ITALIDA
Ένας ευπρόσδεκτος αέρας ανανέωσης έχει φυσήξει στο πολύ δημοφιλές ιταλικό του Πειραιά με την όμορφη σάλα που συνδυάζει τα βιομηχανικά στοιχεία στο ντεκόρ με τους εντυπωσιακούς πολυελαίους και την ανοικτή κουζίνα με τον ξυλόφουρνο. Τα ηνία της κρατά η νέα σεφ του εστιατορίου, Μαρίνα Ντεμολλάι, η οποία παντρεύει την παραδοσιακή όψη της ιταλικής κουζίνας με νεωτεριστικές πινελιές: πίτσα αντζούγιας με κάπαρη και μελιτζάνα στα κάρβουνα, βιολογικό οσομπούκο στον ξυλόφουρνο, μοσχαρίσιο συκώτι γάλακτος με γλάσο πορτοκαλιού, λάιμ και πετιμέζι.
BELLE AMIE
Το ένα ατού του αγαπημένου all day resto που στεγάζεται σε ένα υπέροχο νεοκλασικό με μακρά ιστορία είναι η σχεδόν θεατρική ατμόσφαιρά του τόσο στον εσωτερικό χώρο όσο και έξω στην υπέροχη αυλή του. Το άλλο είναι η πλούσια γευστική του πρόταση που έχει κάτι για τον καθένα. Έτσι, το brunch που σερβίρεται καθημερινά μέχρι αργά έχει όλων των ειδών τις προτάσεις με αυγά και τα pancakes μέχρι burgers, σάντουιτς και δημιουργικά κρουασάν, ενώ αργότερα κάνουν την εμφάνιση τους πιάτα σε μοντέρνο ελληνικό ύφος σαν το ψάρι ημέρας με προσούτο, φασολάκια, σαφράν και ζωμό κακαβιάς, αλλά και κοκτέιλ.
CORKS AND FORKS
Ήταν από τα πρώτα στέκια που κόμισαν μια πιο μοντέρνα οινική κουλτούρα στον Πειραιά και συνεχίζει να βαδίζει στο επιτυχημένο μοτίβο μιας wine pub, ζεστής και παρεΐστικης. Είτε μέσα είτε όσο το επιτρέπει ο καιρός στα τραπέζια που βγαίνουν στο πεζοδρόμιο και ατενίζουν τη θάλασσα, τον πρώτο λόγο έχουν καλοφτιαγμένες comfort γεύσεις που ανοίγονται από τις μπρουσκέτες, τα ζυμαρικά και τα ριζότι μέχρι τα burgers, έναν σολομό Hawaiian style αλλά και μια χοιρινή πανσέτα. Η δε wine list αριθμεί περί τις 80 ετικέτες ως επί το πλείστον από ανερχόμενα οινοποιεία.
HAMS AND CLAMS
Το κομψό και αεράτο oyster bar είναι από τα πρώτη μέρη που μας έρχεται στο μυαλό όταν έχουμε διάθεση να ταξιδέψουμε νοερά και να ρεμβάσουμε με υπέροχο γαλάζιο φόντο. Η κουζίνα συντονίζεται σε ιωδιούχες συχνότητες στέλνοντας στο τραπέζι εκλεκτά στρείδια, όπως τα Rockefeller ή τα Spicy Tequila, και μαζί σεβίτσε και σασίμι αλλά και πλούσιες πιατέλες θαλασσινών που δροσίζονται μέσα σε πάγο. Δεν λείπουν τα εκλεκτά deli σαν το προσούτο με τρούφα ή το Jamon Iberico, αλλά και ενδιαφέρουσες προτάσεις σε ζυμαρικά και γλυκά.
BARRIQUE PORT
Μια πλουσιοπάροχη πρόταση, επικεντρωμένη στους λάτρεις του κρέατος, κάνει το ατμοσφαιρικό εστιατόριο που βρήκε σχετικά πρόσφατα τη θέση του στον χάρτη εξόδου του Πειραιά. Αν αγαπάτε τις ποιοτικές κοπές εδώ θα βρείτε μια ποικιλία σε επιλογές από διεθνείς και ελληνικές βιολογικές φάρμες που ψήνονται σε φούρνο Mibrassa, χωρίς να λείπουν και πιάτα σαν τα μπιφτέκια από τρεις διαφορετικούς κιμάδες, τα χοιρινά πανσετάκια με καραμελωμένα μυρωδικά και το φιλέτο προβατίνας στη λαδόκολλα με κρέμα λεμονιού. Εντυπωσιακή η wine list με περί τις 200 ετικέτες από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα.
ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
Μπορεί να υπάρχουν ακόμα δύο εστιατόρια "Παπαϊωάννου", στο Κεφαλάρι και τη Βουλιαγμένη, εκείνο του Μικρολίμανου όμως θα έχει πάντα τη χάρη της πρώτης έδρας του σπεσιαλίστα της θάλασσας Γιώργου Παπαϊωάννου. Με αφορμή μάλιστα την πρόσφατη ανάπλαση της περαντζάδας ανανεώθηκε πλήρως η σάλα του μαγαζιού σε κομψό, ολόλευκο ύφος, ενώ στον κατάλογο εξακολουθεί να έχει την τιμητική της η ολόφρεσκη πρώτη ύλη που σπαρταράει και αναδεικνύεται εξαιρετικά από την μίνιμαλ μαγειρική προσέγγιση του Παπαϊωάννου.
AMAYA ITAMESHI CUISINE
Ώρα itameshi έχει σημάνει εδώ και λίγο καιρό στον Πειραιά, συστήνοντας στην Ακτή Δηλαβέρη το όλο και πιο δημοφιλές πάντρεμα της ιταλικής κουζίνας με την ιαπωνική. Το γευστικό αυτό παιχνίδι, με δάνεια και από τις δύο κουλτούρες, είναι διάχυτο στον κατάλογο, που περιλαμβάνει προτάσεις σαν το flatbread με ζύμη 48ωρης ωρίμανσης, που στολίζεται με sashimi τόνου και βουβαλίσια μοτσαρέλα ή την "μαύρη" καρμπονάρα με χοιρινή πανσέτα, αυγό ποσέ και πούδρα από φύκια nori. Αλλιώτικο είναι επίσης το τιραμισού του μαγαζιού που αξίζει να τιμήσετε, όπως και τα ενδιαφέροντα signature cocktails.
VAROULKO SEASIDE
Με αμέτρητους Χρυσούς Σκούφους και Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας το εμβληματικό εστιατόριο του Λευτέρη Λαζάρου γράφει εδώ και χρόνια μια μοναδική θαλασσινή ιστορία έχοντας για μαγικό φόντο τα κατάρτια του Μικρολίμανου. Σε συνεργασία με τον ταλαντούχο head chef του εστιατορίου Θοδωρή Κυριακίδη, η νέα σεζόν έφερε ολοκαίνουργια πιάτα που φιγουράρουν στον κατάλογο παρέα με τις χαρακτηριστικές σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, ενώ την εμπειρία επισφραγίζουν σταθερά τα εξαιρετικά επιδόρπια του pastry chef Θοδωρή Μωυσίδη.