Το ραντεβού μας έχει κλειστεί αρκετά νωρίς το πρωί στο "Soil" μιας και τελικός μας προορισμός είναι η φάρμα του βραβευμένου εστιατορίου του Παγκρατίου στο Αλεποχώρι. Η συγκεκριμένη φάρμα παίζει από την πρώτη στιγμή πολύ σημαντικό ρόλο στο γαστρονομικό DNA του "Soil" και τώρα, ενάμιση περίπου χρόνο μετά την έναρξη της λειτουργίας του, ο πολύ ταλαντούχος σεφ και δημιουργός του, Τάσος Μαντής, αισθάνεται έτοιμος να την εντάξει πιο βαθιά μέσα σε αυτό ή ορθότερα να την "φωτίσει" ακόμα περισσότερο μέσα από την ολοήμερη εμπειρία "Alepochori Experience" που προσφέρει πλέον το εστιατόριο.
Αυτήν ξεκινάμε να βιώνουμε κι εμείς ήδη με το που αποβιβαζόμαστε από το πολυτελές mini van του "Soil" και κατηφορίζουμε προς την ηλιόλουστη και καταπράσινη απλοχωρία της φάρμας που ατενίζει πανοραμικά τη θάλασσα. Το καλωσόρισμα με έναν δροσιστικό χυμό από ύσσωπο και αγγούρι διαδέχεται η ξενάγηση ανάμεσα στις συστάδες από κάθε λογής μικρούς και μεγάλους θάμνους, δέντρα, δεντράκια και ζαρζαβατικά, την οποία κάνει ο ίδιος ο Μαντής, παρέα με τον μαστρο-Μπάμπη όπως αποκαλεί χαϊδευτικά τον πατέρα του που φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία της φάρμας.
Οι πρώτοι σπόροι της φυτεύτηκαν, όπως μας λέει, την εποχή που μαγείρευε στο "Funky Gourmet". "Έκτοτε ποτέ δεν σταματήσαμε να φυτεύουμε διαρκώς καινούργιους αλλά και κάποιους παλιούς και δυσεύρετους που μας εμπιστεύτηκαν φίλοι και γνωστοί. Αν και πάντα χρησιμοποιούσα ορισμένα βότανα και άνθη από τη φάρμα για τα εστιατόρια που βρέθηκα αργότερα, στο 'Soil' είναι η πρώτη φορά που το μενού δημιουργείται αποκλειστικά γύρω από αυτά". Κόβει με το χέρι του και μας δίνει να δοκιμάσουμε άλυσσο που μοσχοβολά μέλι, μαυρόφυλλο που αφήνει επίγευση στρειδιού, δροσερό και πικάντικο κόκκινο shisho, ύσσωπο που είναι από τα αγαπημένα του βότανα και ταιριάζει πολύ με το ψάρι.
Γύρω στα 45 διαφορετικά βότανα φύονται αυτή τη στιγμή στη φάρμα, τα οποία δεν αξιοποιούνται μονάχα στα πιάτα αλλά, τουναντίον, ποικιλοτρόπως και σε συνδυασμό με την γενικότερη φιλική προς το περιβάλλον και zero waste φιλοσοφία του εστιατορίου. "Η κενταύρεια γίνεται ένα πολύ ωραίο αφέψημα, την αρτεμισία την χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε το δικό μας βερμούτ, ενώ αρκετά άνθη τα αποξηραίνουμε και τα κάνουμε αρωματικά αλάτια, και τα κοτσάνια τους γίνονται eco friendly καλαμάκια. Το λεγόμενο 'από τη φάρμα στο τραπέζι' έχει για εμένα πολλές και διαφορετικές προεκτάσεις και αυτό που θέλω να μεταφέρω και να μεταδώσω μέσα από το 'Alepochori Experience' είναι πως δεν πρόκειται απλά για μια όμορφη ιστορία ή ένα αφήγημα που λέμε στον κόσμο αλλά για κάτι απτό και ουσιαστικό".
Έχει πιάσει πλέον να μεσημεριάζει και το τραπέζι που στρώνεται στη δροσιά μιας πελώριας ελιάς έχει πάνω του από αλλαντικά και τυριά μέχρι αλίπαστα και πεντανόστιμα γεμιστά. Έχει όμως και ορισμένα "ντουέτα" όπως εκείνο της ντομάτας με τη φράουλα που θα δοκιμάσουμε σε πιο γαστρονομική εκδοχή το ίδιο βράδυ στο "Soil" μια και αυτή η πλούσια εμπειρία του Αλεποχωρίου περιλαμβάνει ακόμα δείπνο στο εστιατόριο της οδού Φερεκύδου.
Η σχεδόν ωμή γαρίδα με βότανα της φάρμας σε μια εξαιρετική σύζευξη θάλασσας και γης, το ολόγυμνο σπαράγγι με έλατο τουρσί, το έξοχο τσάτνεϊ ντομάτας με φράουλα και πίκλα αμυγδάλου που θυμίζει προχωρημένο πελτέ και το άψογο χτένι με κουμκουάτ, shisho, άγριο σκόρδο και χαβιάρι που δημιουργούν γύρω του μια έκρηξη αντιθέσεων είναι ορισμένα μόνο από τα highlights του ειδικού μενού degustation, που ένεκα της περίστασης διανθίζεται ακόμα με ορισμένα πειραματικά πιάτα, και απολαμβάνουμε al fresco, στην "κρυμμένη" αυλή του εστιατορίου που είναι φυτεμένη και αυτή με διάφορα βότανα και γενναίες δόσεις αστικής κομψότητας.
Κόστος: €525/άτομο
Για περισσότερες πληροφορίες: 2107513505