Ενδέχεται το "Electra Metropolis Athens", το ξενοδοχείο που κατέλαβε το κέλυφος του πρώην Υπουργείου Παιδείας, να το έχετε στον καλοφαγικό σας χάρτη κυρίως χάρη στο "Λobby Burger Lounge": το γωνιακό casual concept στη συνοπή των οδών Απόλλωνος και Βουλής, που έχει ένα από τα νοστιμότερα cheeseburgers της πόλης στο μενού του. Το ξενοδοχείο, όμως, έχει κι άλλο ένα δυνατό χαρτί στη γαστρονομική του τράπουλα, το οποίο βρίσκεται – πού αλλού; - στη θεαματική ταράτσα του.
Λίγο πιο χαλαρό, αλλά εξίσου ατμοσφαιρικό με τα ομόλογά του roof top εστιατόρια των grand hotels του Κέντρου, το ανοιχτόκαρδο ρεστοράν του "Electra Metropolis Athens" έχει φυσικά για πρώτο πιάτο τη θέα του. Η σχεδόν 360ο βεράντα του αγκαλιάζεται από ένα πληθωρικό πανόραμα της Αθήνας, που είναι χάρμα όταν λούζεται από το κοκκινάδι του ηλιοβασιλέματος, με το βλέμμα να ξεχύνεται από το Σύνταγμα ως το Φάληρο κι απ’ το Θησείο μέχρι κάτω στον Πειραιά, και την Ακρόπολη στο κέντρο φυσικά, ως στολίδι λαμπερό κι αστραφτερό, που ένα έτσι κάνεις και τη φοράς στο χέρι σου.
Αυτήν την εκλεκτική ελληνικότητα της θέας μεταφέρει και στα πιάτα ο ταλαντούχος σεφ Χάρης Ζευγούλης, που εδώ ξεδιπλώνει μια μαγειρική γκάμα σαφώς πιο σύνθετη κι απαιτητική από το "Λobby", με έναν τρόπο, όμως, εξίσου αποτελεσματική σε comfort νοστιμάδα. Χάρη στο επιμελές sourcing εξαιρετικής πρώτης ύλης, την οποία διαχειρίζεται με ευστοχία και ακρίβεια, ο Ζευγούλης υπογράφει πιάτα εκφραστικά, με μεσογειακό πρόσημο και έντονες μυρωδιές Ελλάδας. Η κροκέτα από σουπιά με σπανάκι, για παράδειγμα, που ξεχωρίζει απ’ τα amuse bouche, είναι μια μικρή μα εμφατική μπουκιά Ελλάδας, ενώ η burrata απ’ την Κερκίνη δεν πρωταγωνιστεί απλά στη σαλάτα με πικλαρισμένα παντζάρια και μαριναρισμένες φράουλες, αλλά δένει όλη την καλοκαιρινή τους ένταση σε ένα σύνολο που θα μπορούσε κάλλιστα να πατενταριστεί ως (αλμυρή) μεσογειακή πάβλοβα.
Η "αθηναϊκή" από μπλε καβούρι Αιγαίου, με πίκλα ραπανάκι, μαγιονέζα αυγοτάραχου και αρτινό χαβιάρι Thesauri, γεμίζει το στόμα με θαλασσινή φρεσκάδα σε κάθε ζωηρή μπουκιά, ενώ τα φρέσκα λινγκουίνι σε ζωμό οστράκων, με καπνιστό χέλι Άρτας κι άγρια μανιτάρια, είναι μια θαλασσινή προσέγγιση στην comfort στρογγυλάδα της καρμπονάρα, όπου το χέλι σηκώνει το βάρος του λιχούδικου λιπαρού πρωταγωνιστή με θεαματικά αποτελέσματα.
Κι αν ως εδώ τα σινιέ προϊόντα κάνουν τη δουλειά να φαίνεται σχετικά εύκολη, το βιολογικό αρνάκι Νάξου, που σιγομαγειρεύεται για 72 (!) ώρες παρακαλώ, έρχεται στο τραπέζι και επιβεβαιώνει τη δυναμική της κουζίνας. Εκφραστικό σε αρώματα και γεύσεις, κι άριστα μελωμένο, το αρνάκι του "Electra" μοσχοβολάει Ελλάδα σε ένα πιάτο που ισορροπεί ανάμεσα στις ρουστίκ καταβολές του και τη ραφινέ διαχείριση που του έχει επιφυλάξει ο σεφ. Ο πουρές μελιτζάνας και η κρέμα καπνιστής φέτας που το συνοδεύουν, προσθέτουν comfort υφές και πληθωρικές εντάσεις στο πιάτο και, μολονότι θα μπορούσαν να είναι πιο συγκρατημένες στην ποσότητα, δεν πρόκειται να παραπονεθεί κανείς γι’ αυτό. Πιστέψτε με…