Η σωστή διαχείριση και επαναχρησιμοποίηση των οργανικών υπολειμμάτων στο πλαίσιο της ευρεσης βιώσιμων λύσεων για την αντιμετώπιση της αλόγιστης σπατάλης τροφίμων βρίσκεται και φέτος στο επίκεντρο του "Retaste" που διοργανώνεται στις 20-21 Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Η φιλοσοφία και η πρακτική του No Food Waste στοχεύει στη βιωσιμότητα του πλανήτη, στο σεβασμό των οικοσυστημάτων, στην αποτελεσματική διαχείριση των φυσικών πόρων, στην εφαρμογή των πρακτικών αξιοποίησης των απορριμμάτων και των υπολειμμάτων της τροφής, στη μείωση τοξικών αποβλήτων, στην προστασία της βιοποικιλότητας. Με την σπατάλη τροφίμων να αποτελεί βασική πηγή εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, υποβάθμισης της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων, καθώς και ρύπανσης των υδάτων, το "Retaste" εστιάζει τις προσπάθειές του στην παρουσίαση σύγχρονων επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων που αφορούν στη διαχείριση των υπολειμμάτων τροφίμων, στον διάλογο για καινοτόμους τρόπους μείωσης της σπατάλης τροφίμων, αξιοποίησης των οργανικών υπολειμμάτων, ανακύκλωσης των μη αποτρέψιμων αποβλήτων τροφίμων (π.χ. μέσω κομποστοποίησης ή παραγωγής βιοπλαστικού) και υποστήριξης της κυκλικής οικονομίας στην πράξη. Το κόστος, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η αναπτυξιακή δυναμική, η συμμετοχή των πολιτών, η ενδυνάμωση της κυκλικής οικονομίας, αλλά και η συμβολή στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της φτώχειας και του υποσιτισμού, αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους που θα καθορίσουν τις πρακτικές διαχείρισης στο άμεσο μέλλον, θέτοντας τις βάσεις για μια πιο ολιστική και μεσομακροπρόθεσμα βιώσιμη προσέγγιση.
Το συνέδριο διοργανώνεται από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με την υποστήριξη του Πράσινου Ταμείου.
retaste.gr