Τραπέζια και καρέκλες στα γαλανόλευκα, όλα ξύλινα, ακριβώς εκεί που το Ιόνιο χαϊδεύει την ακαρνανική γη, περιμετρικά τοποθετημένα γύρω από έναν παλιό φάρο και δίπλα στη βοτσαλένια ακτή. Το καταπράσινο από πεύκα 'ηφαίστειο' του (πανέμορφου) Καλάμου, ακριβώς απέναντι. Ολόφρεσκο ψάρι που κόβεται μπροστά σου και λοιπά θαλασσινά που μόλις έχουν βγει από το νερό. Γάτες που κάνουν ανέμελες τις βόλτες ανάμεσα στους επισκέπτες ευελπιστώντας σε έναν μεζέ - ή και περισσότερους. Αύρα που σε βάζει χωρίς πολλά-πολλά σε mood αυθεντικού ελληνικού καλοκαιριού. Bonus, το υπέροχο ηλιοβασίλεμα της δυτικής όχθης. Ο "Φάρος", στον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας, αποτελεί ένα από τα πιο γνήσια sea-to-table εστιατόρια στην Ελλάδα, προσφέροντας την εμπειρία ενός σπιτικού old school θαλασσινού γεύματος, συνδυαστικά με ένα νοσταλγικό ταξίδι σε ένα random ανέγγιχτο νησί του θερινού παρελθόντος.
Στη "μύτη" του Μύτικα λοιπόν και στο μάλλον πιο προνομιακό σημείο του χωριού -που μοιάζει να έχει λαξευθεί πάνω στο νερό- υπάρχει ο "Φάρος", κυριολεκτικά και μεταφορικά. Βλέπεις γύρω από το παλιό βοηθητικό μέσο για την ασφαλή ναυσιπλοΐα έχει δομηθεί η ομώνυμη ταβέρνα της οικογένειας Φερεντίνου (ακριβώς κάτω από το σπίτι τους), που υπηρετεί το ίδιο concept καθημερινά.
Ο (πατέρας) Τζίμης βγαίνει για ψάρεμα με το καΐκι του, με το catch of the day να είναι ο βασικός πρωταγωνιστής του μενού, η (μητέρα) Ευθυμία μαγειρεύει στην κουζίνα και η (κόρη) Αναστασία υποδέχεται τον κόσμο, φροντίζοντας ώστε όλα να είναι ok στα λιγοστά τραπέζια.
> Διάβασε ακόμη: Η κυρία Ιουλία από τη Νάξο κάποτε μαγείρεψε για τον Anthony Bourdain
Πατάτες τηγανητές λες και τις έφτιαξε η γιαγιά σου, νόστιμη μελιτζανοσαλάτα, ψάρι που σπαρταράει -συνήθως ξιφίας- και τεμαχίζεται μπροστά στα μάτια σου προτού πλυθεί με θαλασσινό νερό και παραδοθεί στη σχάρα, ολόφρεσκες γαρίδες που αξιοποιούνται με διάφορους τρόπους, ψιλό ψάρι τηγανισμένο στην εντέλεια.
Και τα συνηθισμένα έξτρα: Χταπόδι κοκκινιστό με πατάτες (πολλοί μάλιστα πηγαίνουν στο 'Φάρο' αποκλειστικά γι' αυτό), μπακαλιαράκια και σαβόρο, πάντοτε με μικρά ψάρια. Αυτά. Δεν χρειάζονται άλλωστε και πολλά περισσότερα εδώ. Το παραδέχονται άλλωστε και λαμπεροί θαμώνες του όπως η Νικόλ Κίντμαν ή ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, που έχουν περάσει από τα τραπέζια εδώ, δένοντας το σκάφος τους -κυριολεκτικά- δίπλα από αυτά.
> Διάβασε ακόμη: Φαγητό στις Κυκλάδες: Τι παίζει σε Σίφνο, Νάξο, Ηρακλειά και Κουφονήσι
Αν το φαγητό γενικά, γεννά ή επαναφέρει μνήμες, τότε εστιατόρια σαν τον "Φάρο" δημιουργούν αναμνήσεις. Αληθινές, από εκείνες που άπαντες αποζητούν. Πιθανότατα, γιατί τις χρειάζονται/χρειαζόμαστε.
Tip για περαστικούς: Μόλις λίγα μέτρα πιο μακριά, υπάρχει το cafe-ζαχαροπλαστείο του "Γαλάτη" (γνωστό και ως "Μπαρμπα-Πάνος"), σε αντίστοιχο ύφος, με νόστιμο χειροποίητο γαλακτομπούρεκο και κανταΐφι (μεταξύ άλλων γλυκών του ταψιού).
Μύτικας Αιτωλοακαρνανίας | 26460 81254 | Λειτουργία: Μάρτιος - Νοέμβριος | IG: @farosmitikas