"Zano": Η Νέα Υόρκη στην Αθήνα

Στο ολοκαίνουργιο εστιατόριο σε σκηνογραφία Αντώνη Καλογρίδη, ο Γιάννης Κιόρογλου εστιάζει σε μια σύγχρονη ελληνική κουζίνα

Zano

Ανοίγοντας την πόρτα, σε χτυπάει ένας εντυπωσιακός αέρας ντιζαϊνάτης πολυτέλειας, αλλά όχι απ’ αυτές που έχουμε συνηθίσει. Το βιομηχανικό περίβλημα με το τούβλο στους τοίχους βαμμένο μαύρο και το ταβάνι με φανερούς τους σωλήνες του εξαερισμού και της θέρμανσης βαμμένο σ’ ένα εκτυφλωτικό κροκί, όπως και οι σιδερένιες "κεντημένες" βάσεις των τραπεζιών με τα λινά τραπεζομάντιλα, συνθέτουν μια σκηνογραφία που "μυρίζει" ερεθιστικά Νέα Υόρκη.

Ο Αντώνης Καλογρίδης έχει δημιουργήσει στο "Zano" μια μητροπολιτική ατμόσφαιρα όπου το εντελώς σύγχρονο και τολμηρό κουμπώνει με την οικειότητα και την ηρεμία του κλασικού ρεστοράν, όπως το εκφράζουν οι καναπέδες και οι καρέκλες. Κεντρικό μπαρ, φευγάτα φωτεινά γλυπτά, ανοιχτή κουζίνα, λουλουδιαστές συνθέσεις, κι αν ανέβεις στον πρώτο όροφο θα συναντήσεις έναν κίτρινο γορίλα που παίζει μπάσκετ! Αυτό το πρότζεκ θα έχει και συνέχεια, καθώς στον δεύτερο όροφο θα υπάρξει ακόμη μία σάλα και από πάνω ένας χώρος του εστιατορίου που θα είναι πριβέ. 

Η κουζίνα που έχει δημιουργήσει και επιμελείται ο Γιάννης Κιόρογλου εστιάζει σε μια σύγχρονη ελληνική γαστρονομία με λιγότερα ή περισσότερα κλασικά στοιχεία. Ο ταραμάς είναι υπερβελούδινος και ισορροπημένα ξινός και θαλασσινός, ενώ η τυροκαυτερή ετοιμάζεται μπροστά σας και είναι ορεκτικά πικάντικη. Οι κροκέτες του παστουρμά τραγανότατες και αισθησιακά υγρές και spicy. To χταπόδι έχει μια ζωηρή μαρμελάδα κάππαρης, αλλά είναι πολύ μαλακό και του λείπει το al dente. Οι παπαρδέλες παστιτσάδα, παρότι πολύ comfort, θέλουν περισσότερα σπετσερικά. Η ζουμερή σφυρίδα κολακεύεται από μια εξαιρετική γαλλική σάλτσα λευκού οξειδωμένου κρασιού (vin jaune). Το εξαιρετικό, premium αμερικανικό rib-eye συνοδεύεται από ένα γιαούρτι αρτυμένο έτσι που να θυμίζει κεμπάπ και σουβλάκι. Τέλος, στα επιδόρπια, το sundae caramel show αποδείχτηκε θεαματικό, με πολλά καραμελωμένα ποπκόρν, παγωτό μαστίχα, φουντούκια με σάλτσα καραμέλας και σαντιγί, ενώ το τσιζκέικ με παγωτό από cottage ήταν ακόμη καλύτερο και αέρινο. 

HOT 3

Τσιπούρα 

Zano

Στο προσεκτικά κομμένο βουτυράτο ψάρι ταιριάζει ο ανθός αλατιού και τα ντρέσινγκ με τα οποία το σερβίρουν (λαδολέμονο, μαντζουράνα, ponzu) και, επιπλέον της προκλητικής του ωμότητας, του δίνουν ορεκτική χάρη.

Γαρίδες σαγανάκι

Zano

Μην ντραπείτε να πιάσετε ακόμη και με τα χέρια και να ρουφήξετε τα πασπαλισμένα με σκόνη ντομάτας κεφάλια... Ωραίος νεολογισμός σε σαγανάκι και οι γαρίδες σερβιρισμένες με μια πολύ ντελικάτη ντοματένια μπισκ.

Πρόβατο ριζότο

Zano

Ιδού ένα γκουρμέ dirty, άψογα μελωμένο al dente κίτρινο από σαφράν ριζότο, που πάνω του έχει έναν πεντανόστιμο σιγομαγειρεμένο λαιμό προβάτου, με την ντοματένια σάλτσα του σχεδόν σιροπιαστή.

Τιμή: € 43-80.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Οι Έλληνες σεφ που ξεχώρισαν στα The Best Chef Awards 2024

Αλέξανδρος Τσιοτίνης, Γιώργος Παπαζαχαρίας, Τάσος Μαντής και Δημήτρης Μουδιός βρέθηκαν ανάμεσα στους κορυφαίους, στη φετινή λίστα του διεθνή θεσμού.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
14/11/2024

Terroirist: Στα οινικότερα του Χαλανδρίου

Εκλεκτά κρασιά από τον ντόπιο και διεθνή αμπελώνα, φινετσάτα πιάτα και χαλαρό ύφος, στο cool οινικό σημείο των ΒΠ.

IT+: Νέα τοποθεσία, νέο μενού, νέο πρόσωπο

Ένα φρέσκο στέκι προστίθεται στη Βουκουρεστίου, σαν συνέχεια του δημοφιλούς σποτ του Κολωνακίου.

Τα The World’s 50 Best Restaurants κάνουν dolce vita στο Τορίνο

Τα 50 Καλύτερα Εστιατόρια του Κόσμου επιστρέφουν στην Ευρώπη και επιλέγουν την κομψότατη πόλη του ιταλικού βορρά.

Στο "Ιώδιο" της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη απολαύσαμε κοσμοπολίτικη ψαροφαγία με δημιουργικό touch

Βρεθήκαμε στο talk of the town νέο εστιατόριο της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη κι εντυπωσιαστήκαμε όχι μόνο από τον ατμοσφαιρικό και κεφάτο, εξωστρεφή χώρο, αλλά και από την κουζίνα της πολυβραβευμένης σεφ, που στροφάρει δυνατά πριν κλείσει καλά - καλά εβδομάδα λειτουργίας.

Bagatelle Athens, προσεχώς στη Βουλιαγμένη

Μία νέα πρόταση έρχεται τον Νοέμβριο στην Astir Marina.

Η "Bottega Da Marco" ήρθε να φέρει αέρα αυθεντικής Ιταλίας στο Χαλάνδρι

Το νέο all day wine bar-restaurant του σεφ της ιταλικής Πρεσβείας Marco Serra στη hot πιάτσα του Χαλανδρίου, σε ταξιδεύει Ιταλία με φινέτσα και γνήσιες γεύσεις.