Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα του Πατσά!

Τρυφερό punk και λαϊκό τσατσά, με την comfort λιχουδιά που της βγάζει το καπέλο και η υψηλή γαστρονομία…

Πατσάς

Μη  απορείτε καθόλου, μπορεί να είναι σχετικά πρόσφατη η καθιέρωσή της αλλά  ο δημοφιλής στους μερακλήδες πατσάς έχει τη δικιά του παγκόσμια γιορτή.  Και όταν λέμε μερακλήδες εννοούμε και τα συνεργεία και τους καλλιεργημένους γκουρμέδες. Μπορεί  να μην είναι το ευκολότερο έδεσμα στον κόσμο αλλά έχει φανατικούς οπαδούς και σήμερα πώς να το κάνουμε είναι η μέρα τους! Πιστεύω  ακράδαντα  ότι  η τρυφεράδα του πατσά είναι punk(!) και έχει τη μαγική ικανότητα να  "σε φέρνει πίσω όταν κρέμεσαι στην άκρη του γκρεμού, όταν σκέφτεσαι πως δεν υπάρχει πια καμμιά ελπίδα" όπως λέει ο διάσημος Εγγλέζος σεφ Fergus Henderson ηγέτης της nose to tail μαγειρικής στο ανεπανάληπτο "St John" στο Λονδίνο. Όταν  λέμε  πατσάς, να ξέρετε ότι μέσα στη σούπα μπαίνουν τουλάχιστον τρία διαφορετικά κομμάτια που είναι θεσπέσια όταν τα δοκιμάζει κανείς από μόνα τους  ∙ ήτοι  πιπεράτο, παιχνιδιάρικο και δαντελένιο "νταμαράκι", απαλό κλασσικό "σαρδένι", και υπέροχο, ντελικάτο, κρεατένιο, ζελατινώδης και μαστιχωτός "κολλιάς", κι από κοντά απίθανο, αλαβάστρινο φιλέτο από ποδαράκι.

Πατσάς

Στην Αθήνα ο Μίλτος  Αρμένης θα βάζει από σήμερα και όλη την εβδομάδα σαν πιάτο ημέρας τολμηρό πατσά με θράψαλο και πορτοκάλι.  Στην ιερή εν Ελλάδι πόλη του πατσά τη Θεσσαλονίκη ο Σωτήρης Ευαγγέλου γιορτάζει από τις  14 και για  όλη την εβδομάδα  τοη ντελικατέτσα του στο χρυσοσκουφάτο "Salonica Restaurant ” του  Makedonia Palace με: ταλιατέλες από κοιλιά με μελιτζάνες alla Norma, αχνιστά γαρδουμάκια κοιλιάς με κολοκυθάκια και πατάτες, κροκέτες πατσά με σάλτσα αγιολί, και φυσικά παραδοσιακό πατσά χοντροκομμένος ή ψιλοκομμένος με τα συνοδευτικά του. Από κοντά τους τώρα θα παίζει και συγγενικά σούπα μοσχαροκεφαλή,  μοσχαρίσιο κότσι βραστό με λαχανικά, μοσχαρίσια μάγουλα στη λαδόκολλα με γλυκό σκόρδο κονφί, κόκορας με τραχανά αυγολέμονο. Τέλος  ο εμβληματικός "Τσαρουχάς" στη Θεσσαλονίκη γιορτάζει τα 70 χρόνια της ιστορίας του και καρυκεύει τον πατσά του με πνεύμα αλληλεγγύης:  για κάθε μερίδα πατσά που θα πουληθεί είτε στο μαγαζί είτε σε delivery  και take away, θα συνεισφέρει 5€  στην "Κιβωτό του Κόσμου", μη κερδοσκοπικό οργανισμό ειδικής μέριμνας για την προστασία της μητέρας και του παιδιού. Ας αποδώσουμε στον πατσά τις τιμές που του πρέπουν.

Διαβάστε ακόμα: World Tripe Day: Στο "Salonica" για πατσά


 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια της Νέας Υόρκης για το 2024

Από αυθεντικές εθνικές κουζίνες μέχρι μοντέρνες προσεγγίσεις και exclusive fine dining εμπειρίες, αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο και διάθεση, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.