Ποιος/α είναι ο/η πιο επιδραστικός/ή σεφ στην Ελλάδα σήμερα;

Το Αθηνόραμα γιορτάζει τα 30 χρόνια Χρυσοί Σκούφοι και δίνει το λόγο στους σεφ, ζητώντας τους να αναδείξουν την προσωπικότητα εκείνη που επηρεάζει περισσότερο απ’ οποιαδήποτε άλλη τον ρου της σύγχρονης γαστρονομίας της χώρας, μέσα από μια μεγάλη ψηφοφορία στην οποία θα συμμετάσχει η αφρόκρεμα της εστιατορικής σκηνής.

chef

Τρεις δεκαετίες ουσιαστικής παρέμβασης στον γαστρονομικό ρου της χώρας συμπληρώνει φέτος ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων του Αθηνοράματος. Τριάντα χρόνια στα οποία, ο μοναδικός καταξιωμένος θεσμός της επιχειρηματικής αλλά και της δημιουργικής επιβράβευσης της γαστρονομίας στην Ελλάδα, πυροδοτεί εξελίξεις, δημιουργεί star system και αναδεικνύει πρωταγωνιστές, με τα βραβεία του να αποτελούν τη μεγαλύτερη επιβράβευση της γαστρονομίας της χώρας.

Τριάντα χρόνια, τα οποία ο θεσμός θα γιορτάσει τoν Απρίλιο του 2023, με μια σειρά εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου: πρωτότυπες αναδρομές σε πρόσωπα και καταστάσεις της 30ετίας, καλεσμένοι star chefs της διεθνούς γαστρονομίας, αλλά και φόρος τιμής στα πρόσωπα που απέσπασαν τις πολυπόθητες διακρίσεις των Χρυσών Σκούφων αυτά τα χρόνια, είναι μόνο μερικά από τα όσα θα δούμε στην πανηγυρική επέτειο του θεσμού.

Διαβάστε Επίσης

Όμως, τα φετινά γενέθλια των Χρυσών Σκούφων δεν θα κοιτάξουν μόνο προς τα πίσω. Όπως πάντα, ο δυναμικός γαστρονομικός θεσμός θα ρίξει τον προβολέα στο παρόν και το μέλλον της ελληνικής γαστρονομίας, τολμώντας φέτος κάτι το πρωτότυπο: να δώσει το λόγο στους ίδιους τους σεφ, μέσα από τη μεγάλη ψηφοφορία του αθηνοράματος και των Χρυσών Σκούφων για την ανάδειξη του ή της ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΤΕΡΟΥ/ΗΣ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ. Μια ψηφοφορία που έχει ήδη ξεκινήσει.

Πώς; Zητώντας από την crème de la crème της εστιατορικής σκηνής της χώρας να σκιαγραφήσει η ίδια το δικό της αύριο. Αναδεικνύοντας το πρόσωπο εκείνο που, περισσότερο απ’ οποιοδήποτε άλλο, επηρεάζει τον ρου της σύγχρονης γαστρονομίας της χώρας: τον επιδραστικότερο ή την επιδραστικότερη σεφ στην Ελλάδα σήμερα.

Τι είναι όμως ο/η πιο επιδραστικός/ή σεφ στην Ελλάδα σήμερα;

Η απάντηση είναι απλή: όλοι έχουμε ανθρώπους που θαυμάζουμε. Πρόσωπα που, ηγούμενα δια του παραδείγματος, μας εμπνέουν να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας. Πρωταγωνιστές που, με τις ιδέες και τη δουλειά τους, ωθούν πρόσωπα και καταστάσεις, διαμορφώνουν σκηνές, ανοίγουν νέους δρόμους και επιδρούν σημαντικά στους συναδέλφους, τους συνεργάτες τους και όλο το περιβάλλον στο οποίο εκφράζονται και δημιουργούν. Εκείνον ή εκείνη, όμως, που στέκεται ένα βήμα πιο μπροστά από όλους τους υπόλοιπους, ζητούμε από τους σεφ της χώρας να αναδείξουν.

Ας θέσουμε λοιπόν μερικούς κανόνες

Πρώτα απ’ όλα, τον επιδραστικότερο ή την επιδραστικότερη σεφ στην Ελλάδα σήμερα, θα τον/την επιλέξουν σεφ και μόνον σεφ. Σεφ που είναι εν ενεργεία σήμερα, δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, και είτε είναι υποψήφιοι για βράβευση το 2023 για Χρυσό Σκούφο, για Top Notch ή για Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας, είτε έχουν βραβευτεί μέσα στα 30 χρόνια του Θεσμού, είτε είναι σεφ που έχουν επηρεάσει με τη δουλειά τους τα γευστικά πράγματα στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια ομάδα 200 περίπου ατόμων που συνθέτουν την αφρόκρεμα της γαστρονομίας μας, και είναι αυτοί που έχουν κληθεί να αποφασίσουν.

Επιπλέον, παρ’ ότι υπάρχει λίστα ψηφοφόρων, δεν υπάρχει λίστα υποψηφίων. Έχουμε ζητήσει από τους σεφ που συμμετέχουν στην ψηφοφορία να επιλέξουν ελεύθερα από ένα έως τρία άτομα, τα οποία θεωρούν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, ότι έχουν επηρεάσει τους ίδιους και τους συναδέλφους τους, αλλά και τη γαστρονομική σκηνή της χώρας, με όλους εκείνους τους τρόπους που αναφέραμε πιο πάνω.

Προφανώς κανείς από τους ψηφοφόρους δεν μπορεί να ψηφίσει τον εαυτό του.

Επιπλέον, όπως και οι ψηφοφόροι μας, έτσι κι ο/η επιδραστικότερος/η σεφ στην Ελλάδα σήμερα, δεν είναι απαραίτητα Έλληνας ή Ελληνίδα – αρκεί να δραστηριοποιείται στη χώρα, χωρίς αυτό να αποκλείει πρόσωπα που είναι ενεργά και στο εξωτερικό.

Όποιος/α κι αν είναι όμως ο/η σεφ που θα διεκδικήσει την περιζήλευτη διάκριση από τους συναδέλφους του, θα πρέπει να είναι ενεργός/η σήμερα: είτε κοπιάζει πάνω από κατσαρόλες και ρόνερ, είτε επηρεάζει τη γεύση της χώρας μέσω συμβουλευτικής, θα πρέπει να παραμένει δραστήριος/α και με παρουσία απόλυτα αισθητή.

Η μεγάλη ψηφοφορία του αθηνοράματος και των Χρυσών Σκούφων είναι ήδη σε εξέλιξη. Έχετε περιέργεια για τα αποτελέσματα; Εμείς να δείτε... Μείνετε συντονισμένοι!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

"Valtezziana 2.0": "Black Salami", τώρα και σε πιτσαρία

Το απόλυτο χιτ του αθηναϊκού σάντουιτς ψήνει σοβαρή πίτσα, σε ένα νέο χώρο της Βαλτετσίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
01/11/2024

Μυρίζει... Ιώdio στο Κολωνάκι: Έρχεται το νέο εστιατόριο της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη

Το εστιατόριο θαλασσινών με δημιουργικό flair και έμφαση στην πρώτη ύλη, που ανοίγει τις πόρτες του στις 4 Νοεμβρίου, θα είναι το πρώτο γευστικό στίγμα της σύμπραξης της πολυβραβευμένης Γεωργιάννας Χιλιαδάκη με τις Ερασμία Μπαλάσκα και Δανάη Βορίδου, άλλως γνωστές και ως "Charlie’s Angels".

Σε ποια μεξικάνικα εστιατόρια θα γιορτάσουμε τη Dia de los Muertos

Πικάντικες λιχουδιές και καλούδια tex mex φιλοσοφίας, μαζί με τεκίλα και μεσκάλ στις κορυφαίες διευθύνσεις του είδους.

Πώς οι σεφ στο Asheville της Βόρεια Καρολίνας αντιμετώπισαν την έλλειψη νερού μετά τον τυφώνα Helene

Μετά τον καταστροφικό τυφώνα Helene, οι εστιάτορες του Asheville, αν και χωρίς ρεύμα και πρόσβαση σε καθαρό νερό, επινόησαν καινοτόμες λύσεις για να συνεχίσουν να λειτουργούν και να στηρίζουν την κοινότητα.

Και εγένετο "Ateniese" στη Βεντήρη

Ένα νέο ιταλικό εστιατόριο έρχεται να εμπλουτίσει μία από τις πιο δυνατές πιάτσες της Αθήνας.

Στη "Δούκισσα" στο Χαλάνδρι το φαγητό έχει τη θέρμη της παρέας και τη γεύση της νοσταλγίας

Ποιά υλικά κάνουν ένα μεζεδοπωλείο δίπλα στη ζωηρή λεωφόρο Δουκίσσης Πλακεντίας να έχει εξελιχθεί σε ένα αγαπημένο στέκι για όλες τις εποχές του χρόνου που προσελκύει φίλους από κάθε γωνιά της πόλης;

Milos Estiatorio

Με την κορυφαία πρώτη ύλη ως άγιο γαστρονομικό του δισκοπότηρο, το "Milos Estiatorio" παραμένει εμβληματικό ρεστοράν ψαριού στην πόλη, χρειάζεται όμως ακόνισμα στην εστιατορική εμπειρία που προσφέρει, για να παραμείνει στον αφρό της όλο και πιο απαιτητικής καλοφαγικής σκηνής της Αθήνας.