Ο Παναγιώτης Κατσούδας ζει το κρασί σαν ταξίδι

Ένας από τους κορυφαίους Έλληνες σομελιέ μιλά στο "α" για την περιπέτειά του στον οινικό κόσμο.

Παναγιώτης Κατσούδας σομελιέ 1

Advanced Sommelier από το Court of Master Sommeliers, κάτοχος WSET Diploma και κάτοχος του ASI Diploma. Απόφοιτος του Wine and Sommelier Expert Course της σχολής Genius in Gastronomy. Αν και ο Παναγιώτης Κατσούδας σπούδασε αρχικά Ενεργειακή Τεχνολογία και κατέχει πτυχίο Ενεργειακού Μηχανικού, έχει αφιερώσει πια την επαγγελματική σφαίρα της ζωής του στον κόσμο του κρασιού, κατέχοντας τη θέση του Διευθυντή Οίνου στην εταιρεία Tsaknakis Premium Brands, δημιουργώντας ένα πολύ ενδιαφέρον portfolio. Στον πρόσφατο Πανελλήνιο Διαγωνισμό της Ένωσης Οινοχόων, βρέθηκε στην τελική τριάδα αυτής της πολύ σημαντικής εκδήλωσης για τον κλάδο της φιλοξενίας και του fine dining. Μιλά στο "α" για τη συγκεκριμένη εμπειρία αλλά και το ταξίδι του στον οινικό κόσμο γενικότερα. 

Το κρασί ως ταξίδι

Ξεκινώντας με τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό για τον Καλύτερο Οινοχόο του 2023, περιγράφει την όλη διαδικασία αλλά και εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται κανείς για να φτάσει μέχρι το τέλος: "Κάθε εμπειρία που σε υποβάλλει στο στρες μίας εξέτασης και στον ανταγωνισμό ενός διαγωνισμού είναι επίπονη. Στον πανελλήνιο διαγωνισμό τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Ο πήχης παραμένει πάντοτε υψηλός, συναγωνίζεσαι με τους καλύτερους και εξετάζεσαι από τους καλύτερους, ο χρόνος είναι εχθρός και το αποτέλεσμα είναι άθροισμα παραγόντων: Ατελείωτη μελέτη, ταχύτητα, φινέτσα και αυτοπεποίθηση".  

Παναγιώτης Κατσούδας σομελιέ 1

Το κρασί ήταν κάτι που ανέκαθεν γοήτευε τον Παναγιώτη Κατσούδα, ήδη από τον πρώτο καιρό που ξεκίνησε να ταξιδεύει πολύ, δίχως να διστάσει να πειραματιστεί κάθε φορά με τα τοπικά εδέσματα και γενικότερα με πράγματα που δε συναντούσε εύκολα στο καθημερινό του τραπέζι. 

"Δεδομένης της ενασχόλησής μου με τη γαστρονομία και την εστίαση επαγγελματικά από πολύ μικρή ηλικία, την επαφή με το κρασί την είχα πάντα, αλλά σταδιακά άρχισα να νιώθω την ανάγκη να μάθω όσο περισσότερα μπορώ, να διαβάσω, να δοκιμάσω, να πειραματιστώ και να προκαλέσω τον εαυτό μου. Έτσι αποφάσισα να σπουδάσω το κρασί, να επιδιώξω διπλώματα και πιστοποιήσεις από οργανισμούς διεθνούς κύρους και υψηλών προδιαγραφών και με πολύ πίστη, υπομονή και αφοσίωση κατάφερα σήμερα να μετατρέψω την αγάπη μου από χόμπι σε επάγγελμα" λέει ο ίδιος σχετικά με τις πρώτες επαφές με τον οινικό κόσμο αλλά και πώς εξελίχθηκαν τελικά αυτές. 

> Διάβασε ακόμη: Τι παίζει τελικά με τα φυσικά κρασιά;

Συμπληρώνει δε, πως "παρότι κατέχω πτυχίο Ενεργειακού Μηχανικού, έχω απασχοληθεί ελάχιστα. Το ταξίδι και οι περιπέτειές μου με το κρασί ήταν αυτά που με βοήθησαν να εξελιχθώ περισσότερο, τόσο ως επαγγελματίας όσο και ως άνθρωπος". Θεωρεί πως ο ρόλος ενός σομελιέ/οινοχόου/expert στον κόσμο του κρασιού είναι περίπλοκος: "Ο σύγχρονος σομελιέ θα πρέπει ξεπερνά τα σύνορα του κρασιού και είναι να έχει βαθιά γνώση σε ποτά, αποσταγμάτα και εν γένει αφεψήματα. Να μοιράζεται τη γνώση, να γνωρίζει από γαστρονομία, να συμβουλεύει τόσο καταναλωτές όσο και επιχειρήσεις, να παρακολουθεί τις τάσεις και τις ανάγκες της αγοράς, να προσφέρει οινικές εμπειρίες και φυσικά, να εξελίσσεται ο ίδιος διαρκώς". Μιλώντας για εμπειρίες, έχει ενδιαφέρον η τοποθέτησή του για το wine pairing: "Η αρμονική συνύπαρξη του κρασιού με το φαγητό, γεννά κάτι καινούριο και πολλαπλασιάζει την απόλαυση σε μία γαστρονομική διαδικασία". 

Terroir, ποικιλίες και προκλήσεις

Δύο είναι τα αγαπημένα του terroir ή τέλος πάντων εκείνα που νιώθει την ανάγκη να τονίσει κατά την παρούσα χρονική συγκυρία. Όσον αφορά το πεδίο των λευκών κρασιών, τον έχει κερδίσει η Σαντορίνη, με το μοναδικό φυσικό της περιβάλλον, το κλίμα, το έδαφος και τους ανθρώπους της - όλοι και όλα μεγαλώνουν με έναν τρόπο συγκλονιστικό την αγαπημένη μου ποικιλία, το Ασύρτικο. 

"Κι από τα κόκκινα;", θα αναρωτηθείς. Κι εγώ μαζί σου. Ο Παναγιώτης Κατσούδας παραδέχεται πως τον έχει μαγέψει το Μπορντώ. "Η μακρά παράδοση και η ιστορία στην καλλιέργεια και την παραγωγή μεγάλων κρασιών -αποτελώντας σήμερα πρότυπο στην παραγωγή Bordeaux blends παγκοσμίως- έχουν δημιουργήσει οίνους με μοναδική φινέτσα και δυναμική παλαίωσης" τονίζει, πριν μου καταθέσει την άποψή του για την άνοδο του ελληνικού αμπελώνα τα τελευταία χρόνια

"Η πορεία είναι εντυπωσιακή και πολλά υποσχόμενη. Βλέπουμε τις νέες γενιές να έχουν σπουδάσει και ταξιδέψει στο εξωτερικό, επιστρέφοντας με καινοτόμες ιδέες. Στηριζόμενοι στον πλούτο των αυτοχθόνων ποικιλιών, τις έχουν αναδείξει με αξιοζήλευτο τρόπο και προάγουν ανταγωνιστικά το ελληνικό κρασί τόσο στην εγχώρια όσο και στην παγκόσμια αγορά" σχολιάζει. 

Παναγιώτης Κατσούδας σομελιέ 2

Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές του οινικού κόσμου κατά τη διάρκεια της ενεργής του συμμετοχής σε αυτόν είναι η 'μετανάστευση' ποικιλιών από τον τόπο τους σε νέες πατρίδες: "Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται νέες τάσεις και καινούριες οινικές περιοχές και κρασιά με στυλ διαφορετικό από αυτό που γνωρίζουμε. Είναι κάτι που οφείλεται είτε στις καινοτόμες ιδέες του παραγωγού, είτε στις διεθνείς συνεργασίες των κτημάτων. Ένα μεγάλο παράδειγμα είναι το Ασύρτικο, που δίνει διαφορετική εικόνα στην Clare Valley της Αυστραλίας και στο Swartland της Νότιας Αφρικής".

"Ανοιχτό μυαλό και ορίζοντες" είναι κατά τη γνώμη του εκείνα τα δύο στοιχεία που χρειάζεται κάποιος στο ξεκίνημά του με το κρασί. "Και να εμπιστευτεί τον σομελιέ του. Να προκαλέσει τις αισθήσεις του με επιλογές που ο ίδιος δε θα έκανε ποτέ" συμπληρώνει. 

> Διάβασε ακόμη: Η Φεντερίκα Λαζαρίδη πιστεύει πως το ελληνικό κρασί είναι από μόνο του μια πρόκληση

Πριν ένα χρόνο η οικογένεια της Tsaknakis Premium Brands, του εμπιστεύθηκε το χτίσιμο του οινικού portfolio, το οποίο αποτελείται από μια σειρά εκλεκτών κρασιών τόσο από τον Παλαιό όσο και από το Νέο Κόσμο με γνώμονα την άριστη ποιότητα και την απόλυτη έκφραση του terroir. "Μέλημά μας είναι η προσφορά σπουδαίων οινοπαραγωγών και ιστορικών κτημάτων, που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην παγκόσμια οινική σκηνή και αποτελούν πρωτοπόρους των κρασιών που δημιουργούν. Σήμερα η Tsaknakis Premium Brands έχει εισέλθει δυναμικά στην ελληνική αγορά και κοσμεί τις λίστες κορυφαίων εστιατορίων και wine bars" προσθέτει σχετικά.  

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια της Νέας Υόρκης για το 2024

Από αυθεντικές εθνικές κουζίνες μέχρι μοντέρνες προσεγγίσεις και exclusive fine dining εμπειρίες, αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο και διάθεση, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.