Η αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων στο επίκεντρο του "Retaste"

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το πολυθεματικό συνέδριο δίνει βήμα στην παρουσίαση καινοτόμων λύσεων στο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων.

Κώδωνα κινδύνου κρούει η WWF για το food waste

Η σωστή διαχείριση και επαναχρησιμοποίηση των οργανικών υπολειμμάτων στο πλαίσιο της ευρεσης βιώσιμων λύσεων για την αντιμετώπιση της αλόγιστης σπατάλης τροφίμων βρίσκεται και φέτος στο επίκεντρο του "Retaste" που διοργανώνεται στις 20-21 Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, στο Ηράκλειο της Κρήτης. 

Η φιλοσοφία και η πρακτική του No Food Waste στοχεύει στη βιωσιμότητα του πλανήτη, στο σεβασμό των οικοσυστημάτων, στην αποτελεσματική διαχείριση των φυσικών πόρων, στην εφαρμογή των πρακτικών αξιοποίησης των απορριμμάτων και των υπολειμμάτων της τροφής, στη μείωση τοξικών αποβλήτων, στην προστασία της βιοποικιλότητας. Με την σπατάλη τροφίμων να αποτελεί βασική πηγή εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, υποβάθμισης της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων, καθώς και ρύπανσης των υδάτων, το "Retaste" εστιάζει τις προσπάθειές του στην παρουσίαση σύγχρονων επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων που αφορούν στη διαχείριση των υπολειμμάτων τροφίμων, στον διάλογο για καινοτόμους τρόπους μείωσης της σπατάλης τροφίμων, αξιοποίησης των οργανικών υπολειμμάτων, ανακύκλωσης των μη αποτρέψιμων αποβλήτων τροφίμων (π.χ. μέσω κομποστοποίησης ή παραγωγής βιοπλαστικού) και υποστήριξης της κυκλικής οικονομίας στην πράξη. Το κόστος, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η αναπτυξιακή δυναμική, η συμμετοχή των πολιτών, η ενδυνάμωση της κυκλικής οικονομίας, αλλά και η συμβολή στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της φτώχειας και του υποσιτισμού, αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους που θα καθορίσουν τις πρακτικές διαχείρισης στο άμεσο μέλλον, θέτοντας τις βάσεις για μια πιο ολιστική και μεσομακροπρόθεσμα βιώσιμη προσέγγιση. 

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με την υποστήριξη του Πράσινου Ταμείου. 

retaste.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια της Νέας Υόρκης για το 2024

Από αυθεντικές εθνικές κουζίνες μέχρι μοντέρνες προσεγγίσεις και exclusive fine dining εμπειρίες, αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο και διάθεση, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.