"Σαρδελάκι με θέα": Με πλώρη για τα νότια

Ανόθευτες γεύσεις και casual θαλασσογραφία με μαέστρο το κύμα δίνουν τον τόνο στο δημοφιλές στέκι στη Βουλιαγμένη.

Σαρδελάκι © Λεωνίδας Τούμπανος

Το ψαροφαγικό πόστο-σημείο αναφοράς στα νότια παίζει σταθερά εδώ και χρόνια με δυνατά χαρτιά τη μαγευτική θέα προς τον Λαιμό και την πλάτη του Αστέρα, τη χαρούμενη εξοχικότητα και τις ποιοτικές, casual προτάσεις του βυθού, δίνοντας τη δυνατότητα για μια χαλαρή μεσημεριανή ή βραδινή έξοδο σε φιλικό περιβάλλον. Στο έμπα, οι φρέσκες ψαριές που φιγουράρουν στη βιτρίνα με τα μπλε καβούρια, τις γαρίδες, τις γλώσσες, τις τσιπούρες και τα φαγκριά, είναι ενδεικτικές της "ιωδιούχας" ταυτότητάς του μαγαζιού, ενώ η ευρύχωρη βεράντα που φιλοξενεί παρέες όλων των ηλικιών είναι ένας καλός λόγος για ένα "σκαστό" πρώτο χαμόγελο, αφού εκπέμπει μια πολύ ευχάριστη αύρα. 

Σαρδελάκι
© Λεωνίδας Τούμπανος

Οι προτάσεις, σε πλήρη σύμπτωση με το όνομα του μαγαζιού, περιλαμβάνουν εύρος ψαριών και θαλασσινών, ενώ οι πρόσθετες αρτυματικές πινελιές σε κάθε πιάτο είναι πολύ διακριτικές, λεπτομέρεια σημαντική για την ανάδειξη της καλής πρώτης ύλης, "του πιο δύσκολου γρίφου που πρέπει να λύσουν", όπως μου τονίζει ο ιδιοκτήτης Γιώργος Κιρμιζόγλου, ο οποίος δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Στο πάσο, ψάρια και θαλασσινά από τα ελληνικά στην πλειονότητά τους νερά μεταφράζονται σε απαλό μαγειρικό χάδι που μοσχοβολά ιώδιο με το αέρινα τηγανισμένο γαυράκι και το μαριναρισμένο βραστό χταποδάκι να δίνουν τον τόνο στις μεζεδοκατανύξεις, σιγοντάροντας τις βούτες στην καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, την ήπια καυτερή τυροσαλάτα και τη θρακιώτικη καρυδάτη σκορδαλιά. Δεν λείπουν τα καπνιστά ψάρια, όπως η λακέρδα και το χέλι, ιδανικό ταίρι για το τσίπουρο, αρκετά πιάτα ημέρας, αλλά και ενδιαφέρουσες προτάσεις ζυμαρικών νοτισμένες με τη γλύκα του ιωδίου. Από τις νέες αξιόλογες αφίξεις, ο ξινός τραχανάς με καπνιστό χέλι, σε κερδίζει με τη στακάτη, ευγενώς ρουστίκ γεύση και υφή του. Κατεβαίνοντας ακριβώς κάτω από την κεντρική σάλα, το "Σαρδελάκι… με θέα privé", που λειτουργεί αποκλειστικά με κρατήσεις, προσφέρει πιο προσεγμένη εκδοχή της κλασικής θαλασσοφαγίας σε ελάχιστα τραπέζια στημένα στη χερσόνησο δίπλα στο κύμα, στο ιστορικό εγκαταλειμμένο πυροβολείο πάνω στα βράχια. Την εμπειρία συμπληρώνει μια λίστα από συλλεκτικές αλλά και εμπορικές ετικέτες από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα, η οποία ανανεώνεται τακτικά.

(+) Η εμπειρία της privé εκδοχής είναι ενδιαφέρουσα προσθήκη, που ολοκληρώνει το ήδη υψηλό αλλά προσιτό προφίλ του μαγαζιού.
(-) Το μαριναρισμένο χταποδάκι χρειαζόταν μια ελάχιστη επιπλέον ξιδάτη προσθήκη για να είναι λιγότερο "επίπεδο".

Περισσότερες πληροφορίες

Σαρδελάκι... με Θέα

Λεωφ. Ποσειδώνος 18, Βουλιαγμένη
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ένα concept απευθείας από το Βερολίνο φέρνει στην Αθήνα πρωινό που δεν τελειώνει ποτέ

Το διάσημο all-day breakfast concept που καθιέρωσε το πρωινό ως εμπειρία ανεξαρτήτως ώρας, καταφθάνει και στην ελληνική πρωτεύουσα με το Benedict Berlin.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
13/12/2025

Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες του χειμώνα

Τα μέρη που θα νοστιμίσουν τα χειμερινά ταξίδια σου σε όλη την Ελλάδα.

Η "Thigaterra" στο Ηράκλειο μας μυεί στο slow food της Μεγαλονήσου

Στον όμορφο χώρο του δημιουργικού κρητικού εστιατορίου στην Αμμουδάρα του Ηρακλείου, που αξίζει την προσοχή μας στα χειμερινά ταξίδια μας στην Κρήτη, εκλεκτά τοπικά προϊόντα του νησιού αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδος αναδεικνύονται δημιουργικά.

Ένα burger με φουά γκρα και ένα με φρέσκια τρούφα σε περιμένουν στο Smash ‘n Bun

Από τις 18 Δεκεμβρίου έως και τις 3 Ιανουαρίου, οι λάτρεις του μπιφτεκόψωμου θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν δυο ξεχωριστά limited burger στο δημοφιλές σποτ του Κολωνακίου.

Τι γεύση μας αφήνουν οι 'old new recipes' του Nonnas, στην Πλάκα

Ο γνωστός και από την τηλεόραση σεφ Ηλίας Κιαζόλι κάνει το πρώτο επιχειρηματικό του βήμα σε κεντρικότατο σημείο της δημοφιλούς γειτονιάς.

"Σίλφιον" στα Γιάννενα: Με σεβασμό στην πρώτη ύλη και την ουσία

Στην καρδιά των Ιωαννίνων, το "Σίλφιον" φέρνει νέο αέρα στον σύγχρονο γαστρονομικό χάρτη της πόλης.

"Μεσογειακή Κουζίνα Αντωνιάδης"

Φρεσκομαγειρεμένα πιάτα που ισορροπούν ανάμεσα στο αυθεντικό και το comfort.