Η ελληνική κουζίνα -σύγχρονη και παραδοσιακή, στεριάς και θάλασσας- παρουσιάζει εξαιρετικά δείγματα αναβάθμισης τα τελευταία χρόνια, γίνεται και πάλι μόδα και, γενικότερα, αγαπιέται από κοινό και σεφ. Φροντίζουν γι' αυτό δεκάδες εστιατόρια της χώρας, που ξεχωρίζουν στη λίστα των κορυφαίων, στα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2023 από το Αθηνόραμα. Στη Θεσσαλονίκη, συναντάς ακριβώς τέτοια, που αναδεικνύουν την ελληνική, αλλά συχνά και ειδικότερα τη Μακεδονική, Κουζίνα όπως τα παρακάτω:
"Salonica Restaurant & Bar"
Στο γκουρμέ εστιατόριο του "Makedonia Palace" με την πανοραμική θέα στη θάλασσα, ο βραβευμένος σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου δημιουργεί μια ελληνική κουζίνα, που δίνει στις παραδοσιακές γεύσεις φινετσάτη σύγχρονη διάσταση, γευστικό βάθος και αφοπλιστική νοστιμιά.
"Dome Real Cuisine"
Το εστιατόριο του "Nikopolis Hotel" έχει χαλαρή αύρα και προσφέρει θέα στη μεγάλη πισίνα του ξενοδοχείου. Ο βραβευμένος σεφ Στέφανος Σταμίδης προτείνει μια καλοδουλεμένη σύγχρονη ελληνική κουζίνα, η οποία κρατά τους δεσμούς της με την παράδοση αλλά επικεντρώνεται και στις προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες και τις εξαιρετικές κοπές κρεάτων, που ωριμάζουν σε ειδικά ψυγεία.
"Grada Nuevo"
Ατμοσφαιρικό εστιατόριο ψαριού, όπου η κομψότητα της σάλας αντανακλάται και στη φινέτσα των πιάτων, με τις σεφ Ελένη Ρήγα και Πελαγία Σαββαΐδου να αντλούν από το κλασικό συνταγολόγιο για να παρουσιάσουν συνθέσεις ταυτόχρονα ευρηματικές και οικείες, με την εξαιρετική πρώτη ύλη πάντα σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Σταθερά στην αιχμή η κολεξιόν από όστρακα, ενώ στα συν και η πολύ ενημερωμένη κάβα.
"Χαρούπι"
Σε μινιμαλιστική σάλα με σκανδιναβικές επιρροές, αλλά σαφείς αναφορές στην εικονογραφία της Λεβεντογέννας, και σε όμορφο καθιστικό στον εξωτερικό χώρο, ο βραβευμένος σεφ Μανώλης Παπουτσάκης παίρνει ατόφιες κρητικές γεύσεις απ’ την καρδιά της παράδοσης και τις ανασκευάζει για τη μοντέρνα εποχή, χωρίς να αφήνει δράμι από τη βαθιά τους νοστιμιά έξω από το πιάτο.
"Ambrosia"
Το κύριο εστιατόριο του "Hyatt Regency" κινείται σταθερά στο πεδίο της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας. Ο executive chef Απόστολος Αλτάνης προτείνει μια σειρά από ενδιαφέρουσες γεύσεις που άλλοτε μένουν κοντά στην παράδοση και άλλοτε την εκφράζουν μέσα από ευφάνταστες προσεγγίσεις. Εξαιρετική βεράντα με θέα στους καταπράσινους κήπους και την πισίνα, όταν ο καιρός το επιτρέπει.
"Botargo"
Στοιχεία από το βυζαντινό παρελθόν της Θεσσαλονίκης "ζωντανεύουν" με κομψό τρόπο στη διακόσμηση του ατμοσφαιρικού εστιατορίου του ξενοδοχείου "MonAsty" στο κέντρο της πόλης. Ο ταλαντούχος σεφ Γιώργος Στυλιανουδάκης προτείνει μια πολύ ενδιαφέρουσα μοντέρνα ελληνική κουζίνα, που συχνά εμπνέεται από τις μοναστηριακές συνταγές κι εκτελείται με ακρίβεια από τον Κωνσταντίνο Μποβιάτση.
"Γλυκάνισος"
Εστιατόριο αναφοράς στην ψαροφαγία της Θεσσαλονίκης, ο "Γλυκάνισος" παραμένει φαβορί της πόλης, ποντάροντας με συνέπεια στην εξαιρετική πρώτη ύλη, που καταφθάνει καθημερινά από τα συνεργαζόμενα καΐκια στη Χαλκιδική. Με αυτά για βάση, ο σεφ Δημήτρης Αγόρατζης συνθέτει πιάτα που δίνουν μοντέρνο αέρα στην ελληνική παράδοση, ενώ μαστόρικα ψησίματα και αέρινα τηγάνια υπογράφουν μια εστιατορική εμπειρία, όπου η πρώτη ύλη αποτελεί ισχυρό χαρτί.
"Δέκα Τραπέζια"
Στο δημιουργικό του μεζεδοπωλείο, ο Μανώλης Παπουτσάκης βάζει στο τραπέζι γεύσεις παράδοσης, όπως το αρνάκι τσιγαριαστό με τραχανά και πρόβειο γιαούρτι, πλάι σε κομψές παρασκευές όπως η croustade από μελάνι σουπιάς γεμιστή με καβούρι και χαβιάρι πέστροφας ή τα ραβιόλια γαρίδας με μυζήθρα και σουτζούκι, προσφέροντας ένα πρωτότυπο σερί σύνθετων πιάτων επιπέδου, που δεν σε αφήνει να βαρεθείς.
"Το Μανιτάρι"
Το όμορφο εστιατόριο στον όροφο του Sofouli Center με την ανάλαφρη country style διακόσμηση έχει εξελιχτεί σε δημοφιλές στέκι για όσους αγαπούν τη μοντέρνα ελληνική κουζίνα με τον τρόπο που την αντιλαμβάνεται ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Παμπόρης. Πλέον στο μενού προστίθενται σταδιακά και πιάτα σε πιο fine ύφος, αλλά και πολύ καλά επιδόρπια.
"Marea Sea Spirit"
Σύγχρονη, αεράτη σάλα με αστική πολυτέλεια όπου κυριαρχεί το μάρμαρο, μεγάλο μπαρ και τραπέζια στο άνετο πεζοδρόμιο. Ποικιλία ψαριών και θαλασσινών από το συνεργαζόμενο ψαράδικο σκάφος στην Ιερισσό της Χαλκιδικής, με όποιο ψήσιμο προτιμάτε. Η κουζίνα προτείνει μια σειρά από σύνθετα πιάτα με βάση το ψάρι στο ύφος της μοντέρνας ελληνικής κουζίνας, καθώς και πολλούς μεζέδες.
"Μούργα"
Το εμβληματικό εστιατόριο του Γιάννη Λουκάκη έχει χαράξει δρόμο σε μια θαλασσινή κουζίνα με φρεσκάδα, που βάζει σε πρώτο πλάνο την εποχική πρώτη ύλη και την αναδεικνύει με πρωτότυπους συνδυασμούς υλικών σε μενού που ανανεώνεται καθημερινά, ανάλογα με την αγορά. Ιδιοσυγκρασιακός χώρος μεταξύ παλιού καφενείου και ρετρό μαγειρείου, με ανοιχτή κουζίνα και αρτίστικες φωτογραφίες των κωδωνοφόρων της Δράμας. Ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών με βιολογικά και βιοδυναμικά κρασιά.
"Όλυμπος Νάουσα"
Η οικογένεια Τορνιβούκα αναβιώνει το θρυλικό εστιατόριο της πόλης, το οποίο στη νέα του εποχή αποτελεί κομμάτι του εντυπωσιακού ξενοδοχείου "ON Residence". Χώρος ηλιόλουστος και κομψός, σέρβις καλού εστιατορίου και στα ηνία της κουζίνας ο σεφ Δημήτρης Τασιούλας που παρουσιάζει κλασικές σπεσιαλιτέ του μαγαζιού με σύγχρονη οπτική αλλά και δικές του προτάσεις σε μοντέρνο ελληνικό ύφος.
"Συν Τροφή"
Από την ομάδα του Γιάννη Λουκάκη της "Μούργας" το ιδιότυπο αυτό εστιατόριο σε πεζόδρομο στα Λαδάδικα ακονίζει την αιχμή της ελληνικής μπιστρονομίας, αντλώντας έμπνευση από την ορεσίβια γεύση της Μακεδονίας, όπως ο κόκορας κρασάτος με ξινό τραχανά, κρατώντας όμως και τη θάλασσα στο παιχνίδι με πιάτα σαν το ταρτάρ σφυρίδας σε βελουτέ κακαβιάς από τα μάγουλα του ψαριού. Ενδιαφέρουσα οινική γκάμα με βιολογικά και βιοδυναμικά κρασιά.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.