M' αυτή τη θέα που συνδέει τόσο ωραία τα διαμάντια της αθηναϊκής αρχαιότηταςη ταράτσα του "Kuzina" είναι εξαιρετικά δημοφιλής σε ξένους που κυριαρχούν αυτή την εποχή και φυσικά στους Έλληνες. Την επιβλητική δωρική λιτότητα του Ναού του Ηφαίστου την χαίρεσαι μοναδικά αφού βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα τραπέζια και ο φωτισμένος Παρθενώνας ανεβάζει ψηλά την καρδιά, το μυαλό και το βλέμμα. Ο Άρης Τσανακλίδης γιορτάζοντας το καλοκαίρι, προτείνει για πρώτη φορά αν δεν κάνω λάθος ένα ιντριγκαδόρικο menu degustation 7 σταδίων (110€), που σου επιτρέπει να γευτείς σφαιρικά την κουζίνα του και να διαλέξεις αν θέλεις ότι σου άρεσε περισσότερο σε επόμενη επίσκεψη μιας και το κάθε ένα υπάρχει και στον αλά καρτ κατάλογο.
Στο ξεκίνημα λοιπόν σού προτείνουν μια γευσιγνωσία εξαιρετικά παρθένων ελαιόλαδων από τα οποία ξεχώρισα ιδιαιτέρως το κρητικό "Eliama Premium". Γέφυρα σ' αυτό η κλασσική ωραία γεύση μιας καπνιστής μελιτζανοσαλάτας με πιπεριές Φλωρίνης και άρωμα δενδρολίβανου. Στη συνέχεια έρχονται δύο πιάτα που εκφράζουν τη φαντεζί πλευρά της κουζίνας του Τσανακλίδη.
Το μιλφέιγ με φρέσκο μπλε ελληνικό καβούρι να ακούγεται ωραία, είναι αρμονικό και παιγνιώδες, το αβοκάντο στρώνει από κάτω του μια ωραία βάση και οι πέρλες από μάνγκο του δίνουν εξωτισμό. Τα εξαιρετικής ποιότητος μεγάλα φρέσκα χτένια συνδυάζονται πολύ ταιριαστά με τη μετρημένη ένταση gel από κουμκουάτ σε ζύμωση αλλά και την φρουτώδη απαλότητα μιας σάλτσας βουτύρου με πορτοκάλι.
Σειρά έχει έπειτα το καλαμάρι συνδυασμένο ταιριαστά με ξυνούτσικη μου ταραμά, κουκουνάρι, και πικάντικη, μυρωδάτη σάλτσα verde από πολλά βότανα. Το Wagyu flap stake της ονομαστής Snake River farm πλούσιο σε ενδομυϊκό λίπος σε κερδίζει με την φανταστική, μελωμένη υφή του που λιώνει στο στόμα και συνοδεύεται από γευστικά μανιτάρια shiitake μαριναρισμένα με miso, φινετσάτα φρέσκια σπαράγγια και pepper sauce. Το σερί των φαγητών κλείνει ένα πολύ νόστιμο και απαλό παϊδάκι από αρνάκι γάλακτος γαλλικής κοπής που έχει δίπλα του ποντιακό κους κους και μια πυκνή σάλτσα Μαυροδάφνης. Ο επίλογος του menu degustation γράφεται με γκανάζ μπίτερ σοκολάτας με cremeux φυστικιών Αιγίνης στο εσωτερικό του και "παστέλι" από καρπό κακάο.
Εκτός μενού τώρα επισημαίνω: την χωριάτικη σερβιρισμένη έξυπνα μέσα σε ορθογώνιου παραλληλεπίπεδου φόρμα ∙ το ανάλαφρο crudo φαγκριού μαριναρισμένο με πιπεριές jalapeno, lime, ραπανάκι και αβοκάντο ∙ τον πικάντικο τόνο με ginger και σάλτσα wasabi με ταχίνι ∙ και το πολύ καλό USDA Prime striploin με béarnaise εστραγκόν. Και φυσικά δεν φεύγουμε από το "Kuzina" χωρίς το εμβληματικό παγωτό Armenoville με καραμελωμένα αμύγδαλα, μαρέγκα και ζεστή ganache σοκολάτας, του Άρη.