Σε πόσα εστιατόρια σε βρίσκουμε φέτος, Έκτορα Μποτρίνι;

Όχι ένα, ούτε δύο, αλλά πέντε νέα πόστα μετρά φέτος ο πολυβραβευμένος σεφ, με την ομάδα του να πιάνει θέσεις σε Σαντορίνη, Μύκονο, Κέρκυρα, Κρήτη, Χαλκιδική, την ώρα που το "Etrusco", το γαστρονομικό πατρικό του, περνά σε νέα εποχή.

Έκτορας Μποτρίνι

H χρονιά της μεγάλης επέλασης είναι η τρέχουσα για τον Έκτορα Μποτρίνι. Σε μια σεζόν όπου σύσσωμος ο εστιατορικός κλάδος βασανίζεται από την έλλειψη προσωπικού, η οποία μεταφράζεται σε πλείστα όσα προβλήματα σε εστιατόρια όλων των διαμετρημάτων, ο πολυβραβευμένος σεφ φαίνεται όχι απλώς να μην επηρεάζεται, αλλά αντιθέτως να ανεβάζει ταχύτητα συνεχώς, απλώνοντας το εστιατορικό του άγγιγμα σε όλα τα σημεία-κλειδιά του γαστρονομικού χάρτη της θερινής Ελλάδας.

"Έχουμε λίγο τρέξιμο φέτος, ναι", σημειώνει ευδιάθετος στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, όπου τον πετυχαίνουμε να συνέρχεται από μια μικρή αναγκαστική παύση λόγω COVID. Την πέρασε όμως ελαφριά. Δεν έχασε ούτε τη γεύση, ούτε την όσφρηση, αλλά ούτε και την αίσθηση του χιούμορ. Γιατί αλλιώς δεν θα χαρακτήριζε τα πέντε νέα εστιατόρια, που ανεβάζουν σε δέκα τον συνολικό αριθμό των γαστρονομικών του spots ανά την Ελλάδα, απλώς ως "λίγο τρέξιμο"!

Botrini's Santorini Katikies
Στη θεαματική βεράντα του "Katikies Santorini" πιάνει πόστο το νέο "Botrini's Santorini"

Χαλκιδική και Κρήτη ήταν σημεία στα οποία είχε ήδη καρφώσει τη σημαία του, με το "Fresco" του "Sani Resort" και το "Almyvita" των Χανίων αντίστοιχα. Στη Σαντορίνη έκανε την πρώτη του δοκιμαστική προσγείωση πέρσι αναλαμβάνοντας την εμβληματική "Σελήνη", ενώ η Κέρκυρα, στην οποία εγκαινίασε πέρσι το "Botrini’s Corfu" του ξενοδοχείου "Angsana", είναι έτσι κι αλλιώς η σταθερή γαστρονομική του πατρίδα, με το "Etrusco" να διακρίνεται επί σειρά ετών ως το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας, με 2 Χρυσούς Σκούφους.

Η αναβάθμιση του "Etrusco" είναι, άλλωστε, η πηγή κι η αιτία όλης της υπόλοιπης επέκτασής του: το μεγαλόπνοο project της μεταμόρφωσης του πατρικού του εστιατορίου, σε έναν ολοκληρωμένο προορισμό βιωματικού fine dining, είναι ένα σχέδιο που υλοποιείται χρόνια. "Τελειώσαμε τον έξω χώρο, που έχει πλέον ανακαινιστεί από την είσοδο έως το εστιατόριο, φτιάξαμε τη βεράντα, και έχουμε αγοράσει τα κτήματα δίπλα, όπου φτιάχνουμε βιολογικούς κήπους. Θέλουμε στη δεύτερη φάση, όταν φτάνει ο επισκέπτης, αυτοί οι κήποι να είναι το καλωσόρισμά του, να τους διασχίζει δοκιμάζοντας κάποια amuse bοuche βγαλμένα από τη γη που πατάει, κι αυτά να τον προδιαθέτουν για την εμπειρία του στο τραπέζι", περιγράφει.

Διαβάστε Επίσης

Φέτος, πάντως, η ολιστική συνεργασία της ομάδας Μποτρίνι με τον ξενοδοχειακό όμιλο "Katikies", έδωσε στον σεφ τέσσερα νέα "γήπεδα" στο νησί του ηφαιστείου, ενώ του άνοιξε και τις πόρτες της Μυκόνου. "Είναι μια συνεργασία για την οποία δουλέψαμε πολύ προτού καταλήξουμε στο τελικό της σχήμα", σημειώνει, ενώ ναυαρχίδα της εστιατορικής του επέλασης είναι, φυσικά, το "Botrini’s Santorini". Αδερφάκι του βραβευμένου με Χρυσό Σκούφο εστιατορίου του Χαλανδρίου, το νέο "Botrini’s" έπιασε πόστο στη θεαματική βεράντα του "Katikies Santorini", βρίσκοντας στο υψηλό προφίλ των επισκεπτών του νησιού τη δυνατότητα να εμπλουτίσει τη φαρέτρα του με πιάτα βασισμένα σε πιο premium υλικά, όπως ο αστακός με φινόκιο, λέμονγκρας και αμύγδαλα, ή οι κόκκινες γαρίδες με κεράσι και αβγοτάραχο.

Selene Santorini
Η χρονιά που θα δείξει την πραγματική της λάμψη είναι η φετινή για τη "Σελήνη"

"Έχουμε εντάξει φάβα, κάπαρη, τα ψάρια της περιοχής, πράγματα που είναι αποκλειστικά για το εστιατόριο της Σαντορίνης" σημειώνει ο σεφ, συνεχίζοντας με το "Therasia", το εστιατόριο του "Katikies Kirimi", που κινείται σε "μεσογειακό ύφος με ιταλικές επιρροές", αλλά και τα "Chroma" του "Katikies Chromata", μια "πολύ τυπική ψαροφαγική κουζίνα, πολύ άνετη να φάει ο οποιοσδήποτε" και "Nikki Beach", όπου η ομάδα του Μποτρίνι έχει στήσει μια ταβέρνα στην παραλία, "απλή και χωρίς πειραγμένα πράγματα, αλλά κομψή και προσεγμένη", όπως την περιγράφει.

Η φετινή, δε, είναι η χρονιά που η "Σελήνη" αρχίζει να δείχνει την πραγματική της λάμψη. "Έχει γίνει πιο Σαντορινιά πλέον, βρήκαμε το σωστό μενού και το εστιατόριο ακολουθεί τα βήματα του κυρίου Χατζηγιαννάκη, με δικές μας επιρροές", σημειώνει, για το πραγματικά αυτόνομο γαστρονομικό σύμπαν που, σε εκτέλεση του ταλαντούχου σεφ Βασίλη Ρούσου και με πιάτα όπως το ταρτάκι φάβας με χέλι και κάππαρη ή το αρνάκι γάλακτος με υφές ρεβιθιού και αγκινάρα Τήνου, ευθυγραμμίζεται πολύ περισσότερο με την κληρονομιά του εμβληματικού brand απ’ ό,τι στο περσινό λανσάρισμα.

Διαβάστε Επίσης

"Το έχουμε σχεδιάσει και το έχουμε κυνηγήσει πολύ και για καιρό", παραδέχεται, όταν συζητάμε για το πώς έχει καταφέρει να πατήσει στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. "Είναι ο Νίκος [σ.σ. Μπίλης] που τρέχει πολύ, είναι και όλα τα υπόλοιπα παιδιά", επισημαίνει. "Δεν πρόκειται για one man show, αλλά για μια μεγάλη ομάδα, που έχει δουλέψει πάρα πολύ σκληρά, συνολικά". Περίπου 15 σεφ με τις ομάδες τους αριθμεί η λίγκα του Μποτρίνι: "Άνθρωποι που έχουν περάσει από τα μαγαζιά μας, έχουν φέρει άλλους", συνθέτοντας "ένα οργανικό αποτέλεσμα που έχει βάθος χρόνου".

Πίτα κολοκύθι Μποτρίνι
Σε περισσότερα από ένα, αλλά... λιγότερα από 10 σημεία ανά την Ελλάδα θα φάμε φέτος εμβληματικά πιάτα του Έκτορα Μποτρίνι, όπως η πίτα κολοκυθιού σε φύλλο λαδιού.

Όσο για το αν αυτή η λίγκα είναι έτοιμη για διεθνή πρωταθλητισμό; "Η επέκταση του "Botrini’s” έξω απ’ την Ελλάδα εννοείται ότι είναι στα πλάνα μας και ήδη κάνουμε συζητήσεις για κάτι τέτοιο", παραδέχεται, όμως όταν προσπαθούμε να μαντέψουμε ποιος θα ήταν ένας ιδανικός πρώτος προορισμός, περιορίζεται να μας απαντήσει ότι "μας έχουν έρθει προτάσεις και τις συζητάμε". Όπου κι αν προσγειωθεί, πάντως, το πρώτο "Botrini’s" του εξωτερικού, ένα είναι βέβαιο: θα λάμψει ως φάρος περηφάνιας για όλη την ελληνική εστιατορική σκηνή.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια της Νέας Υόρκης για το 2024

Από αυθεντικές εθνικές κουζίνες μέχρι μοντέρνες προσεγγίσεις και exclusive fine dining εμπειρίες, αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο και διάθεση, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.