Στο "Pharaoh" το gastro – traditional συντονίζεται ευθαρσώς με το hype!

Εκεί όπου η υψηλή μαγειρική ελληνικού λαδερού συναντάει την εκλεκτική τζαζ, η χημεία τους ξεχειλίζει hype και συναίσθημα.

pharaoh2

Σολωμού, άκρη Εξαρχείων, σκοτεινιά και ησυχία, μόνο ένα όχι πολύ φωτεινό τετράγωνο κάνει μόλις αισθητή την παρουσία του∙ δεν υπάρχει ταμπέλα. Θεατράλε το έμπα, ανοίγεις την κουρτίνα της εισόδου και… Τα εσώψυχα του κτιρίου στη φόρα αρχιτεκτόνο - διασκοσμημένα με φυσικότητα, άγρια πέτρα και μπετόν και ωραίο μωσαϊκό, επίκεντρο μια μπάρα 13μετρη από γραμμωτό μπετόν και ματ inox ∙ κόσμος τρώει, πίνει, χαίρεται, κοζάρει ∙ νότες ιδιοσυγκρασιακές μιας γλυκειάς free jazz με τη θέρμη του βινυλίου ∙ στην άκρη όρθιος ο Φώτης Βαλλάτος, παρά δίπλα ο Perry Παναγιωτακόπουλος αεικίνητος σερβίρει κρασιά.

Pharaoh
© Δημήτρης Αντωνόπουλος

Κλείνω τα μάτια και είμαι σε μοντέρνο tapas bar της Βαρκελώνης, τα ανοίγω και βρίσκομαι σε αθηναϊκό γαστρο – μαγειρείο ∙ πρώτη φορά η κλασσική κρητική, και όχι μόνο, κουζίνα παντρεύεται ένα μπαρ με προχώ μουσική. Ψάχνω τον Μανώλη Παπουτσάκη στην άκρη της μπάρας, εκεί που καίνε δυο στόφες κορωμένα ξύλα με ταψιά να μπαίνουν στο φούρνο τους και κατσαρόλες να σιγομαγειρεύουν επάνω τους. 218οC στις στόφες, 490ο C στο φούρνο δίπλα τους. Ηρωική γευσιγνωσία με μισές μερίδες , διαθέσιμες για όσους θέλουν να δοκιμάσουν γεύσεις πολλές. Άγριο σταμναγκάθι και παραπούλια περασμένα από τη σχάρα που ψήνει και κρέατα για να παίρνει umami η μυρωδάτη φυτική γοητεία τους, και δίπλα τους συγκλονιστικός ανθότυρος να μοσχοβολάει από τη μάνα του ωραίο γάλα και βανίλια. Γλύκα βαθιά κάστανου στιφάδο και αξέχαστη umamiσια πικρόγλυκη μπουκιά χόρτων με νοστιμότατο αυγό μάτι.

Pharaoh

Το λεμονάτο πράσο αστέρι δίπλα σε πετεινό σιγομαγειρεμένο στο λάδι. Μυρωδάτοι λαχανοντολμάδες με συννεφένιο αυγολέμονο, απαλό μελωμένο αρνί με φύλλα αγκινάρας τουρσί, χοιρινό πεντανόστιμο με ορεξάτους ασκολύμπρους. Κουνέλι λεμονοριγανάτο επικό, ζουμερό, με γλύκα κρεμμυδιού και νοστιμάδα σκόρδου, παραδίδει μαθήματα υψηλής μαγειρικής ελληνικού λαδερού. Το μαγειρευτό συντονίζεται ευθαρσώς με το hype.

Pharaoh
© Δημήτρης Αντωνόπουλος

Η σομελιέ Paisley Tara Kennett μου φέρνει ένα εξαιρετικό, σπάνιο φυσικό κρασί (γύρω στα 250 έχει η κάβα) του πρωτοπόρου στο είδος Hervé Souhaut ∙ Romaneaux-Destezet Blanc 2019, υποτροπικό άρωμα με λευκά λουλούδια και γεύση ματ γλύκας, φορτωμένη καρυκευμένα αχλάδια και βερύκοκα με mineral οξύτητα ∙ αν όλα τα φυσικά κρασιά ήταν τόσο ιδιοσυγκρασιακά και καλοφτιαγμένα θα ήμουν ευτυχής. Καρδιά του "Pharaoh" η βιβλιοθήκη πάνω απ τη μπάρα ∙ φρέσκα ζαρζαβατικά και ξύλα για το μαγείρεμά τους αντί βιβλίων, ατέλειωτο ψυγείο κρασιών κατά μήκος, και πολλά βινύλια - eclectic free Jazz, afrobeat, soul/funk, Brazilian, cumbia, ska, reggae, electronica – που θα παίζουν καμμιά 15αριά dj ∙ δεν βλέπω όπερα, υποθέτω ότι ο έτερος των συνεταίρων, ο γκουρμέ βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς, θα φροντίσει. 

(+) Το απίθανο κολάζ με γεύση, κρασί, μουσική, ξύλα για κάψιμο, πέτρα, μπετόν, μωσαϊκό, αγαλματίδια Ουμ Καλσούμ, αγγεία και ακροκέραμα που υλοποίησε το Chrysokona Mavrou + Associates.

(-) Ωραίες ιδέες σαν το κουνουπίδι με ξυνόχοντρο τραχανά ή τα φασόλια με χόρτα χρειάζονται περισσότερες μυρωδιές και μυριστικά για να λάμψουν. 

Περισσότερες πληροφορίες

Pharaoh

Σολωμού 54, Εξάρχεια
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια της Νέας Υόρκης για το 2024

Από αυθεντικές εθνικές κουζίνες μέχρι μοντέρνες προσεγγίσεις και exclusive fine dining εμπειρίες, αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο και διάθεση, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.