Κάτι μάλλον μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα είναι αυτό που κάνει το Urbana Gastroteka, αφού ακύρωσε κάθε κλισέ, επιλέγοντας για τη fine bistronomy φιλοσοφία και τον φινετσάτο αποικιακό χώρο του, τη λιγότερο αναμενόμενη τοποθεσία. Τη Μεγαλόπολη! Αντάρτικο σήκωσαν οι Γιώργος Κούτσουρας και Γιάννης Αριδάς, που δεν πόνταραν στην ορατότητα που προφέρει ένας δημοφιλής ταξιδιωτικός προορισμός, αλλά άνοιξαν ένα bar restaurant υψηλών στροφών, εντελώς εκτός πιάτσας. "Ήταν συνειδητή απόφαση, καθώς η Μεγαλόπολη βρίσκεται σε κομβικό σημείο, σε περίπου μισή ώρα από Καλαμάτα, Τρίπολη και Σπάρτη. Θέλαμε να στήσουμε ένα εστιατόριο για όλη την Πελοπόννησο, ή έστω ένας μέρος της".
Πώς θα μαγνητίσουν όμως το ενδιαφέρον των off road ταξιδιωτών και ταυτόχρονα των πιο συμβατικών γειτόνων; "Έχουμε προσαρμόσει ένα μενού δύο ταχυτήτων, ώστε να μην τρομάξουμε όσους δεν είναι εξοικειωμένοι. Δηλαδή, θα βρεις burger, πίτσα και ενδιαφέρουσες προτάσεις για brunch, τις οποίες πειράζουμε συνεχώς. Όμως για να ανατρέψουμε και τις προσδοκίες, προτείνουμε σύγχρονα μεσογειακά πιάτα μεν, σε συνομιλία με την τοπική πρώτη ύλη δε".
Εξάλλου, έχοντας περάσει από κουζίνες του Λονδίνου, ο σεφ Γιώργος Κουρκουτάς δεν μπορούσε να μην φέρει τις κοσμοπολίτικες επιρροές του στην ελληνική παράδοση, για πιάτα όπως ο τραχανάς με τα μοσχαρίσια μάγουλα μπρεζέ και το λαζάνι στιφάδο με την σιγομαγειρεμένη ελιά μόσχου συνοδεία πουρέ καμένου κρεμμυδιού. Ο ίδιος σημειώνει "Δεν έχω παρωπίδες: όσο αγαπώ το τοπικό χρώμα, εξίσου θα αναζητήσω μη αναμενόμενα υλικά για να εντάξω στα πιάτα. Πειραματίστηκα με το πιπέρι σετσουάν στην σάλτσα του μοσχαριού ή "είδα" τον λαχανοντολμά σε μορφή ταρτάρ σε ένα πιο μπριόζικο concept, λόγου χάρη”.
Στην αιχμή της κουζίνας λειτουργεί και το μπαρ με υψηλές τεχνικές και το προσωπικό ταμπεραμέντο του Γιάννη Αριδά, που ξεδιπλώνεται σε κάθε signature cocktail, εδραιώνοντας την κουλτούρα του fine drinking. "Πιστεύουμε πως η περιφέρεια επαναπαύτηκε και προσπαθήσαμε να διαφοροποιηθούμε από το κλασικό μεζές-τσίπουρο. Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει κοινό και για πιο ριψοκίνδυνα πράγματα, λόγου χάρη ένα κοκτέιλ με τσίπουρο. Χρησιμοποιώντας ντόπια υλικά, όσο απροσδόκητα κι αν τα μεταχειριστείς, το αποτέλεσμα διατηρεί κάτι οικείο".
Καθοριστικό στοιχείο είναι αυτή η ανεπιτήδευτη ταυτότητα που ουσιαστικά ερμηνεύεται χαρισματικά σε μια upscale εκδοχή της casual καλοφαγίας. Με αιτία. Τώρα το κατά πόσο το Urbana Gastroteka θα παραμείνει εκτός ραντάρ και με μυστική παρουσία ακόμη και στο google, θα φανεί. Αν και μεταξύ μας, τίποτε δεν μένει κρυφό στο διαδίκτυο.
Αγίου Αθανασίου 72, Μεγαλόπολη, 2791022284, Facebook: Urbana gastroteka, Instagram: urbana_gastroteka