Τι γυρεύουν οι παγόδες ανάμεσα στους γαλλικούς αμπελώνες;

Το Cos d’Estournel, από το ομώνυμο εντυπωσιακό chateau του Μπορντό, είναι κρασάρα που συνδυάζει δύναμη και φινέτσα. Το ίδιο οινοποιείο έχει δε στη φαρέτρα του και άλλα διαμαντάκια.

Cos d’Estournel

Είναι μακράν το πιο όμορφο château του Μπορντό, με τις παγόδες του να ξεπροβάλλουν σχεδόν σουρεαλιστικά μέσα από τους αμπελώνες του στο Saint-Estèphe! Ο δημιουργός του Louis Gaspard d’Estournel έχτισε αυτό το εκπληκτικό κτίριο το 1830, για να γιορτάσει την επιτυχία του κρασιού του, του Cos d’Estournel, στην Ινδία. Συμπλήρωσε μάλιστα το εξωτικό του στιλ με μια βαριά ξυλόγλυπτη πόρτα γεμάτη λουλούδια και φρούτα, που είχε κατασκευάσει για το παλάτι του ο σουλτάνος της Ζανζιβάρης. Αξιοθέατο παγκοσμίου κλάσης, συγγενικό με το περίφημο Brighton Pavilion στη Μεγάλη Βρετανία. Και δεν είναι μόνο ο sui generis χαρακτήρας του κτιρίου που το έχει κάνει τόσο αγαπητό, άλλα το γεγονός ότι πρόκειται για ένα super second Μπορντό, ένα κορυφαίο deuxième grand cru στην οινική ιεραρχία, που φτάνει σε μεγαλειώδη αποτελέσματα σε λογικές για την κλάση του τιμές. Στην ονομασία προέλευσης Saint-Estèphe κυριαρχούν το Cabernet Sauvignon και το Merlot και στην περίπτωση του Cos d’Estournel αυτό σημαίνει έναν μαγικό συνδυασμό δύναμης και ελεγκάντσας, με πολύπλοκα κρασιά που παλαιώνουν εξαιρετικά, καταλήγοντας σε εξίσου πολύπλοκες οινικές τέρψεις ανθολογίας. 

Cos d’Estournel
Οι παγόδες του Cos d’Estournel ξεπροβάλλουν σχεδόν σουρεαλιστικά μέσα από τους αμπελώνες του 

Εκτός όμως από την κορυφαία ετικέτα, υπάρχουν και άλλα πρωτοκλασάτα διαμαντάκια στο château. Το G d’Estournel, λόγου χάρη, κάνει πρωταθλητισμό στη σχέση ποιότητας-τιμής, μετατρέποντας το εξαιρετικό κρασί σε σχεδόν καθημερινή απόλαυση. Η δεύτερη ετικέτα του, το Pagodes de Cos, δίνει το μέτρο του μεγαλείου της πρώτης με πολύ προσιτό τρόπο. Και για τους μερακλήδες υπάρχει κι ένα λευκό Cos d’Estournel από Sauvignon Blanc και Semillon, με ωραία μεταξωτή δομή και οξύτητα στη χρονιά του 2017, σπάνιο και με ένα πανέμορφο σχέδιο του εξωτικού κτιρίου στην ετικέτα του.

Οι καλύτερες ετικέτες

G d’Estournel 2019

G d’Estournel 2019
Προσιτά κομψό το G d’Estournel 2019

Τόσο προσιτή, κλασάτη κομψότητα είναι πολύ δύσκολο να βρεις. Ένα κρασί με μεταξωτές τανίνες, που κάθε γουλιά του είναι φορτωμένη νόστιμα αρώματα μαύρων φραγκοστάφυλων, γλυκόριζας, μπαχαρικών, ψητών παντζαριών. Χαρά θεού και πρωταθλητισμός ποιότητας-τιμής (€ 30, 90/100).

Pagodes de Cos 2015

Cos d’Estournel Pagodes de Cos 2015
Το δεύτερο κρασί του Cos d’Estournel Pagodes de Cos 2015

Το δεύτερο κρασί του Cos d’Estournel ξετυλίγει μέσα από το σούπερ κομψό άρωμά του την κλάση του. Στόμα θερμό, ωραία οξύτητα, εντυπωσιακή αίσθηση μαύρων φρούτων, δαμάσκηνου, σοκολάτας και μπαχαρικών. Δυναμικές αλλά και ώριμες τανίνες, μεγάλη επίγευση (€ 68, 92/100).

Cos d’Estournel

Το Cos d’Estournel, ένα από τα πιο γοητευτικά κρασιά του Μπορντό
Το Cos d’Estournel, ένα από τα πιο γοητευτικά κρασιά του Μπορντό

Πλούσιο, βαθύ, αισθησιακό, πυκνό, φινετσάτο, είναι από τα πιο γοητευτικά κρασιά του Μπορντό. Το 2015 είναι πιο εξωστρεφές, με προκλητική "μύτη" μαύρων φρούτων, κακάο, σοκολάτας και στόμα εκρηκτικό με ωραία οξύτητα και δυνατές τανίνες βουτηγμένες στα φρούτα του δάσους, με πολλά μπαχαρικά να τυλίγουν το στόμα (€ 265, 97/100). Το 2012 είναι πιο αυστηρό, με μανιτάρια και φρούτα του δάσους να χρωματίζουν την προσωπικότητά του και μεταξωτές, ραφιναρισμένες τανίνες (€ 229, 95/100). 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια της Νέας Υόρκης για το 2024

Από αυθεντικές εθνικές κουζίνες μέχρι μοντέρνες προσεγγίσεις και exclusive fine dining εμπειρίες, αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο και διάθεση, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.