Ο "Βασίλαινας" βάφτηκε μπλε

Το «Vassilenas Blue», η θερινή βερσιόν του ιστορικού και πολυβραβευμένου εστιατορίου του Θανάση Βασίλαινα, σήκωσε αυλαία στην Αντίπαρο. Πήραμε μια πρώτη, ωραία θαλασσινή γεύση και αναμεταδίδουμε.

Vassilenas Blue

Βράδυ Σαββάτου στην Αντίπαρο, ένα από τα πρώτα του βραβευμένου "Βασίλαινα" στην ολοκαίνουργια θερινή του έδρα, και τα τραπέζια που στρώνονται κάτω από τον ανοικτό ουρανό δεν αργούν να γεμίσουν. Παρέες ξένων που έχουν σπίτι εδώ έρχονται για να τσεκάρουν την νέα άφιξη στο νησί της καρδιάς τους, αλλά και ντόπιοι και παραθεριστές που γνωρίζουν το ιστορικό εστιατόριο του Θανάση Βασίλαινα σπεύδουν να τον καλωσορίσουν και βεβαίως να δοκιμάσουν τις γεύσεις του. 

Έχοντας συνηθίσει να τον συναντώ στην κομψή μητροπολιτική ατμόσφαιρα του αθηναϊκού εστιατορίου, χρειάζομαι λίγο χρόνο μέχρι να τον συνηθίσω μέσα σε αυτήν την πιο χαλαρή συνθήκη όπου φρέσκο αεράκι μας χαϊδεύει τα μαλλιά, λευκές λάμπες ανάβουν απ’άκρη σ’άκρη σαν αναφορά στην αρχετυπική καλοκαιρινή ταβέρνα, και αναρριχώμενα φυτά πρασινίζουν την ασβεστωμένη μάντρα στην όμορφη και κομψή αυλή του "Vassilenas Blue" με την μεγάλη ελιά, κοντά και μαζί μακριά από το πολύβουο κεντρικό σοκάκι της Αντιπάρου.

Vassilenas Blue

"Έψαχνα εδώ και κάποιο διάστημα να βρω μια καλοκαιρινή έδρα στις Κυκλάδες που τις αγαπώ ιδιαίτερα και τις έχω γυρίσει πολύ, γιατί η χρήση του πάρκου Μαδρίτης που έχει επιτραπεί λόγω κορωνοϊού στα όμορα μαγαζιά δεν είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί στο μέλλον" εξηγεί ο Θανάσης, ενώ στο τραπέζι καταφτάνει η διάσημη ταραμοσαλάτα του Βασίλαινα, εξαιρετική και επί αντιπαριώτικου εδάφους.

Vassilenas Blue

Ο κατάλογος που δημιούργησε ο βραβευμένος σεφ του αθηναϊκού εστιατορίου, Μάνος Γαρνέλης, μαζί με τον sous chef του, Βασίλη Παπαδόπουλο, ο οποίος έχει το πρόσταγμα της κουζίνας στο "Vassilenas Blue", δίνει αναμενόμενα το προβάδισμα στις γεύσεις της θάλασσας. Τα ωμά πρωταγωνιστούν κι έχει καθένα δικό του χαρακτήρα. Στο καρπάτσιο σκορπίνας με αχινό και βινεγκρέτ τζίντζερ-λάιμ, εξαιρετικά στρογγυλές οξύτητες τυλίγουν το ψάρι σαν χάδι.

Εκείνο της ντάσκας, πάλι, είναι αιχμηρό χάρη στη βινεγκρέτ και τη μαγιονέζα με τρούφα που βάζει τον καπνό στη γεύση, την ίδια στιγμή που πίκλες σέλερι και φινόκιο ησυχάζουν γλυκά το σύνολο. Το καλαμάρι με πικλαρισμένη αλμύρα, φάβα και μελάνι σουπιάς με σουτζούκι Δράμας πλέκει την ωραία συγχορδία γύρω από το φίνο θαλασσινό που έχουμε απολαύσει πολλές φορές στο μαγαζί της Αθήνας, ενώ στο μαγιάτικο σαβόρο με παλαιωμένο ξύδι, σταφίδα, κουκουνάρι και σέσκουλα, απολαμβάνεις όλη την ένταση που ζητά η κλασική παρασκευή, μαζί με καλοκαιρινή ντοματένια γλύκα, ψάρι ψημένο στην εντέλεια και εν τέλει ένα πιάτο μαγειρεμένο όπως παλιά, αλλά από χέρι φίνο και σημερινό.

Vassilenas Blue

Χαρήκαμε κι άλλα ωραία, θα σταθώ όμως σε εκείνες τις fine comfort κροκέτες μπακαλιάρου με λάχανο kimchi και αγιολί για το ωραίο τους χρυσαφένιο τηγάνι, όπως και στην αριστοτεχνικά ψημένη σφυρίδα, που ντύνεται με τρυφερά βλίτα και μια ευγενικώς ξινή σος αγκινάρας σε στιλ μπερμπλάν, η οποία χαρίζει φινέτσα στο πιάτο. Το σέρβις, παρά τις δυσκολίες της εποχής, είναι ενορχηστρωμένο από ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τις γεύσεις του μαγαζιού και εξυπηρετούν ευγενικά και σπιρτόζικα, ενώ η πλούσια κάβα του "Βασίλαινα" εκπροσωπείται εδώ με αντιπροσωπευτικές ετικέτες καθώς και καλοδιαλεγμένες επιλογές από τον αντικρινό αμπελώνα της Πάρου.

Vassilenas Blue

Για το τέλος υπάρχει δροσιστικό ροδάκινο (κομπότ και σορμπέ) με μπισκότο βανίλιας και μους γιαουρτιού, και η πιο σύνθετη και ενδιαφέρουσα ναμελάκα σοκολάτας με αλατισμένη καραμέλα, τουίλ φουντουκιού και σορμπέ λάιμ.

"Vassilenas Blue", Αντίπαρος, 2284063250, τιμή: € 40 – 50

(+) Η καλοκουρδισμένη εμπειρία που προσφέρει το εστιατόριο στις πρώτες ημέρες λειτουργίας του υπόσχεται μια ακόμα πιο δυνατή συνέχεια κάτω από τον αντιπαριώτικο ουρανό.
(-) Στο καρπάτσιο λαβράκι η βινεγκρέτ από ψητά λεμόνια είναι ιδιαίτερα έντονη στερώντας την ισορροπία από το πιάτο.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια