Μία πενταετία πριν, ο Βασίλης Σπόρος ξεκινούσε το "Po'Boys" στην -αναγεννημένη και πολυσύχαστη πια- γειτονιά του Ψυρρή, φιλοδοξώντας να παρουσιάσει μία ΒΒQ κουζίνα όσο πιο κοντά γίνεται στην αυθεντική, αμερικανική, εκδοχή της. Τα ζουμερά, σιγοκαπνιστά κρέατα, τα άκρως χορταστικά burgers, το φανταστικό mac n’ cheese και πολλές ακόμη προτάσεις του μενού έγιναν σύντομα talk of the town, πρωταγωνιστώντας και στη γαστριμαργική σφαίρα του ελληνικού foodie διαδικτύου.
Μάλιστα η φήμη του "Po'Boys" ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα φτάνοντας μέχρι το top-50 για τα καλύτερα ευρωπαϊκά BBQ joints. Fast forward στο σήμερα, το feelgood εστιατόριο όχι απλά συνεχίζει προς την ίδια γευστική κατεύθυνση αλλά φροντίζει να προσθέτει νέα ατού στην κρεατοφαγική γκάμα του, παράλληλα με την εξέλιξη σχεδόν σε κάθε γευστική του πτυχή.
Αφού λοιπόν κατόρθωσε να λειτουργήσει τόσο σαν ένα μέρος όπου όλοι φεύγουν γλείφοντας τα δάχτυλά τους όσο και σαν ένα κολέγιο που εκπαιδεύει κάθε ενδιαφερόμενο πάνω στην αμερικανική κουζίνα, έβαλε ένα μεγάλο στοίχημα: Να πείσει άπαντες πως η γευστική κουλτούρα της αντίπερα όχθης του Ατλαντικού είναι κάτι περισσότερο από το τρίπτυχο μπέργκερ/χοτ ντογκ/τηγανητό κοτόπουλο. Και το κέρδισε.
"Ο σκοπός μας από την αρχή ήταν να μυήσουμε τους καλεσμένους μας σε αυτό που κάνει την Αμερική μία χώρα μοναδική. Αυτό δεν είναι άλλο από τη μίξη των διαφορετικών πολιτισμών η οποία αποτυπώνεται τέλεια στην κουζίνα της" σχολιάζει ο ίδιος ο Βασίλης Σπόρος σχετικά, προτού περάσει από τη θεωρία στην πράξη, έχοντας ως πυξίδα τη νεορλεανέζικη ιδιοσυγκρασιακή αντιμετώπιση του φαγητού.
Τι τρώμε στο "Po'Boys"
Στο ανοιχτόκαρδο, θορυβώδες και πάντοτε φιλόξενο εσωτερικό του ή σε κάποιο από τα τραπεζάκια επί της Αγαθάρχου, θα δοκιμάσεις πολλά και άκρως ενδιαφέροντα, πάντοτε σε ένα πλαίσιο πληθωρικότητας και XL νοστιμιάς, συνήθως συντροφιά με μία μπύρα Νήσος Θολή, που είναι το ρόφημα-χιτ εδώ.
Το mac n’ cheese για το οποίο διάβασες και στην πρώτη παράγραφο αυτού του κειμένου προσφέρεται πια και σε πικάντικη, ενισχυμένη και με μερικές γλυκές νότες εκδοχή, με sriracha και ξεψαχνισμένο χοιρινό. Άρχισα από αυτό καθώς πρόκειται για ένα πιάτο-project που ξεκίνησε στην πόλη από το "Po'Boys", σε μία εποχή που για κάποιο ανεξήγητο λόγο κανείς δεν το τολμούσε.
Για εκείνους που επιμένουν σε κάτι εξίσου ΄πλούσιο' και χορταστικό, προτού καν περάσουν στα ενδότερα του μενού, ενδείκνυται η αφράτη βάφλα με τραγανές μπουκίτσες κοτόπουλου και μπέικον, μαζί με σιρόπι σφενδάμου και μαγιονέζα.
Παράλληλα με αυτά, μπορείς ασφαλώς να παίξεις και με την καινούρια εκδοχή της φημισμένης πατατοσαλάτας (την οποία πλαισιώνουν burnt ends από pork belly, απευθείας από το custom made smoker) ή τα hash browns & hot links - στα τελευταία μιλάμε για ένα combo από τραγανές πατατοκροκέτες και σιγοκαπνιστά λουκάνικα chorizo, plus κορεάτικη μαγιονέζα.
"Καλά όλα αυτά Μπάμπη αλλά με τα κρέατα τι γίνεται; Πότε θα έρθουν στο τραπέζι;" υποθέτω πως αναρωτιέσαι. Είμαστε ακριβώς εκεί. Το εμβληματικό Po’ Boys sampler έχει πια μεγαλώσει, προσφέροντας την ευκαιρία στον οιονδήποτε να πάρει μια γεύση από όλα τα διαφορετικά κρέατα του μενού κατευθείαν από το smoker: Brisket, pork ribs, pulled pork, pork belly, λουκάνικο Andouille, μαζί με τα εξόχως ταιριαστά συνοδευτικά τους.
Στο ανανεωμένο μενού υπάρχουν επιπροσθέτως και κοπές, ξηράς ωρίμανσης 3-4 εβδομάδων, με βασιλιά το porterhouse σε ιδανική αναλογία φιλέτου και κόντρα φιλέτου ενώ το flat iron επιστρέφει με τον γνωστό umami χαρακτήρα του.
Νέες προσθήκες όμως υπάρχουν και στην ούτως ή άλλως εκτεταμένη λίστα των burgers. Τέτοιες ακριβώς είναι το Steakhouse (με κιμά από κρέας ωρίμανσης, prosciutto και παρμεζάνα), το Oklahoma Fried Onion Smashed Burger που ποντάρει στο δίπολο μοσχαρίσιος κιμάς/ άφθονα λεπτοκομμένα λευκά κρεμμύδια και το Μorning Glory, με αφράτο ελληνικό λουκουμά αντί για ψωμάκι, δύο λεπτά μπιφτεκάκια, τσένταρ, μπέικον, τηγανητό αυγό και σιρόπι σφενδάμου.
Κερασάκι στην τούρτα; Το παγωτό μηχανής, με απαλή υφή και χαρακτηριστική γεύση, που έρχεται σόλο, συνοδεύει όλα τα γλυκά ή σερβίρεται σε χωνάκια με ευφάνταστα toppings.
Προσεχώς και "Po'Boys" στη Θεσσαλονίκη
Ήταν δίκαιο, θα γίνει πράξη. Ok, ίσως να έπρεπε να βρω μία λιγότερο απόλυτη έκφραση για να προλογίσω το γεγονός πως το "Po'Boys" ετοιμάζεται για γευστική απόβαση στη Θεσσαλονίκη. Λίγο μετά το Πάσχα, θα ανοίξει στα Άνω Λαδάδικα, αρχικά με ένα πιο λιτό μενού αλλά πάντοτε στο ίδιο κρεατοφαγικό τερέν.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.