Νέα εποχή για την ιστορική "Διαγώνιο" της Θεσσαλονίκης

Το κλασικό στέκι που έγραψε ιστορία με τα ψητά σουτζουκάκια και τον ζουμερό του γύρο, γυρνά σελίδα με την ομάδα των «Γλυκάνισος», «Marea Sea Spirit» και «Iberico» να αναλαμβάνει τη νέα εποχή του.

Διαγώνιος Θεσσαλονίκη

Κοντά μισός αιώνας έχει περάσει από τότε που πρωτοάναψε την ψησταριά της η ιστορική "Διαγώνιος", που από το 1977 ως σήμερα έχει όχι απλώς εδραιωθεί στις μερακλήδικες συνήθειες της πόλης, αλλά αποτελεί φάρο για δύο απ’ τα πιο εκφραστικά πιάτα της πόλης: τα ψητά σουτζουκάκια και τον χοιρινό γύρο. Με νοστιμιά ξεχωριστή, που δεν βασίζεται μόνο στην σταθερά εξαιρετική πρώτη ύλη, αλλά και στην εμπειρία δεκαετιών στη διαχείρισή της, το καλοφαγικό αυτό στέκι έχει κερδίσει τη θέση του στο περιδέραιο των σημείων αναφοράς στις γευστικές συνήθειες κατοίκων και επισκεπτών της πόλης. Η πρόσφατη ανάπλαση της γειτονιάς της, μάλιστα, τοποθέτησε τη "Διαγώνιο" ακριβώς στην κεφαλή μιας φρέσκιας πιάτσας, με την πλατεία Φαναριωτών να έχει πια αναδειχθεί σε γαστρονομική βόλτα, χάρη σε προσθήκες όπως τα "10 Τραπέζια" (του Μανώλη Παπουτσάκη), το "Thess Bao" (του Δημήτρη Παμπόρη και της ομάδας του), αλλά και το "Marea Sea Spirit", των αδερφών Σωτηρούδη και του Θεόκτιστου Σαρασίδη.

Με το τελευταίο, μάλιστα, με το οποίο η "Διαγώνιος" για πολλά χρόνια μοιραζόταν το ίδιο πεζοδρόμιο, φαίνεται ότι πλέον θα μοιράζεται και κοινή μοίρα, αφού η ομάδα των ιωδιούχων "Marea Sea Spirit" και "Γλυκάνισος", αλλά και του κρεατοφαγικού "Iberico", έχει εδώ και λίγες μέρες μπει στο ιδιοκτησιακό σχήμα της "Διαγωνίου", με σκοπό να κρατήσει καυτή τη θράκα μιας ζωντανής κληρονομιάς της γαστρονομικής ταυτότητας της πόλης. "Πρώτο μας μέλημα είναι το μαγαζί να ενδυναμώσει της σχέση του με τον κόσμο του" σημειώνει ο Σταύρος Σωτηρούδης, εξηγώντας στο "α" ότι ο αέρας ανανέωσης που θα φέρει η νέα ομάδα θα εκφραστεί με πιο ζωηρή παρουσία της "Διαγωνίου" στην καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης, χωρίς όμως αυτό να επηρεάσει την ταυτότητα μαγαζιού - άλλωστε, οι αλλαγή σκυτάλης γίνεται λόγω συνταξιοδότησης της παλιάς ηγεσίας, με τον Σίμο Τσιμπέρη του αρχικού σχήματος να παραμένει και στο νέο. "Δεν πρόκειται να αγγίξουμε τα "τοτέμ” της Διαγωνίου", επισημαίνει "θέλουμε όμως να ενισχύσουμε τον βασικό άξονα εμπλουτίζοντας την επιτυχημένη γευστική συνταγή με ένα πιο φρέσκο και μοντέρνο πρόσωπο". Η συνέχεια… επί της ψησταριάς!

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Όλα τα νέα εστιατόρια και τα φρέσκα σενάρια της σεζόν στην Αθήνα

Νέα εστιατόρια και μπόλικα microbakeries, φρεσκαρισμένα κόνσεπτ και ταβέρνες, street food αφίξεις και καινούριες λιχουδιές για το κοινό της πρωτεύουσας, προσεχώς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
15/09/2025

Για απογευματινό τσάι στον Πύργο Βασιλίσσης

Μία αριστοκρατική παρουσίαση με θέμα την παράδοση του απογευματινού τσαγιού κατά το Βρετανικό έθιμο.

O "Κάβος 1964" στα Ίσθμια είναι η ψαροταβέρνα στα καλύτερά της

Κρυμμένη στις παρυφές της παλιάς Ε/Ο Κορίνθου - Επιδαύρου, η κλασική ψαροταβέρνα της οικογένειας Βλάσση παραμένει στον αφρό της ψαροφαγίας χάρη στην αγαπησιάρικη ατμόσφαιρα και την κορυφαία πρώτη ύλη, την οποία δε διστάζει να δει και με μοντέρνα ματιά.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας 2025: Save the date για τη μεγάλη γαστρονομική γιορτή!

Το "α", οι Χρυσοί Σκούφοι, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και η Τράπεζα Πειραιώς σάς προσκαλούν στον πιο δημοφιλή γαστρονομικό θεσμό της χρονιάς, για να γευτείτε προκλητικά μενού σε ειδικές τιμές στα βραβευμένα εστιατόρια της Ελλάδας!

O 'Armando' βγάζει την πίτσα του… out of the box

Μια σειρά από αναπάντεχα pop ups φιλοδοξούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την πίτσα, στον πεζόδρομο της Σαλαμίνος.

Πώς το Μαμαλούκα εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια της Θεσσαλονίκης

Όλη η Ελλάδα στο πιάτο, με θέα τον Θερμαϊκό, σε ένα sui generis γευστικό σποτ.

Agora Paths στο Σύνταγμα: Η αρχαία αθηναϊκή αγορά γίνεται πιο σύγχρονη από ποτέ

Πάγκοι με τοπικά προϊόντα, γευσιγνωσίες και κρασί στην καρδιά της Αθήνας, στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου.