Ο 'Τιτάνας' είναι ένα καφενείο για Millennials

Το ολόφρεσκο σποτ στον Νέο Κόσμο είναι χαλαρό και ακομπλεξάριστο σε κάθε του πτυχή.

Καφενείο Τιτάνας στο Νέο Κόσμο ©Λεωνίδας Τουμπάνος

Μία φανέλα του πάλαι ποτέ Αργεντινού μπαλαδόρου Αριέλ Ορτέγα συνυπάρχει με μία ρέπλικα του Τιτανικού που αποτελείται από χιλιάδες κομμάτια Lego.Την ίδια στιγμή ένα φωτιστικό με γυναικεία μορφή ρίχνει άπλετο φως σε ένα κάδρο με τη Μόνα Λίζα (όχι το πρωτότυπο, φαντάζομαι). Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι τι ακριβώς σημαίνουν όλα αυτά αλλά κυρίως πώς μπορούν να συνυπάρξουν στον ίδιο χώρο, τότε η απάντηση βρίσκεται σε ένα μέρος που ονομάζεται "Τιτάνας", συστήνεται ως κλασικό καφενείο και μόλις λίγα 24ωρα πριν απέκτησε υπόσταση σε ένα ήσυχο δρομάκι του κατά τα άλλα ανήσυχου και ολοένα πιο ανερχόμενου Νέου Κόσμου. 

Άποψη του μέσα χώρου στο Καφενείο Τιτάνας στο Νέο Κόσμο
©Λεωνίδας Τουμπάνος

Τα μόλις 11 τετραγωνικά της επιφάνειάς του αποτελούν μία αστεία αντιπαραβολή με το όνομά του, που παρεμπιπτόντως δεν οφείλεται -ειρωνικά πάντοτε- εκεί: "Έψαχνα καιρό ένα όνομα που να κάνει γκελ. Τότε εντελώς τυχαία και στο πλαίσιο της επιλογής κρασιών για το 'Ρεσιτάλ' συνάντησα έναν εκπρόσωπο του κτήματος Σκούρα που μου πρότεινε τον Τιτάνα (σ.σ. κόκκινο γλυκό κρασί από την ποικιλία Μαυρόστυφο Άργους). Το όνομα στην ετικέτα με ενθουσίασε αμέσως" αποκαλύπτει ο Λεωνίδας Δεληγιάννης  ("Κάιν", "Kobra", "Ρεσιτάλ"), που μαζί με τον Μίλτο Κοντογιάννη ("Studiomateriality") ήθελαν να δημιουργήσουν ένα καφενείο με την παραδοσιακή έννοια, δηλαδή αλληλένδετο με την προσωπικότητα του καφετζή, παράλληλα και συμπληρωματικά με ένα χαλαρό μέρος όπου θα μπορούν να αράζουν με τους φίλους τους.

Η πλαϊνή πρόσοψη στο Καφενείο Τιτάνας στο Νέο Κόσμο
©Λεωνίδας Τουμπάνος

Ο εξωτερικός χώρος στο Καφενείο Τιτάνας στο Νέο Κόσμο
©Λεωνίδας Τουμπάνος

Ή ένα σποτ για τους μεγαλύτερους των Μιλένιαλ, που συχνά νιώθουν αρκετά κουρασμένοι για κάτι πιο επίσημο σε cafe ή μπαρ. Ή όποιον νιώθει τέτοιος τέλος πάντων. Επεδίωξαν επίσης να ενισχύσουν την κοινωνική προέκταση των παλαιομοδίτικων καφενείων, που συχνά κατέληγαν να αποτελούν ακόμη και κοινωνικά πειράματα - αν έχεις μεγαλώσει στην επαρχία ίσως αντιλαμβάνεσαι καλύτερα τι εννοούμε. Στο χώρο που λειτουργούσε κάποτε σαν αποθήκη του "Κάιν", η τηλεόραση είναι μονίμως ανοιχτή και η γενικότερη ατμόσφαιρα λειτουργεί παρακινητικά ώστε να υπάρξει κοινωνική διάδραση, ειδικά στο εσωτερικό. 

Τι πίνουμε, τι τρώμε

Ο κατάλογος δε θα μπορούσε να είναι κάτι διαφορετικό από μαζεμένες και φροντισμένος: Μία μπύρα, αναψυκτικά, λίγα ποτά ροής, Negroni και Ντόπερμαν από cocktails. Ξέρω, έχεις απορίες σχετικά με το τελευταίο: Έτσι λένε το ούζο με cola στη Γαστούνη Ηλείας και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια fun προσθήκη στο μενού, σαν φόρος τιμής στον τόπο καταγωγής του ενός εκ των δύο ιδιοκτητών. Σερβίρεται επίσης και Moet & Chandon Rose Imperial. Γιατί όχι;

Μεζές στο Καφενείο Τιτάνας στο Νέο Κόσμο
©Λεωνίδας Τουμπάνος

"Θέλαμε να είναι ακομπλεξάριστο οτιδήποτε σερβίρεται εδώ. Και απλό, σε σημείο που να θεωρηθεί κάπως ένοχο" λέει με τη σειρά του ο Μίλτος Κοντογιάννης, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να κάνει μία εισαγωγή για οτιδήποτε τρώγεται και παρέχεται από τον "Τιτάνα". Ξεκινώντας από το πρωί, εδώ θα 'γευθείς' ψωμί με γαλοπούλα και τυρί ή με μαρμελάδα και φιστικοβούτυρο, γάλα με δημητριακά και, εν συνεχεία, μεζέ που περιλαμβάνει από αλλαντικά και παστέλι με γραβιέρα μέχρι πίκλες, ελιές, αντζούγιες και ντολμαδάκια με γιαούρτι.

Το εσωτερικό στο Καφενείο Τιτάνας στο Νέο Κόσμο
©Λεωνίδας Τουμπάνος

Για τους μύστες των "εργοστασιακών" σνακ, υπάρχει το section του παντοπωλείου ενός του καταστήματος με επιλογές όπως πατατάκια και κράκερ, γεμιστά μπισκότα και Σοκοφρέτες να βρίσκονται στα ράφια, ικανοποιώντας από πρόσκαιρες λιγούρες ή ιδιόμορφα pairings με τα προαναφερθέντα ποτά. 


Info

Σισμάνη 18, Νέος Κόσμος
Ανοιχτά καθημερινά 08.00-00.00

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια