά ο ταλαντούχος σεφ Δημοσθένης Ντάνος, ο οποίος αξιοποιεί την πολύ καλή πρώτη ύλη του μαγαζιού και προτείνει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες μοντέρνες ελληνικές γεύσεις με θαλασσινό πρόσημο.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο φούρνος Μονόκερος στην εποχή του Γιώργου Χατζηϊωαννίδη

Ο ταλαντούχος γευσιπλάστης, μετά από θητεία σε επιτυχημένα αθηναϊκά εστιατόρια, εγκαινιάζει ένα νέο κεφάλαιο που περνά από το προζύμι.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
25/11/2024

GiO: Νέο ιταλικό εστιατόριο στο The Margi

Μία ακόμη πρόταση γεύσης παρουσιάζει το δημοφιλές ξενοδοχείο των ΝΠ.

Σάββατο βράδυ στο Koumkan

Στην περίπτωση του Koumkan ισχύει απολύτως το "First we take Kifisia, then we take Athens". Και μάλιστα we took Kifisia μέσα σε 4 ημέρες, τόσο χρειάστηκε μόνο.

Η "Hytra" αχνίζει σε άλλον τόπο

Το χρυσοσκουφάτο ρεστοράν παρουσιάζει φέτος τη δημιουργική κουζίνα του πολύ ταλαντούχου σεφ Γιώργου Φελεμέγκα στο πλαίσιο μιας ιδιότυπης συγκατοίκησης με το αδερφό εστιατόριο "Fuga".

Ο Βασίλαινας υποδέχεται το Κτήμα Κυρ-Γιάννη

Tην Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, το εμβληματικό εστιατόριο υποδέχεται το επίσης εμβληματικό κτήμα.

8+1 εστιατόρια στην Κηφισιά που αξίζει να δοκιμάσεις

Ο οδηγός μας για τα εστιατόρια στην Κηφισιά συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση, από κομψά ιταλικά τρατορίες και steak houses, μέχρι ατμοσφαιρικά all-day spots και δημιουργικά πιάτα ελληνικής κουζίνας.

Zyme: Μια ζυμο-spritzeria στον Πειραιά

Ένα πολύ όμορφο project πιάνει λιμάνι και μας συστήνεται σαν μία premium focacceria και spritzeria.