Βόμβα Michelin σε 3άστερα της Γαλλίας

Σεισμός στους γαστρονομικούς κύκλους της Γαλλίας με την αφαίρεση αστεριού από δύο τριάστερα εστιατόρια.

Guy Savoy

"Μέχρι τώρα δεν είχα νιώσει παρά μόνο τις καλύτερες στιγμές στην καριέρα μου. Αυτό το βράδυ οι σκέψεις μου είναι κοντά στους σεφ που δουλεύουν μαζί μου. Χάσαμε το μάτς αυτή τη χρονιά αλλά θα το ξανακερδίσουμε του χρόνου"∙ τάδε έφη Guy Savoy, ένας από τους καλύτερους σεφ του κόσμου με 3 (μέχρι πριν λίγο) αστέρια Michelin, αφού έμαθε τη Δευτέρα το βράδυ από τον διευθυντή του κόκκινου οδηγού ότι φέτος χάνει ένα αστέρι. Έγινε σεισμός στους γαστρονομικούς κύκλους της Γαλλίας με την ανακοίνωση αυτής της βόμβας μεγατόνων για έναν εμβληματικό σεφ της σύγχρονης γαλλικής κουζίνας που είχε την ανώτατη γαστρονομική διάκριση επί 20 συναπτά έτη. Δεν τσαντίστηκε όπως ένας από τα πιο περίεργα παιδιά της υψηλής γαλλικής μαγειρικής, ο Marc Veyrat που έκανε μήνυση στον Michelin όταν έχασε το 3ο του αστέρι το 2019, ούτε έπεσε σε κατάθλιψη σαν τον Bernard Loiseau που δυστυχώς τελικά αυτοκτόνησε. Ο γλυκύτατος και χαμογελαστός Savoy αποδέχεται την θεσμική κρίση και βάζει στόχους με την αυτοπεποίθηση που του δίνει η θριαμβευτική πορεία του.

Savoy

Ήταν ένα από τους γαστρονομικούς μου ήρωες, εκείνους τους σεφ που ανανέωναν με ορμή τη γαλλική κουζίνα στη δεκαετία του 1990. Και όταν πήγα στο πολύ art εστιατόριό του στο Παρίσι, το καταχάρηκα ως 3άστερο διαμάντι. "H κουζίνα είναι η τέχνη της στιγμιαίας μεταμόρφωσης σε χαρά προϊόντων φορτωμένων με ιστορία", ήταν και είναι το μότο του και θυμάμαι το σινεμασκόπ χαμόγελο που χαράχθηκε στο πρόσωπό μου τρώγοντας την περίφημη σούπα του αγκινάρας με τρούφες και βουτώντας μέσα της ένα καταπληκτικό μπριός γεμιστό με μανιτάρια και τρούφα. Ή το άλλο εμβληματικό του πιάτο στρείδια σε παγωμένη nage που στέλνει την ευγενώς ιωδιούχα γεύση της θάλασσας στον ουρανό. Ελπίζω να ξαναπάω στο εστιατόριο του και να τον χειροκροτήσω πρωταθλητή και πάλι, μια θέση που θα διεκδικήσει και πάλι όντας επί 6 χρόνια συνέχεια στο νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης εστιατορίων La Liste.

Savoy

Εν τω μεταξύ ο φετινός Michelin της Γαλλίας αφαίρεσε ένα αστέρι από τον επίσης 3άστερο Christopher Coutanceau, που το θαλασσινό εστιατόριό του βρίσκεται στη La Rochelle της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Θυμίζουμε ότι μεταξύ 2019 και 2023 ο γαλλικός Michelin έχει αφαιρέσει ένα αστέρι από τα 3άστερα "L'Auberge de l'Il", "Maison des bois" του Marc Veyrat, "L'Astrance" του Pascal Barbot και το περίφημο "Paul Bocuse".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια της Νέας Υόρκης για το 2024

Από αυθεντικές εθνικές κουζίνες μέχρι μοντέρνες προσεγγίσεις και exclusive fine dining εμπειρίες, αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο και διάθεση, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.