Ένας καλοντυμένος γιάπης ρουφά κάπως βιαστικά το ράμεν του αλλά δείχνει να το απολαμβάνει απόλυτα. Την ίδια ώρα δίπλα του, ο υπάλληλος της υπηρεσίας delivery περιμένει ένα ακόμη πακέτο για να φύγει για άγνωστη προς εμάς κατεύθυνση και κάποιον που αδημονεί να γευθεί τα εδέσματα της λευκής χαρτοσακούλας. Λίγο πιο μακριά τους, ένα νεαρό ζευγάρι καταβροχθίζει τα -περίφημα πια- smashed burgers, που έγιναν σουξέ της καραντίνας και συνέχισαν να απασχολούν σοβαρά κατά την επιστροφή στην εστιατορική κανονικότητα και το 'Birdman'.
Θα μπορούσαμε να κάνουμε λόγο για μία ιδιόμορφη δημοκρατία του γκισέ. Θα περιοριστώ στο να πω πως είναι απλά ένα ακόμη βράδυ στο 'Ikigai', παρατηρώντας τα πράγματα ακριβώς μπροστά από την κουζίνα του 'Ekiben' και τη μικρή πανέμορφη μπάρα, με το λευκό μάρμαρο και τους πρασινωπούς κυματισμούς. Αλλά και πίσω από αυτήν. Βλέπεις, η συστέγαση των δύο projects του Άρη Βεζενέ έχει φτιάξει ένα πολύ ενδιαφέρον blend υπηρεσιών και γεύσεων 'made in Japan', με μητροπολιτικό ύφος και ατμόσφαιρα, χιπ χοπ μουσικές σαν ηχητικό background, με απάγκιο την οδό Σκούφου και τις εσχατιές της γειτονιάς που κάλλιστα θα μπορούσαμε να βαφτίσουμε ως αθηναϊκή Chinatown.
Deli, κρεοπωλείο, κάβα από τη μία. Η κουζίνα του 'Ekiben' από την άλλη.
Ράφια γεμάτα με premium σησαμέλαια και πρωτότυπα αρωματικά ξύδια, παλαιωμένες soy sauces και σπάνια dressings, ευρεία γκάμα από ιαπωνικά ζυμαρικά, κουρκούτια για tempura και panko για πανάρισμα, σάλτσες, φύκια nori και kombu. Και ένα πλήθος άλλων προϊόντων που καλύπτουν και με το παραπάνω το section του deli. Στο αντίστοιχο της κάβας πρωταγωνιστεί το ιαπωνικό ουίσκι, στην πιθανότατα πληρέστερη συλλογή του genre στην Ελλάδα αλλά δεν είναι μόνον αυτό.
Τα gins της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου έχουν επίσης την τιμητική τους, ενώ πολύ ενδιαφέρουσα είναι η γκάμα από σάκε, κρασιά φυσικής οινοποίησης καθώς και οι προτάσεις σε μπύρα: Sapporo και Asahi αλλά και μπόλικες one of εμφιαλώσεις από ελληνικές μικροζυθοποιίες.
Και έπειτα το κρεοπωλείο. Το πλησιέστερο προς την κουζίνα ψυγείο φιλοξενεί εντυπωσιακά κομμάτια κρέατος από εκείνα που πάντοτε τραβούν το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Και δε μιλάμε μόνο για τα ιαπωνικά μοσχάρια -ναι, εκείνα με το ιδανικό balance γεμάτης γεύσης, φίνας ωρίμανσης και βουτυράδας- αλλά και για τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές ράτσες, συν μερικές ακόμη επιλογής που φροντίζουν να ικανοποιούν τις καθημερινές ανάγκες της γειτονιάς, σε καλό pricing.
Και όλα καταλήγουν στην μπάρα. Εκεί όπου κάθε επισκέπτης που μπαίνει για λίγες ή περισσότερες δυνητικές αγορές ενδόμυχα θέλει να βρεθεί/καθίσει/ φάει, επιτόπου. Το παρατηρείς σχεδόν σε κάθε άνθρωπο που θα περάσει την πόρτα και θα διαπιστώσει -σε περίπτωση που δεν το γνώριζε ήδη- πως έχει εισέλθει και στο μικρότερο εστιατόριο της Αθήνας, με μόλις 3 θέσεις, ακριβώς μπροστά από την tailor made ψησταριά.
Το 'Ikigai Market' και το 'Ekiben Kitchen' (το καθένα solo ή συνδυαστικά) ενδείκνυνται για ρεπέτες γεύσης: Είτε μιλάμε για ένα katsu στο χέρι, είτε για λεπτοκομμένα ιαπωνικά μοσχάρια και φίνα προϊόντα για το σπίτι, είτε για ένα γρήγορο -όπως πρέπει άλλωστε- ράμεν στη μπάρα.
Τρία για να φας οπωσδήποτε
* Άφησα εκτός τα sando και το Birdman smash, που πιθανότατα έχεις δοκιμάσει.
Japanese Garden
Είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που λες πως θα μπορούσες να τρως αυτή τη σαλάτα καθημερινά. Φασολάκια, μπρόκολο και μία εθιστική γκρεμολάτα αμυγδάλου.
Fried Chicken
Βιολογικό κοτόπουλο παναρισμένο σε πάνκο, με ένα διακριτικό mix από μπαχαρικά, που τηγανίζεται άψογα. Κάθε μπουκιά είναι τραγανή έξω, ζουμερή μέσα.
Shabu Shabu Ribeye Ramen
Το άψογα καραμελωμένο αυγό είναι μόνο ένα από τα στοιχεία που κάνουν τη διαφορά σε αυτό το ράμεν, που σου ζεσταίνει την ψυχούλα.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.