Πόσο κοντά μπορεί να φτάσει η ιαπωνική κουζίνα στην ελληνική παράδοση;

Ο Θάνος Στασινός πιστεύει πως η μαγειρική δεν έχει σύνορα και το αποδεικνύει με δημιουργικό και άκρως αιρετικό τρόπο.

Το χέλι νιγκίρι του Θάνου Στασινού

Ένα καλά μελετημένο line-up αποτελούμενο από καταξιωμένους επαγγελματίες της εστίασης που δραστηριοποιούνται εντός και εκτός Ελλάδας συστήθηκε στη σκηνή του νέου project θεματικών παρουσιάσεων της φετινής HORECA. Στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας της διεθνούς έκθεσης με την Gastronomy Essentials, το Gastronomy Lab εστιάζει σε μερικές από τις πιο δυνατές γαστρονομικές τάσεις, μέσα από ιστορίες, εμπειρίες και συνταγές κάποιων εκ των πιο δυνατών ονομάτων της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής. Ανάμεσα σε αυτούς που κέντρισαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών στο Hall 4 του "Metropolitan Expo" ήταν ο Θάνος Στασινός, ο οποίος επικεντρώθηκε στην ενσωμάτωση της ελληνικής παράδοσης στην ιαπωνική κουζίνα.

Η κοινή μαγειρική και τα αιρετικά μαγειρέματα

Το εν λόγω γευστικό task, ο ίδιος το χαρακτηρίζει αιρετικό. Αν και γενικότερα πιστεύει πως η γεύση δεν πρέπει να έχει σύνορα. "Κατά τη δική μου αντίληψη και έπειτα από τις εμπειρίες που έχω συγκεντρώσει από τα ταξίδια μου, η μαγειρική σε όλο τον πλανήτη είναι κοινή. Σκέψου για παράδειγμα τις ομοιότητες που έχουν πιάτα όπως τα τάκος με το σουβλάκι σε πίτα ή τα γιακιτόρι και τα αντικούτσος με το δικό μας καλαμάκι. Όλες οι κουλτούρες έχουν τη βιωματική μαγειρική -αυτή που κάνω κι εγώ- στο επίκεντρο, με τις τεχνικές να έρχονται δεύτερες. Η κουλτούρα προηγείται πάντοτε" μου απαντά στην ερώτησή μου αν υπάρχουν κοινά στοιχεία που φέρνουν κοντά δύο γαστρονομικές φιλοσοφίες όπως η ιαπωνική και η ελληνική.

Ο Θάνος Στασινός

Υπάρχουν όμως και οι παράγοντες που τις απομακρύνουν. Σε αυτό, ο Θάνος Στασινός καταλήγει ότι "οι άνθρωποι είναι εκείνοι που δημιουργούν χάσμα. Υπάρχουν αρκετοί που πιστεύουν πως μία κουζίνα είναι ανώτερη από μία άλλη ή άλλες. Τοποθετούμε δηλαδή σύνορα, όρια. Και αυτά είναι που μας χωρίζουν, συνδυαστικά με τον όποιο γαστρονομικό εγωισμό και την αλαζονεία. Η μαγειρική είναι ένας κλάδος όπου βρίσκουν εφαρμογή τα τρία κακά της κόλασης: Η δόξα, ο πλούτος και ο εγωισμός".

Για να κάνει κατανοητή σε όλους τη σαφέστατη ενσωμάτωση της ελληνικής παράδοσης στην ιαπωνική κουζίνα και το αντίθετο,  παρουσίασε στη σκηνή του Gastronomy Lab, δύο συνταγές που πατούν και στις δύο όχθες: Το νιγκίρι με καπνιστό χέλι στιφάδο και το νιγκίρι με γλώσσα φρικασέ αυγολέμονο. Οι 'αιρετικές' αυτές δημιουργίες δεν είναι οι μόνες, καθώς ο σαμάνος της γεύσης σεφ Στασινός συνηθίζει να εντάσσει τέτοιου είδους προτάσεις στα εστιατόρια που αποτελούν την εκάστοτε βάση του. "Το κάνω γιατί γνωρίζω πως μόνο υπό κάποιες συνθήκες θα βγουν σωστά, γι' αυτό και τα αποφεύγω παραδείγματος χάριν στα consulting" λέει ο ίδιος.

Μεταξύ άλλων, στη μεγάλη γκάμα των νιγκίρι που κάθε φορά παρουσιάζει, ξεφεύγει αρκετά από τα κλασικά -κάνοντας ωστόσο εξαίρεση για τον τόνο- και σε αυτά συναντά κανείς επιλογές σαν το νιγκίρι με σαρδέλα μαρινάτη, το αντίστοιχο με ρέγγα και κρέμα φασολάδας ή ακόμη τέτοια με σουπιά κακαβιά ή αυγοτάραχο Μεσολογίου. Δε διστάζει μάλιστα να επεκταθεί και στα ζεστά ορεκτικά, με πιάτα σαν τη γκιόζα με χοιρινό πρασοσέλινο.

Μία μικρή γεύση όλων αυτών ασφαλώς μπορούν όλοι να πάρουν στο μυκονιάτικο "Byblos", που θα είναι και η βάση του για την ερχόμενη καλοκαιρινή σεζόν, με την πιστή συνεργάτιδά του Βασιλική Βλάχου στο πλευρό του. Όσο για τον επόμενο χειμώνα, έχει σχέδια αλλά θεωρεί πως είναι ακόμη νωρίς να μιλάμε για αυτά.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια της Νέας Υόρκης για το 2024

Από αυθεντικές εθνικές κουζίνες μέχρι μοντέρνες προσεγγίσεις και exclusive fine dining εμπειρίες, αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο και διάθεση, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.