"Mavro Santorini": Θεαματικό sunset και τολμηρές γεύσεις

Στη βεράντα με το ίσως εντυπωσιακότερο ηλιοβασίλεμα του νησιού των ηλιοβασιλεμάτων, ο πολυβραβευμένος σεφ Jean Charles Metayer σερβίρει μια φινετσάτη dinner εμπειρία με μεσογειακό άρωμα και τολμηρή ευρηματικότητα.

Mavro Santorini

Αν όχι το καλύτερο πόστο για να απολαύσει κάποιος το μαγικό sunset της Καλντέρας, η βεράντα του "Mavro Santorini" δικαιούται σίγουρα μια θέση στα top 3 ηλιοβασιλέματα του νησιού των ηλιοβασιλεμάτων. Όμορφα πλασαρισμένη στα ψηλά του Ημεροβιγλίου, με 180ο θέα που οδηγεί το βλέμμα απ’ τα Φηρά στη Νέα Καμμένη κι από εκεί, με μια στάση στον εντυπωσιακό βράχο του Σκάρου, στη Θηρασιά και την αστραφτερή Οία, το μινιμαλιστικό σκηνικό του εστιατορίου του υπερπολυτελούς, suites – only ξενοδοχείου "Kivotos Santorini" μοιάζει με κατάστρωμα πλοίου που ξανοίγεται στο μαρμάρινο γαλάζιο του Αιγαίου και τον πυρωμένο ορίζοντα, βαμμένο στο χρώμα της φωτιάς που σκορπά στον ουρανό ο ήλιος. Σκηνικό με διάσταση σχεδόν μεταφυσική, όταν το ζήσεις μια φορά αντιλαμβάνεσαι γιατί έχει φήμη μυθική, το δε το μοναχικό, υπερυψωμένο τραπέζι στα μετόπισθεν της open air σάλας του "Mavro", που ίπταται πάνω από το splash pool, είναι ίσως το καλύτερο σημείο για να ρουφήξεις όλη αυτή την κοσμική ενέργεια, σα να κάθεσαι στα παρασκήνια, χαζεύοντας την εστιατορική χορογραφία να ξετυλίγεται για τα μάτια σου μόνο.

Mavro Santorini Jean Charles Metayer

Δεν θα μπορούσε να έχει ζητήσει για καλύτερο σκηνικό να ξεδιπλώσει τις γεύσεις του ο σεφ Jean Charles Metayer, που επέστρεψε φέτος σε μια γνώριμη για τον ίδιο γειτονιά, αναλαμβάνοντας το μενού του "Mavro". Εδώ, με μια από τις πιο εμβληματικές εικόνες της Μεσογείο για κάδρο, μιξάρει τη γαλλική καταγωγή κι εκπαίδευσή του (ανδρώθηκε, άλλωστε, μαγειρικά, πλάι στον μαέστρο του ψαριού, Jacques Le Divellec), με την αγάπη του για τις θάλασσες τις Ευρώπης και ειδικότερα της Ελλάδας, την οποία έχει επιλέξει για θετή πατρίδα του εδώ και χρόνια. Έτσι, ελληνικές και ευρύτερα μεσογειακές πρώτες ύλες και γεύσεις βρίσκονται στην καρδιά των δυο μενού (a la carte, αλλά και degu 8 σταδίων στα 150€ / άτομο, αναδειγμένες μέσα από τις υψηλού επιπέδου τεχνικές που έχουν φέρει στον Γάλλο σεφ Χρυσούς Σκούφους σε εστιατόρια όπως το αθηναϊκό "Premiere" και το "Calypso" της Ελούντας παλιότερα, αλλά και Top Notch για το δικό του "Le Pavillion" του Χαλανδρίου πριν από μερικούς μήνες.

Mavro Santorini

Μια μικρή γεύση της ευχέρειας του σεφ να "κουρδίζει" όμορφα φαινομενικά αταίριαστες εντάσεις παίρνουμε ήδη από το ταρτάρ τόνου με χαβιάρι σε καρδιά αγκινάρας, που πρωταγωνιστεί στα amuse bouche, ενώ με θαλασσινή δροσιά πλημμυρίζει το στόμα κάθε μπουκιά από την καβουροσαλάτα με καρπούζι, τζελ λουίζας και τραγανό μπριός. Η ζουμερή κι αφράτη καραβίδα παντρεύεται με πατέ από φουά γκρα για να φέρει στο πιάτο ένα απρόσμενο κοντράστ εντάσεων που, εκτός από τις εντυπώσεις, θα κέρδιζε και τα σημεία αν η ισορροπία στις ποσότητες ήταν λίγο πιο προσεγμένη (η ποσότητα του πατέ σήκωνε άλλη μία καραβίδα στο πιάτο), ενώ το μπαρμπούνι, που συνοδεύεται από κανελόνι γεμιστό με χταποδάκι ραγού, είναι αναμφίβολα σταρ του μενού, με τη σάλτσα από Πόρτο να δίνει βάθος, διάρκεια, και μια comfort μπαχαρένια αίσθηση στη μπουκιά, που δένει τα θαλασσινά στοιχεία αναδεικνύοντας τις ορυκτότητες της σάρκας τους, με τη δροσερή γλύκα του αρακά που τα συνοδεύει να δίνει φρεσκάδα στη μπουκιά ανεβάζοντας όλο το πιάτο.

Διαβάστε Επίσης

+ Οι καλά ισορροπημένες εντάσεις σε μη προφανείς συνδυασμούς δίνουν στο μενού έναν ευχάριστο, αλλά και εύστοχο τόνο απροσδόκητου.

- Βιαστικές απροσεξίες στην εκτέλεση (για παράδειγμα, το μπαρμπουνάκι μας είχε και κόκκαλο, και λέπι στο πιάτο) υποδαυλίζουν την όλη εμπειρία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια της Νέας Υόρκης για το 2024

Από αυθεντικές εθνικές κουζίνες μέχρι μοντέρνες προσεγγίσεις και exclusive fine dining εμπειρίες, αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο και διάθεση, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.