"Ποιο εστιατόριο θα ήθελα να έχω ανοίξει": 4 σεφ και restaurateurs απαντούν

Λέλος Γεωργόπουλος, Έκτορας Μποτρίνι, Βασίλης Στεφανάκης και Αλέξανδρος Τσιοτίνης μιλούν για τα δικά τους εστιατορικά "what if".

Το εστιατόριο που θα ήθελα να έχω ανοίξει

"Πωωωω, τι παρήγγειλαν δίπλα;". Αυτό είναι κάτι που συνήθιζα να σκέφτομαι κατά το παρελθόν σε κάποιο εστιατόριο ή ταβέρνα, όταν, συνήθως ως πελάτης και πολύ πιο μακριά από την επαγγελματική μου ιδιότητα, παρακολουθούσα την one way διαδρομή κουζίνα-τραπέζι, για πληθωρικά (τουλάχιστον στο μάτι) πιάτα που -μάντεψε- δεν ήταν σε εκείνα που άπτονταν της δικής μου παραγγελίας. Αρκετά χρόνια μετά και σε τούτες εδώ τις γραμμές, σκέφτηκα να παίξω ολίγον τι αλληγορικά (μπορεί και όχι), μετατρέποντας τις 4 πρώτες λέξεις αυτού του κειμένου σε μία μάλλον ιντριγκαδόρικη ερώτηση προς μερικούς από τους πιο αναγνωρίσιμους και χαρισματικούς σεφ και επιχειρηματίες της αθηναϊκής σκηνής. Γιατί, δε μπορεί, ίσως κι αυτοί να έχουν νιώσει ένα παρεμφερές ή αντίστοιχο συναίσθημα.

Ρώτησα λοιπόν τον Λέλο Γεωργόπουλο ("Theory", "The Clumsies", "Loco", "Knave", "Frater & Soror", "Juicy Grill Athens", "Odori"), τον Έκτορα Μποτρίνι ("Botrini's", "Etrusco"), τον Βασίλη Στεφανάκη ("Diego", "Tyler's", "Lost Athens") και τον Αλέξανδρο Τσιοτίνη ("CTC"), το ίδιο ακριβώς πράγμα: 'Ποιο εστιατόριο σε Ελλάδα και εξωτερικό θα ήθελες να έχεις ανοίξει εσύ και γιατί;'. Ορίστε τι απάντησαν.

"Birdman" και "Cicchetti" για τον Λέλο Γεωργόπουλο

Από την ελληνική σκηνή, θα ήθελα να έχω ανοίξει το "Birdman". Και ποιος δε θα ήθελε δηλαδή; Κατά τη γνώμη μου συνδυάζει αρμονικά την κουλτούρα του comfort food με τη μαγεία του μπαρ. Και προσωπικά, λατρεύω να τρώω στην μπάρα.

birdman

Όσον αφορά τα εστιατόρια του εξωτερικού, θα έλεγα πως θα ήθελα να έχω ανοίξει το "Cicchetti", στο Τελ Αβίβ. Αποτελεί το αγαπημένο μου ιταλικό εστιατόριο στον κόσμο, για περίπου τους ίδιους λόγους με το προαναφερθέν "Birdman". Γενικά, δώσε μου μπάρα και καλό φαγητό και πάρε μου την ψυχή. 

Εστιατόριο Cicchetti
@‎Cicchetti צ'יקטי

"Napul'é", "L' Atelier Robuchon" και "Asador Etxebarri" για τον Έκτορα Μποτρίνι

Έκτορας Μποτρίνι

Κοίτα, πάντοτε είχα στο μυαλό μου πως θα ήταν ωραίο να έφτιαχνα ένα smoke room, ειδικά από τη στιγμή που οι Έλληνες είμαστε fans της ψησταριάς. Κάτι που να έχει σχέση με το ψητό αλλά όχι ακριβώς όπως το έχουμε στο μυαλό μας μέχρι σήμερα. Περίπου σαν αυτό που κάνει ο Dani García στην Ισπανία. Από τα υπάρχοντα, θα σου έλεγα το "Napul'é", μου αρέσει πολύ, κυρίως για την πίτσα του. 

napule

Ατελιέ Ρομπουσόν
@L'Atelier de Joël Robuchon Saint-Germain

Από concepts του εξωτερικού, μου αρέσει πάρα πολύ το "L' Atelier Robuchon", για το όλο στήσιμό του, τον τρόπο που μαγειρεύουν και γενικά, στο σύνολό του. Και το "Asador Etxebarri", στη Χώρα των Βάσκων. Σε αυτό με γοητεύει η απλότητα και η φοβερή πρώτη ύλη, που είναι η καλύτερη που μπορεί να βρεθεί.  

"Climax Bar Restaurant" και "Ponto Final" για τον Βασίλη Στεφανάκη

Ο Βασίλης Στεφανάκης

Δύο από τα πιο όμορφα μέρη που έχω επισκεφτεί στη ζωή μου (στο ένα έχω ζήσει 9 χρόνια και στο άλλο λίγες ημέρες) και παράλληλα  τα πιο αγαπημένα μου μέρη στον κόσμο είναι το Πήλιο και η Πορτογαλία. 

Στο Πήλιο, στην Αργαλαστή και πιο συγκεκριμένα στην παραλία Ποτιστικά, βρίσκεται το "Climax Bar Restaurant". Αν δεν έχεις πάει, ό,τι φωτογραφία και δεις από το Google ή σε κάποια post ή story στα social media δεν αρκεί για να περιγράψει πώς είναι να τρως σε αυτό το σημείο. Δεν έχει σημασία το φαγητό, το κρασί ή τα κοκτέιλ. Μόνο το Climax και οι άνθρωποί σου. Δε θα ήθελα απλά να το κάνω εστιατόριό μου, σπίτι μου θα ήθελα. Να τρώω κάθε μέρα εκεί. 

Έπειτα, η Λισαβόνα. Εκεί βρίσκεται το επόμενο εστιατόριο που θα ήθελα να έχω ανοίξει εγώ. Λέγεται "Ponto Final", είναι τοποθετημένο σε μία αδιανόητα όμορφη τοποθεσία, μπροστά στη θάλασσα, με "κρεμασμένα" τραπέζια και καρέκλες από ένα βράχο, όλα κίτρινα, σε ένα καταπράσινο φόντο. Είναι απρόσμενο και πάντα με γοήτευε αυτό. Σέρβιρε επίσης καταπληκτικές σαρδέλες. Η φύση είναι ανίκητη, πόσο μάλλον αν συνδυάζεται με τη γαστρονομία.

"Κάβος" και "L' Astrance" για τον Αλέξανδρο Τσιοτίνη

Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης

Το "L' Astrance" στο Παρίσι ήταν ένα εστιατόριο που πάντοτε με γοήτευε. Μόλις 25 θέσεων και ανοιχτό για 4 ημέρες της εβδομάδας, με ένα μοναδικό μενού, προσαρμοσμένο κάθε ημέρα στις διαθέσιμες πρώτες ύλες. 

Το εστιατόριο Κάβος
@Κάβος

Στα μέρη μας πάλι, ο "Κάβος" στα Ίσθμια θα μπορούσε να είναι ένα εστιατόριο που θα ήθελα να έχω ανοίξει εγώ. Εκεί, εκτιμάς τα πάντα: Το μέρος, το φαγητό, τους ανθρώπους. Ο "Κάβος" είναι ένας συνδυασμός όλων των παραπάνω και έχει κατορθώσει με το πέρασμα των χρόνων να εξελιχθεί όντως σε "γαστρονομικό προορισμό", που θα έγραφε και ο οδηγός Michelin. Αξίζει όντως το ταξίδι μέχρι εκεί για να το δοκιμάσεις. 

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια της Νέας Υόρκης για το 2024

Από αυθεντικές εθνικές κουζίνες μέχρι μοντέρνες προσεγγίσεις και exclusive fine dining εμπειρίες, αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο και διάθεση, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.