Κατάμεστο κι ας ήταν ένα απλό βράδυ Δευτέρας βρήκα το ανοιχτόκαρδο "Barolo" στο Παλαιό Ψυχικό. Κόσμος όλων των ηλικιών και ως επί το πλείστον καλοβαλμένοι περίοικοι απλώνονταν στα τραπέζια του όμορφου υαλόφρακτου χώρου που ξεκινά τη δράση του από νωρίς το πρωί, ατενίζοντας το παχύ πράσινο της συνοικίας. Είχε περάσει κάποιο διάστημα από την προηγούμενη επίσκεψη μου και δεν μπόρεσα να μην παρατηρήσω ορισμένες αλλαγές που συνέβησαν εν τω μεταξύ και το κολακεύουν, με πρώτα και καλύτερα τα αναπαυτικά τραπέζια σε στιλ λόντζες που τοποθετήθηκαν στην καρδιά του μαγαζιού δημιουργώντας θαλπωρή.
Ανανεωμένα είναι επίσης τα ιταλιάνικα τυριά, αλλαντικά και όχι μόνο που είδα να γεμίζουν τις προθήκες του deli store, το οποίο αποτελεί το έτερον ήμισυ της προσωπικότητας του "Barolo". Εννοείται πως από εδώ μπορείτε να κάνετε τις προμήθειες σας για το σπίτι ή και να ξεκινήσετε το γεύμα σας στο εστιατόριο με ένα περιποιημένο πλατό, όπως αυτό που έρχεται στο τραπέζι μας με φίνα μπρεζάολα και εκλεκτό προσούτο San Daniele ωρίμανσης. Είναι μια ταιριαστή εισαγωγή για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν κι έχουν τη φροντίδα του βραβευμένου σεφ Μιχάλη Νουρλόγλου, ο οποίος διατηρεί την επιμέλεια της κουζίνας από την αρχή της λειτουργίας του εστιατορίου.
Η πράσινη σαλάτα με ξηρούς καρπούς και τραγανά φετάκια μήλου είναι δροσιστική και ορεκτική. Αν αγαπάτε τα ωμά αξίζει να βάλετε δίπλα της το καλοφτιαγμένο μοσχαρίσιο carpaccio που γαρνίρεται εύστοχα με πεκορίνο, καρπούς pecan και κρεμμυδάκια εσαλότ. Εναλλακτικά, τιμήστε το τρυφερό vitello tonnato που σερβίρεται σε μια ενδιαφέρουσα εκδοχή με κρέμα καπνιστού χελιού και ρόκα που τσιμπάει πικάντικα. Η ώρα της pizza έρχεται στο "Barolo" με την οβάλ ξαδέρφη της, δηλαδή την pinsa που προτείνεται με ζυμάρι κλασικό ή λίγο πιο αφράτο και ωραίους συνδυασμούς υλικών όπως εκείνη με γκοργκοντζόλα, αλλαντικό capocollo και σύκο που δοκιμάζουμε εμείς.
Η παραλλαγή της cacio e pepe με λάδι τρούφας και μασκαρπόνε δεν μπορώ να πω ότι με γοήτευσε, οπότε από τα ζυμαρικά θα σας κατευθύνω προς την συμπαθέστατη μπολονέζ με τον καλοκαρυκευμένο κιμά και το ολόσωστο al dente. Δεν λείπουν ακόμα οι επιλογές σε ψάρι ή κρέας, όπως η στεγνοτηγανισμένη κοτολέτα μαύρου με "χιόνι" παρμεζάνας και διακριτικό ξύσμα λάιμ, που λόγω μεγέθους είναι καλύτερα να βάλετε στη μέση του τραπεζιού και να τη μοιραστείτε. Ο γλυκός επίλογος, γενναιόδωρος και καλοφτιαγμένος, επιφυλάσσει ανάμεσα σε άλλα αέρινο τιραμισού και δροσιστική lemon pie, ενώ το σέρβις είναι ευγενικό και άμεσο.