Τα δείπνα με προσκεκλημένους σημαντικούς εκπροσώπους του γαστρονομικού τεραίν συνεχίζονται στο "The Zillers" με ποδαρικό να κάνει τη νέα χρονιά, στις 15 Ιανουαρίου, η Ana Roš, σεφ και ιδιοκτήτρια του διάστερου "Hiša Franko", στο Κομπάριντ στη Σλοβενία. Η Roš, που το 2017 είχε τιμηθεί και με τον τίτλο της "Καλύτερης γυναίκας σεφ του Κόσμου" από τον θεσμό των "The World's 50 Best Restaurants", είναι υπέρμαχος της βιωσιμότητας, και ουσιαστικά, η πρώτη που χάραξε την πορεία των νέων Σλοβένων σεφ προς την επανάσταση της κουζίνα της γενέτειράς τους. Έχει αφιερώσει περισσότερες από δύο δεκαετίες στην έρευνα κερδίζοντας όχι μόνο προβολή αλλά αναγνώριση και σεβασμό από τη διεθνή γαστρονομική κοινότητα ενώ στην κουζίνα της, που συνδέεται στενά με το σλοβενικό terroir, συμβιώνει σε απόλυτη αρμονία η εποχικότητα με στοιχεία της προσωπικότητάς της. Έχω δοκιμάσει αρκετές φορές πιάτα της -εντός και εκτός έδρας της σεφ- και από το πρώτο λανσάρισμα του μενού "Reincarnation”, ήταν ξεκάθαρο μέσω ευρηματικού storytelling, το ιδιαίτερο γαστρονομικό ενδιαφέρον τους όχι μόνο από γευστικής αλλά και ιδεολογικής σκοπιάς. Οπότε προτείνω οι ενδιαφερόμενοι να σπεύσετε γιατί οι θέσεις προβλέπεται να εξαντληθούν εν ριπή οφθαλμού.
Φωτογραφίες:
Ana Roš: Suzan Gabrijan,
Παύλος Κυριάκης: Λεωνίδας Τούμπανος