Μια μέρα από τη φάρμα στο τραπέζι του "Soil"

Το "Alepochori Experience" είναι η ολοκαίνουργια και πλουσιοπάροχη εμπειρία γνωριμίας που προσφέρει το χρυσοσκουφάτο εστιατόριο του Παγκρατίου με τη φάρμα του στο Αλεποχώρι και τη νατουραλιστική γαστρονομία του δημιουργού του, Τάσου Μαντή. Την ζήσαμε από την αρχή ως το τέλος και αναμεταδίδουμε.

Soil ©Αντώνης Γιαμούρης

Το ραντεβού μας έχει κλειστεί αρκετά νωρίς το πρωί στο "Soil" μιας και τελικός μας προορισμός είναι η φάρμα του βραβευμένου εστιατορίου του Παγκρατίου στο Αλεποχώρι. Η συγκεκριμένη φάρμα παίζει από την πρώτη στιγμή πολύ σημαντικό ρόλο στο γαστρονομικό DNA του "Soil" και τώρα, ενάμιση περίπου χρόνο μετά την έναρξη της λειτουργίας του, ο πολύ ταλαντούχος σεφ και δημιουργός του, Τάσος Μαντής, αισθάνεται έτοιμος να την εντάξει πιο βαθιά μέσα σε αυτό ή ορθότερα να την "φωτίσει" ακόμα περισσότερο μέσα από την ολοήμερη εμπειρία "Alepochori Experience" που προσφέρει πλέον το εστιατόριο.

Soil
©Αντώνης Γιαμούρης

Αυτήν ξεκινάμε να βιώνουμε κι εμείς ήδη με το που αποβιβαζόμαστε από το πολυτελές mini van του "Soil" και κατηφορίζουμε προς την ηλιόλουστη και καταπράσινη απλοχωρία της φάρμας που ατενίζει πανοραμικά τη θάλασσα. Το καλωσόρισμα με έναν δροσιστικό χυμό από ύσσωπο και αγγούρι διαδέχεται η ξενάγηση ανάμεσα στις συστάδες από κάθε λογής μικρούς και μεγάλους θάμνους, δέντρα, δεντράκια και ζαρζαβατικά, την οποία κάνει ο ίδιος ο Μαντής, παρέα με τον μαστρο-Μπάμπη όπως αποκαλεί χαϊδευτικά τον πατέρα του που φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία της φάρμας.

Soil
©Αντώνης Γιαμούρης

Οι πρώτοι σπόροι της φυτεύτηκαν, όπως μας λέει, την εποχή που μαγείρευε στο "Funky Gourmet". "Έκτοτε ποτέ δεν σταματήσαμε να φυτεύουμε διαρκώς καινούργιους αλλά και κάποιους παλιούς και δυσεύρετους που μας εμπιστεύτηκαν φίλοι και γνωστοί. Αν και πάντα χρησιμοποιούσα ορισμένα βότανα και άνθη από τη φάρμα για τα εστιατόρια που βρέθηκα αργότερα, στο 'Soil' είναι η πρώτη φορά που το μενού δημιουργείται αποκλειστικά γύρω από αυτά". Κόβει με το χέρι του και μας δίνει να δοκιμάσουμε άλυσσο που μοσχοβολά μέλι, μαυρόφυλλο που αφήνει επίγευση στρειδιού, δροσερό και πικάντικο κόκκινο shisho, ύσσωπο που είναι από τα αγαπημένα του βότανα και ταιριάζει πολύ με το ψάρι.

Soil
©Αντώνης Γιαμούρης

Γύρω στα 45 διαφορετικά βότανα φύονται αυτή τη στιγμή στη φάρμα, τα οποία δεν αξιοποιούνται μονάχα στα πιάτα αλλά, τουναντίον, ποικιλοτρόπως και σε συνδυασμό με την γενικότερη φιλική προς το περιβάλλον και zero waste φιλοσοφία του εστιατορίου. "Η κενταύρεια γίνεται ένα πολύ ωραίο αφέψημα, την αρτεμισία την χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε το δικό μας βερμούτ, ενώ αρκετά άνθη τα αποξηραίνουμε και τα κάνουμε αρωματικά αλάτια, και τα κοτσάνια τους γίνονται eco friendly καλαμάκια. Το λεγόμενο 'από τη φάρμα στο τραπέζι' έχει για εμένα πολλές και διαφορετικές προεκτάσεις και αυτό που θέλω να μεταφέρω και να μεταδώσω μέσα από το 'Alepochori Experience' είναι πως δεν πρόκειται απλά για μια όμορφη ιστορία ή ένα αφήγημα που λέμε στον κόσμο αλλά για κάτι απτό και ουσιαστικό".

Soil
©Αντώνης Γιαμούρης

Έχει πιάσει πλέον να μεσημεριάζει και το τραπέζι που στρώνεται στη δροσιά μιας πελώριας ελιάς έχει πάνω του από αλλαντικά και τυριά μέχρι αλίπαστα και πεντανόστιμα γεμιστά. Έχει όμως και ορισμένα "ντουέτα" όπως εκείνο της ντομάτας με τη φράουλα που θα δοκιμάσουμε σε πιο γαστρονομική εκδοχή το ίδιο βράδυ στο "Soil" μια και αυτή η πλούσια εμπειρία του Αλεποχωρίου περιλαμβάνει ακόμα δείπνο στο εστιατόριο της οδού Φερεκύδου.

Soil
©Αντώνης Γιαμούρης

Η σχεδόν ωμή γαρίδα με βότανα της φάρμας σε μια εξαιρετική σύζευξη θάλασσας και γης, το ολόγυμνο σπαράγγι με έλατο τουρσί, το έξοχο τσάτνεϊ ντομάτας με φράουλα και πίκλα αμυγδάλου που θυμίζει προχωρημένο πελτέ και το άψογο χτένι με κουμκουάτ, shisho, άγριο σκόρδο και χαβιάρι που δημιουργούν γύρω του μια έκρηξη αντιθέσεων είναι ορισμένα μόνο από τα highlights του ειδικού μενού degustation, που ένεκα της περίστασης διανθίζεται ακόμα με ορισμένα πειραματικά πιάτα, και απολαμβάνουμε al fresco, στην "κρυμμένη" αυλή του εστιατορίου που είναι φυτεμένη και αυτή με διάφορα βότανα και γενναίες δόσεις αστικής κομψότητας.

Κόστος: €525/άτομο
Για περισσότερες πληροφορίες: 2107513505

Περισσότερες πληροφορίες

Soil

Φερεκύδου 5, Παγκράτι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια της Νέας Υόρκης για το 2024

Από αυθεντικές εθνικές κουζίνες μέχρι μοντέρνες προσεγγίσεις και exclusive fine dining εμπειρίες, αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο και διάθεση, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.