"Το καφενείο του Ρίζου": Η αναβίωση του αστικού καφενείου

Ένα από τα πρώτα καφενεία του Θησείου, ανασκάπτει θύμισες από την παλιά Αθήνα σε ένα πόστο με μακρά ιστορία.

Το καφενείο του Ρίζου

Τα αστικά καφενεία αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο στις σελίδες της ελληνικής λαογραφίας και τα μαγαζιά που αναβιώνουν τις συνήθειες και την ατμόσφαιρα της παλιάς Αθήνας είναι ουσιαστικά σημεία πολιτισμού. Αυτής της κατηγορίας είναι και το "Καφενείο του Ρίζου", στην  πλατεία του Θησείου, η οποία -για την ιστορία- είναι αφιερωμένη στην σπουδαία ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγί.

Το καφενείο του Ρίζου

Αποπνέοντας άρωμα εποχής, με τα μαρμάρινα τραπεζάκια που περιτριγυρίζονται από καλλωπιστικά και αρωματικά φυτά σε γλάστρες και παρτέρια, εδώ αναβιώνει με σεβασμό η ιστορία ενός από τα πρώτα καφενεία της περιοχής, το οποίο πρωτολειτούργησε το 1933. Οι πρώτες ώρες της μέρας κυλούν με διάχυτες τις μοσχοβολιές των χαρμανιών του ελληνικού καφέ που ανταμώνουν με το διακριτικό άρωμα του γιασεμιού και μουσικές μελωδίες που ακούς κάνοντας χάζι την περαντζάδα και τους πίνακες ζωγραφικής των Ελλήνων εικαστικών που κοσμούν τoυς τοίχους του. Τα κρύα και ζεστά βιολογικά αφεψήματα και ο καφές παραδίδουν λίγο αργότερα τη σκυτάλη σε αποστάγματα που συνοδεύουν καλοφτιαγμένους μεζέδες, κάποιοι από τους οποίους είναι και νηστίσιμοι.

Το καφενείο του Ρίζου
© Αμαλία Κωβαίου

Οι γαρίδες (γάμπαρες) σοτέ, σβησμένες με ούζο και το μαριναρισμένο χταπόδι είναι προτάσεις ό,τι πρέπει για τσίπουρο ενώ η φάβα με πίκλα κρεμμυδιού σε ζωμό από παντζάρι και η ρεβιθάδα φούρνου με ντομάτα και λεμόνι είναι κλασικές επιλογές. Δοκιμάστε επίσης τον ντάκο -χωρίς τη γαλομυζήθρα αν νηστεύετε- και το μπαχαράτο ταμπουλέ με επτά λιβανέζικα μπαχαρικά. Φυσικά θα κάνετε ένα πέρασμα και εκτός Σαρακοστής -και προβλέπουμε ότι θα γίνει τακτικό- για τα κλασικά μεζεκλίκια και πιάτα του μενού όπως το κοκκινιστό μοσχαράκι στο πήλινο, τα μπιφτεκάκια από προβατίνα με μαγιονέζα μαύρου σκόρδου, ο μαρινάτος γαύρος με κρίταμα και ελιές Καλαμών, ο παστουρμάς θαλάσσης -ήτοι μαριναρισμένος μπακαλιάρος με μπαχαρικά- και ο καγιανάς. 

Ακάμαντος 2, Θησείο, 210 3457825

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Αsωtos

Ταβερνομανίας συνέχεια στην Αθήνα. Ο Μιχάλης Μερζένης φαντάστηκε τη δική του ανατρεπτική και παιχνιδιάρα, με αγάπη για τα βινίλια, το κρασί και τις γεύσεις που βλέπουν την παράδοση με έναν έξυπνο comfort τρόπο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
30/01/2025

Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής για το 2025

Ανακοινώθηκαν τα εστιατόρια της λίστας The Middle East & North Africa’s 50 Best Restaurants 2025, του έγκριτου θεσμού The World's 50 Best Restaurants.

Κάτι μαγειρεύει ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης στην Costa Navarino

Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ ετοιμάζει μία νέα γαστρονομική εμπειρία στο Navarino Dunes.

Dining out στην Αθήνα: The Tonight Show

Γλυκά που δημιουργούνται μπροστά μας, φωτιές που φουντώνουν πίσω μας, σημειώματα στα τραπέζια μας. Η εποχή που απλώς διναμε παραγγελία έχει οριστικά περάσει.

Video walkthrough: Η Ναταλία Δραγούμη δοκιμάζει την κουζίνα του Άνταμ Κοντοβά στο "Ex Machina"

Βόλτα στο Παγκράτι και σε ένα από τα πιο cool εστιατόρια της Αθήνας για τη Ναταλία Δραγούμη.

Παύλο Κυριάκη, τι θα τρώμε στα "Δώδεκα Πιάτα";

Μία μίνι κουβέντα με τον βραβευμένο σεφ, που ετοιμάζεται για ένα νέο project στο Κουκάκι.