Την ανάγκη για μια πιο βιώσιμη γαστρονομική συνείδηση έφεραν στο προσκήνιο τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, στρέφοντας τον προβολέα τους στον κίνδυνο των ελληνικών θαλασσών από την υπεραλλίευση και την αλόγιστη κατανάλωση ψαριών που κινδυνεύουν όχι μόνο από τις κακές πρακτικές των επαγγελματιών, αλλά και τις κακές συνήθειες των καταναλωτών.
Έτσι, με τίτλο "Planet Fish: Θάλασσες χωρίς αποτύπωμα", το μενού της λαμπερής γιορτής που τίμησε τους κορυφαίους της ελληνικής γαστρονομίας, συνδύασε την οικολογική ευαισθησία με την εξαιρετική γεύση, χάρη στις σπεσιαλιτέ που σχεδίασαν κι υπέγραψαν οι σεφ της βραδιάς, Σωτήρης Ευαγγέλου (executive chef του "Makedonia Palace") και Λευτέρης Λαζάρου (από το εμβληματικό "Varoulko Seaside").
Με την έννοια της θαλασσοφαγίας χωρίς αποτύπωμα κατά νου, απολαύσαμε πιάτα όπως ο μαρινάτος κολιός με ρεβίθια και μπριάμ, ή τα αφροτηγανισμένα μικρόψαρα, παναρισμένα με άνηθο, μάραθο και βασιλικό, τις εντυπώσεις όμως έκλεψαν τα κυρίως πιάτα της βραδιάς, όπου η φινέτσα των σεφ απογειώθηκε χάρη στο ταίριασμα των πιάτων τους με εκλεκτές ετικέτες από το Κτήμα Βιβλία Χώρα.
Η σούπα από μικρά πετρόψαρα, λόγου χάρη, με μελάνι σουπιάς, μαύρο σκόρδο και λαβράκι, παρουσιάστηκε σε εξαιρετική αρμονία με το Πλαγίως Λευκός 2021 Chardonnay, ενώ ένα ωραίο μπαρμπούνι πάνω από το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος των 11 εκατοστών έγινε ταρτάρ και ήρθε με "χαβιάρι" καπνισμένης μελιτζάνας, κεντημένο με χουρμά και φιστίκι Αιγίνης, σ’ ένα συνδυασμό τρυφερού με καπνιστό και φρουτώδες, που συνομίλισε θαυμάσια με το Sole Βιδιανό του 2021 και την ολοζώντανη φρουτώδη του οξύτητα.
Όσο για τον ολόφρεσκο κρανιό με τη σφραγίδα της ΕΛΟΠΥ, αυτός είχε συνοδεία μια βελούδινη μους ξινού τραχανά και "γαλανόλευκο" αφρό αβγολέμονου, επιτρέποντας στο πλούσιο, αρμονικό στόμα του λευκού Κτήμα Βιβλία Χώρα 2021, µε την εξαιρετική δομή, τη δροσιστική οξύτητα και τη μεγάλη αρωματική επίγευση, να αναδείξει άψογα ένα πιάτο ύμνο στις αρετές της βιώσιμης αλιείας.