Η ελληνική κουζίνα -σύγχρονη και παραδοσιακή, στεριάς και θάλασσας- παρουσιάζει εξαιρετικά δείγματα αναβάθμισης τα τελευταία χρόνια, γίνεται και πάλι μόδα και, γενικότερα, αγαπιέται από κοινό και σεφ. Φροντίζουν γι' αυτό δεκάδες εστιατόρια της χώρας, που ξεχωρίζουν στη λίστα των κορυφαίων, στα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2023 από το Αθηνόραμα. Μέρη όπως τα παρακάτω (και) στη Χαλκιδική:
"Trizoni Sea Treasures"
Ιστορική πια, με τα σαράντα χρόνια λειτουργίας της να φαίνονται στην παχιά σκιά των δέντρων που την ομορφαίνουν, η θαλασσινή αυλή της Χαλκιδικής έχει τα τελευταία χρόνια χαράξει σταθερή πορεία στον αφρό της ψαροφαγίας, με τις συνεργασίες που κρατά η οικογένεια με ψαράδες και ψαροντουφεκάδες της περιοχής να μεταφράζονται στη ζηλευτή ψαριέρα της. Δοκιμάζεις μαγική σκορπίνα σε αγιορείτικο ταβά ή μπουρδέτο, κακαβιά του Σούσουρα με ροφό και εξαιρετικά ωμά με ψάρι ημέρας.
"Tomata"
Φωτεινή και χαλαρή βεράντα, ντυμένη στα λευκά, με θέα στη μαρίνα του "Sani Resort". Η κουζίνα κινείται στα μονοπάτια της σύγχρονης ελληνικότητας με τον μοναδικό και ιδιοσυγκρασιακό τρόπο του πολυβραβευμένου σεφ Χρύσανθου Καραμολέγκου, ο οποίος παντρεύει τα πολυτελή με τα πιο απλά υλικά, τα στοιχεία από άλλες κουλτούρες και τις εξαιρετικές πρώτες ύλες σε αξιομνημόνευτες σπεσιαλιτέ επιπέδου.
"Μαρίνα"
Οι πολύ καλές πρώτες ύλες έχουν απόλυτη προτεραιότητα στη σύνθεση του μενού του εστιατορίου, το οποίο παράλληλα παρακολουθεί διακριτικά και τις νέες τάσεις. Πολύ όμορφη η σάλα μπροστά στη θάλασσα που θυμίζει πλώρη καραβιού και επαγγελματικό σέρβις. Αξίζει να τιμήσει κανείς τα λιγκουίνι θαλασσινών και τον πολίτικο χαλβά με βουβαλίσιο βούτυρο.
"Bubo Fine Dining Restaurant"
Με την open-air, ιδιοσυγκρασιακή του σάλα να χαζεύει το χαλαρό, κοσμοπολίτικο beach-side του "Ekies All Senses Resort", ο Δημήτρης Παμπόρης προτείνει μια σύγχρονη ελληνική κουζίνα που, άλλοτε πιο κοντά στην παράδοση και άλλοτε με μια επιτυχημένη προσωπική δημιουργικότητα, προσφέρει πιάτα που σέβονται την πρώτη ύλη και την αναδεικνύουν με φίνα εκφραστικότητα.
"Η Μαριγούλα"
Αύρα ελληνικού μπιστρό στο εσωτερικό, με τα τραπεζάκια μαζεμένα γύρω από την ανοιχτή κουζίνα όπου ο σεφ Μπιλάλ Ντόκα ετοιμάζει πιάτα με τοπική αυθεντικότητα και κοσμοπολίτικη τεχνική, αλλά και παρεΐστικη ατμόσφαιρα στον έξω χώρο, που ξεδιπλώνεται σχεδόν σε όλη τη γειτονιά, αντανακλώντας στο ανοιχτόκαδρο άπλωμά της τη larger than life προσωπικότητα του ιδιοκτήτη Σοφοκλή Γιαγτζόγλου.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.