Τι κρύβουν τα νέα πιάτα του "Delta"

Ο Μπάμπης Δούκας πήρε μία γεύση από το καινούριο μενού του πολυσυζητημένου εστιατορίου στο 'ΚΠΙΣΝ' και καταγράφει τις εντυπώσεις του.

ΝΕΟ ΜΕΝΟΥ ΣΤΟ DELTA ©Nikos Paliopoulos Pictures

Οι σεφ Θάνος Φέσκος και Γιώργος Παπαζαχαρίας συνεχίζουν στο δικό τους δρόμο όσον αφορά τα πεδία της βιωσιμότητας και της δημιουργίας. Έναν δρόμο πολύ διαφορετικό συγκριτικά με οτιδήποτε άλλο έχουμε δει ποτέ στην Ελλάδα σε όρους fine dining. Με την απαραίτητη τόλμη και την ακόμη πιο απαραίτητη εμπειρία και ικανότητα (απόσταγμα της θητείας σε κορυφαία γαστρονομικά ινστιτούτα όπως το "Geranium" της Κοπεγχάγης για τον πρώτο και για το βέλγικο "L’Air du Temps" ή τα πολυσυζητημένα "Maaemo" και "Under" στη Νορβηγία, στην περίπτωση του δεύτερου), δείχνουν να βλέπουν -αρχικά- και να φτάνουν -τελικά- λίγο πιο μακριά το "μυστηριώδες αφήγημα της haute cuisine", που πολύ χαρακτηριστικά αναγράφεται στο site του "Delta".

ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΙΑΣ ΦΕΣΚΟΣ
©Nikos Paliopoulos Pictures

Το πάντρεμα της σκανδιναβικής γαστρονομικής κουλτούρας που πρεσβεύουν οι δύο πολυσυζητημένοι σεφ μπορεί να φαντάζει -ή πιο ορθά, να φάνταζε μέχρι πριν λίγο καιρό- πως έρχεται σε αντιδιαστολή με τις γευστικές μνήμες που έχουν από την ντόπια κουζίνα και πολύ περισσότερο με την εστιατορική πραγματικότητα σε αυτήν. Η φιλοδοξία και οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν όμως πολύ πριν η επιβλητικά κοσμοπολίτικη σάλα με τον φαληρικό όρμο στο πιάτο ανοίξει τις πόρτες της, τον Ιούλιο του 2021, δίνουν σταδιακά τη θέση τους στην πραγμάτωση αυτών.

Στο επίκεντρο, μπαίνει πάντοτε το τρίπτυχο μινιμαλιστική τελειότητα-αξιοποίηση ντόπιων πρώτων υλών-focus σε μικρούς Έλληνες παραγωγούς και συμπληρώνεται από τεχνικές όπως η ζύμωση και το nordic style preservation, αποτελώντας άλλωστε τα μέσα που ωθούν προς τη γευστική διαφοροποίηση.

Νέες συνθήκες, ίδια φιλοσοφία

DELTA DINING ROOM
©Nikos Paliopoulos Pictures

Σε όλα αυτά, υπάρχει πλέον και η σταθερά της προσαρμογής, υπό κάθε έννοια. Το "Delta", μπαίνοντας στη νέα σεζόν, επεκτείνει τη λειτουργία του και στις επτά ημέρες της εβδομάδας. Έπειτα, πέρα από το καινούριο μενού γευσιγνωσίας 12 σταδίων (διαθέσιμο από Τρίτη έως Σάββατο, στην τιμή των €135), υπάρχει -αρχής γενομένης από τις 8 Σεπτεμβρίου- και η δυνατότητα επιλογής à la carte, με δώδεκα προτάσεις οι οποίες θα τρέχουν σε επταήμερη βάση. Για την τελευταία περίπτωση, δίνεται στον επισκέπτη η δυνατότητα της επίσκεψης δίχως κράτηση. Αρκεί να ανέβει κανείς λίγο νωρίτερα στον 5ο όροφο του "ΚΠΙΣΝ".

Η γευστική εμπειρία εδώ ξεκινά ήδη από το περίλαμπρο μπρούντζινο μπαρ, με το ιωδιούχο μελοκύδωνο που αναδεικνύεται περαιτέρω χάρη στη fermented σάλτσα αγκινάρας Ιερουσαλήμ, παλαιωμένων σιτηρών αλλά και από το ίδιο το μεδούλι του οστράκου για να συνεχιστεί στα τραπέζια, μπροστά από τη φαραωνική τζαμαρία και ακριβώς κάτω από τους φίκους στις  γλάστρες-κύβους της οροφής.

ΜΕΛΟΚΥΔΩΝΟ ΣΤΟ DELTA
©Nikos Paliopoulos Pictures

Το τραγανό μιλφέιγ από ούλβα και η ανεμώνη με αφράτο λουκουμά εσπεριδοειδών και παλαιωμένα αυγά ψαριών φέρνουν αμέσως μία απροσδόκητη θαλασσότητα στο τραπέζι, πολύ πιο άμεση από ό,τι πιθανότατα φανταζόσουν. Το ίδιο κάνει και η γλώσσα (βλέπε κεντρική φωτό), κάτω από τον γνώριμο οπτικά ηλίανθο που ανθίζει πατώντας σε νέα "γη": Αρωματισμένη με μαστίχα και θαλασσινό νερό μέντας, με ελληνικό χαβιάρι και αφρώδη σάλτσα κρασιού από ραβέντι, "σκεπάζεται" από το υβριδικό άνθος, αποτελώντας απόλαυση για μάτια και ουρανίσκο.

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΝΕΜΩΝΗ ΣΤΟ DELTA
©Nikos Paliopoulos Pictures

ΜΙΛΦΕΙΓ ΟΥΛΒΑ ΣΤΟ DELTA
©Nikos Paliopoulos Pictures

Η άσπρη (λόγω ζύμωσης) πιπεριά-καλαμάρι από την πλευρά της, ενώ είναι ένα πιάτο που περικλείει μέσα του όλη τη φιλοσοφία της δουλειάς που γίνεται εδώ, ίσως διχάσει τον επισκέπτη, ειδικά από τη στιγμή που ο τελευταίος δεν έχει μπόλικες παρόμοιες γευστικές παραστάσεις. Το περίβλημα και η αίσθηση αυτού σκεπάζουν λίγο περισσότερο από όσο θα έπρεπε τα "αρώματα από τα νησιά της Ελλάδας", που υπόσχεται το μενού.

ΛΕΥΚΗ ΠΙΠΕΡΙΑ ΣΤΟ DELTA
©Nikos Paliopoulos Pictures

Προχωρώντας στο κρέας, η χοιρινή ράχη με μία εθιστική σάλτσα από το έδαφος του δάσους (μανιτάρια, φύλλα, χώμα - όλα καταλλήλως επεξεργασμένα) ισορροπεί άψογα ανάμεσα στο κρεάτινο ρουστίκ και τις υψηλότατες προδιαγραφές μίας κορυφαίας κουζίνας, με το Iberico να περνά μαεστρικά από τις φλόγες αφού πρώτα έχει αρωματιστεί με σιτηρά σε ζύμωση. 

Η ΧΟΙΡΙΝΗ ΡΑΧΗ
©Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Κλείνοντας με το γλυκό, η τραγανή βρώσιμη πεταλούδα ιντριγκάρει όραση και γεύση: Σώμα με μους από γιαούρτι αρωματισμένο με γύρη, φτερά από νεκταρίνι και μήλο περσινής εσοδείας και ένα τερέν από δροσερή κρέμα γύρης, συν παγωτό από ξινόγαλο και μούστο επισφραγίζουν ένα -κάτι παραπάνω από- ιδανικό φινάλε.

ΓΛΥΚΟ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΣΤΟ DELTA
©Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Τέλος, δεν μπορώ παρά να κάνω μία αναφορά και στην εξαιρετική οινική δουλειά του Άρη Σκλαβενίτη και της ομάδας του, που όχι απλά συμπληρώνει αλλά αναδεικνύει περαιτέρω την όλη εμπειρία του μητροπολιτικού γαστρονομικού concept.

Περισσότερες πληροφορίες

Delta Restaurant

Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα, (5ος όροφος κτίριο Εθνικής Λυρικής Σκηνής),
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια της Νέας Υόρκης για το 2024

Από αυθεντικές εθνικές κουζίνες μέχρι μοντέρνες προσεγγίσεις και exclusive fine dining εμπειρίες, αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο και διάθεση, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.