Πρώτη μπουκιά στα "Άκρα", λίγο πριν ανοίξει το νέο hit της πόλης

Πείραμα συνάντησης της προχωρημένης τεχνικής και της πιο αυθόρμητης μαγειρικής, κάτω από την σκέπη εξαιρετικών πρώτων υλών. Η πολυαναμενόμενη πρόταση των Λουκάκη και Πεδιαδιτάκη ανοίγει σήμερα το βράδυ.

Άκρα

Δεν περιμένεις βεβαίως από ένα μαγαζί που το όνομά του είναι "Άκρα" κάτι συμβατικό. Ειδικά όταν οι δημιουργοί του είναι τόσο δυνατές προσωπικότητες σαν το Γιάννη Λουκάκη που γράφει ιστορία στη Θεσσαλονίκη με την sui generis μπιστρονομία του στη "Μούργα" και την "Συν -Τροφή", και έναν από τους καλύτερους σεφ ζαχαροπλαστικής στην Ελλάδα όπως ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης, μετρ των επιδόρπιων συνθέσεων υψηλής τεχνικής που τις έχουμε δοκιμάσει σε χρυσοσκουφάτα εστιατόρια και στο δικό του ζαχαροπλαστείο το "Ourse". Μια εκδοχή του τι θα μπορούσαν να είναι να είναι το "Άκρα" μας τη λέει ο Λουκάκης, έτσι όπως καθόμαστε και τσιμπολογάμε δοκιμάζοντας ασυνήθιστα κρασιά ήπιας οινοποίησης: "και αλώνι και σαλόνι". Το ακούω ήδη στ’ αυτιά μου αυτό καθώς η υπόκρουση για πεντοζάλι εναλλάσσεται με άριες Caruso και λούπες "Γυμνοπεδιών" του Ερίκ Σατί.

Άκρα
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το βλέπω απέναντί μου στην ορθάνοιχτη κουζίνα∙ από τη μια η αψάδα μιας ψησταριάς με αποσπώμενες, σε διάφορα ύψη, σχάρες που καίει ξύλα και κάρβουνα και πάνω της μπαίνουν ταβάδες και τηγάνια και δίπλα μια πανέμορφη κατακόκκινη κουζίνα Molteni με "χρυσά" τελειώματα. Αλλά και στο έμπα του ψηλοτάβανου μαγαζιού το νιώθεις∙ τα μικρά τραπέζια στη μέση από ξύλο και μάρμαρο, δεξιά ο πάγκος της ζαχαροπλαστικής και αριστερά απέναντί του η κρύα κουζίνα. Το σίγουρο είναι ότι τα "Άκρα" θα είναι πολυσύνθετα. "Από την επόμενη βδομάδα θα σερβίρουμε από το πρωί bakery breakfast, με κρουασάν που στο αλεύρι του θα ανακυκλώνονται τα ψωμιά του εστιατορίου, τάρτες αλμυρές, πίτες, αυγά μάτια και μελάτα και αλλιώτικα σάντουιτς. Θα μπορείς να παίρνεις και κάποια γλυκά για το σπίτι" μου λέει ο Πεδιαδιτάκης.

Άκρα
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το μεσημέρι θα υπάρχουν πολλά θαλασσινά – ροφός με μπάμιες, αγιορείτικος, ψάρι αχνιστό με πράσα, κ.ά., "που θα μαγειρεύονται σε μοναστηριακούς ταβάδες, όταν ανάβουμε τα ξύλα και ο μπουχός της φλόγας είναι δυνατός", όπως επισημαίνει ο Λουκάκης. Και πολλοί μεζέδες στη λογική αυτών που δοκιμάζω μαζί με τους σεφ. Προτάσεις μιας τολμηρής μπιστρονομίας εξαιρετικών πρώτων υλών με ανατρεπτικούς και ασυνήθιστους συνδυασμούς, όπου υπάρχουν αρκετά "σκέτα" όπως τα λέει ο Λουκάκης. Άγριες αγκινάρες καρπάτσιο λ.χ. και δίπλα τους φανταστικός κατσικίσιος λαιμός ωμός με σκόρδο και αρακά, ελληνικά "yakitori" με σπλήνα – γλυκάδια –πνευμόνια – συκώτια με "dirty" εκφραστική δύναμη, τραγανισμένα στη σχάρα κρύα μυαλουδάκια με αυγό βραστό πασπαλισμένα με ραπανάκι, απέριττη ντομάτα ψητή στα κάρβουνα που εκχυλίζει τη νοστιμάδα της στο λάδι μαζί με κρεμμύδια οφτά, κοκορετσάτο ρολό με πέτσα γίδας γεμιστό με εντόσθια και ξινόχοντρο, ζουμερότατα ψαχνά κόκορα.

Άκρα
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το βράδυ, όπως και το μεσημέρι δηλαδή, είναι αφιερωμένο στον αυτοσχεδιασμό της ημέρας - καθώς η έννοια σταθερό μενού είναι άγνωστη εδώ - και πιο εστιατορικό. Το σίγουρο είναι ότι τα επιδόρπια έχουν μια φιλική στο χρήστη συνεισφορά τεχνικών. Σ’ ένα κέρασμα, το σορμπέ από χυμό κάψας αρακά που δεν πετιέται μαζί με πεπόνι, λεμόνι και μέντα αφήνει στο στόμα την υπογραφή εναλλασσόμενων γεύσεων. Η τάρτα με καραμελωμένο βιολογικό γάλα αφήνει την αίσθηση αλμυρού dulce de leche. Η αέρινη τάρτα με φουντούκι και μους κανέλλας παιχνιδιάρικη και δυναμική. Τα κρασιά διαλέγει ο αμπελουργός – οινολόγος και σομελιέ Ιάσονας Λίγας και επιμένει στις ιδιαιτερότητες.

Άκρα
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το "Άκρα" ανοίγουν σήμερα Τετάρτη 24/5 ως work in progress, σερβίροντας μόνο βράδυ μέχρι την Τρίτη που θα ανοίξουν όλη μέρα. "Είναι ένα πείραμα συνάντησης της προχωρημένης τεχνικής και της πιο αυθόρμητης μαγειρικής, κάτω από την σκέπη εξαιρετικών πρώτων υλών" υπογραμμίζει ο Λουκάκης.

Αμύντα 12, Παγκράτι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια της Νέας Υόρκης για το 2024

Από αυθεντικές εθνικές κουζίνες μέχρι μοντέρνες προσεγγίσεις και exclusive fine dining εμπειρίες, αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο και διάθεση, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.