Πίνοντας με θαυμασμό ένα μπουκάλι από το Οινοποιείο Μορόπουλου, θέλουμε σίγουρα να γνωρίσουμε καλύτερα αυτό το κτήμα, που μας προσφέρει πολύ ωραίες εκφράσεις του Μοσχοφίλερου.
Μεταφερόμαστε στην Αρκαδία, και συγκεκριμένα στη Μαντινεία, μία από τις πιο γνωστές ζώνες παραγωγής κρασιού που φέρουν την ένδειξη "Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευση". Η μακρά της παράδοση στην αμπελουργία χρονολογείται από την αρχαιότητα, με πολυάριθμα αρχαιολογικά ευρήματα να τη συνδέουν με την παραγωγή κρασιού και τη λατρεία του θεού Διόνυσου. Ο Όμηρος την είχε ονομάσει "πολυάμπελο γη", δηλαδή "γη με πολλά αμπέλια". Το όρος Μαίναλο ήταν επίσης το σπίτι του Πάνα και οι Αρχαίοι Αρκάδες τον λάτρευαν στον ίδιο βαθμό που λάτρευαν το Διόνυσο. Μια από τις πιο ψυχρές αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας, παρά το σχετικά χαμηλό γεωγραφικό της πλάτος, είναι η περιοχή-καρδιά του ροδόχρωμου Μοσχοφίλερου, μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες ελληνικές ποικιλίες, με ιδιαίτερο αρωματικό προφίλ, που διατηρεί φρεσκάδα και υψηλή οξύτητα.
Η οικογένεια Μορόπουλου έχει μακρά παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια στη ζώνη της Μαντινείας, παράγοντας ποιοτικούς καρπούς τις τελευταίες δεκαετίες. Τα δύο αδέρφια της προηγούμενης γενιάς, Γιώργος και Αποστόλης, έβαλαν τις βάσεις και ονειρεύτηκαν και η νέα γενιά με τα τρία αδέρφια επέκτειναν και υλοποίησαν το όνειρο, αποφάσισαν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα την κληρονομιά της οικογένειας, μετατρέποντας την παλιά οικογενειακή αποθήκη δημητριακών σε οινοποιείο για να εκφράσουν το χαρακτήρα των δικών τους αμπελώνων και τον σεβασμό τους στην αρκαδική γη. Ο πρώτος τρύγος, το 2015, ήταν πειραματικός κι έκτοτε εξακολουθούν να έχουν μια μικρής κλίμακας παραγωγή, χαρακτηριστικό παράδειγμα ελληνικού οινοποιείου-μπουτίκ.
Καλλιεργούν 120 στρέμματα αμπέλου σε μεγάλο υψόμετρο (680-700 μ.) σε καλά στραγγιζόμενα βραχώδη κι αργιλώδη εδάφη, ενώ σημαντικό μέρος τους είναι υπό βιολογική πιστοποίηση. Σκοπός τους είναι να δημιουργηθούν ξεχωριστές μικροοινοποιήσεις από κάθε αμπμελοτεμάχιο κάθε τρύγου μετά από αυστηρή επιλογή, δημιουργώντας μια ποιοτική βάση. Στο δύσκολο αυτό δρόμο, συνοδοιπόρος είναι ο Οινόλογος Λευτέρης Ανάγνωστου, με σπουδαίο βιογραφικό έργο τόσο σε σπούδες όσο και στον εργασιακό τομέα, με σημαντικό υπόβαθρο στη Σαντορίνη.
Τα κρασιά του Οινοποιείου Μορόπουλου αποτελούν την κατάλληλη επιλογή, τόσο για να συνοδεύσουμε τα γιορτινά τραπέζια, όσο και για να δωρίσουμε στους αγαπημένους μας. Η Μαντινεία Μορόπουλου (ΠΟΠ Μαντινεία) είναι οίνος λευκός ξηρός, με έντονα αρώματα λουλουδιών κι εσπεριδοειδών και την εντυπωσιακή δομή του Μοσχοφίλερου. Θα συνοδεύσει εξαιρετικά τις σαλάτες, πίτες τυριών, καθώς και τη βασίλισσα γαλοπούλα των Χριστουγέννων. Στο Ροζέ Μορόπουλου (ΠΓΕ Αρκαδία) συναντάμε μια γοητευτική εκδοχή του Μοσχοφίλερου, ένας ξηρός οίνος με διαπεραστικό ανθικό και φρουτώδες άρωμα που θα ικανοποιήσει ιδιαιτέρως όσους θα "επαναστατήσουν" με ζυμαρικά και πιάτα θαλασσινών, κόντρα στα έθιμα των ημερών. Ο Noemvris αποτελεί μια πρόσφατη προσθήκη στη λίστα κρασιών του κτήματος. Μοσχοφίλερο όψιμου τρύγου, που δίνει περισσότερα σάκχαρα και ξεδιπλώνεται σε μια ημίξηρη έκφραση με μία πιο ζαχαρωτή πινελιά, διατηρώντας όμως το λουλουδάτο χαρακτήρα. Συντροφεύει ζυμαρικά, ψάρι αλλά και γλυκόξινα πιάτα της ασιατικής κουζίνας.