"Taverna Estia": Διάστερο ταξίδι υψηλής γαστρονομίας στη Νάπολη

Τα αδέλφια Sposito μας μαθαίνουν μοναδικές, ισορροπημένες γεύσεις και αρώματα του τόπου τους .

5996378C-18EE-437A-9CA6-53D41EB20714 1.jpg

Η Δέσποινα Ολυμπίου δοκίμασε το διάστερο "Taverna Estia" έξω από τη Νάπολη και μας μεταφέρει εντυπώσεις. 

Κάτω από την σκιά του Βεζούβιου και μόλις 15 χιλιόμετρα από τη Νάπολη, στο Brusciano, ο σεφ Franscesco Sposito και ο αδερφός του Mario, sommelier και maître de maison, έχουν μεταμορφώσει το οικογενειακό κτίριο σ' έναν επίγειο παράδεισο γεύσης και καλαισθησίας.

H εντυπωσιακότατη είσοδος με τον φροντισμένο κήπο, από όπου ο σέφ προμηθεύεται τα λαχανικά και τα μυρωδικά μας προδιαθέτει για την εξαιρετική συνέχεια. Οι πέργκολες με το αγιόκλημα, εκτός από το να μας εξιτάρουν με το ευωδιαστό άρωμα τους, διαχωρίζουν και τα τραπέζια μεταξύ τους σαν σεπαρέ θεάτρου. Ο εσωτερικός χώρος του εστιατορίου κλασικός, λιτός, με τζάκι, πιάνο, ανοιχτή κουζίνα που σου δίνει την δυνατότητα να παρακολουθείς τις δημιουργίες του σεφ και μια πολύ αξιόλογη κάβα που επιμελείται ο Mario Sposito.

Taverna Estia, Francesco & Mario Sposito
© https://www.relaischateaux.com/us/italy/taverna-estia-brusciano-napoli

Ο σεφ Franscesco Sposito είχε κερδίσει το πρώτο αστέρι Michelin μόλις 25 χρονών, έχει αναδειχθεί καλύτερος σεφ το 2010 από το Gambero Rosso και το 2015 πρόσθεσε το δεύτερο αστέρι Michelin έκτοτε και πολλές άλλες διακρίσεις, στο βιογραφικό του. Η κουζίνα του είναι μεσογειακή στηρίζεται στην παράδοση στις πρώτες ύλες της περιοχής, όλες εμποτισμένες από τη γη του Βεζούβιου, τον ήλιο του νότου και τη φρεσκάδα της θάλασσας. Ο σεφ ποντάρει στην εξαιρετική πρώτη ύλη και έχει την ικανότητα να πετυχαίνει μια αρμονία στη γεύση δημιουργώντας πιάτα γεμάτα πάθος, παρασύροντάς μας στις απολαύσεις του νότου.

IMG_9726 1.jpg

Από τα τρία menu degustation, το La campagna με αρώματα από την γη, το La costa εμπνευσμένο από τη θάλασσα και το χωρίς σύνορα, όπως ο ουρανός, A mano libera, αλλά και το a la carte, ο σεφ μας ετοίμασε μια ποικιλία για να δοκιμάσουμε όλες τις τεχνικές και τις γεύσεις της κουζίνας του.

Εκπληκτικός ο δίσκος με τα aperitivo σε χρώματα και παρουσίαση. Ξεχωρίσαμε την τάρτα με baby σπανάκι και αφρό από αντζούγα, το Temaki Vesuviano με ταρτάρ τόνου και τζέλ λαχανικών, τις baby ντομάτες από τον κήπο με βούτυρο Νορμανδίας και αφουμινάτες σαρδέλες.

Taverna Estia

Το "E per sempre una caprese" ήταν το καλωσόρισμα του σεφ, μια σαλάτα caprese με λάδι βασιλικού και ένα παράθυρο στα κλασικά αρώματα του νότου. Συνεχίσαμε με αγκινάρες από το Βεζούβιο, ψητές με αφρό από πεκορίνο και τρούφα. Εξαιρετικό το ριζότο με κρέμα λεμονιού, γαρίδες κόκκινες ωμές σε απόλυτη αρμονία με τα άγρια με τα άγρια μύδια με λάδι από φυστίκι.

IMG_9725

Δοκιμάσαμε ακόμη bottoni από φρέσκα ζυμαρικά γεμιστά με υγρό από κολοκυθάκια και αφρό παρμετζιάνα. Η ποικιλία του baby χοιρινού συνοδευόμενο από τσάτνεϊ με μέλι και τζίντζερ μαγεύει τον ουρανίσκο. 

Taverna Estia

Στα γλυκά ταξιδέψαμε στον τροπικό με μια ποικιλία παγωτών με εξωτικά φρούτα και ένα μιλφέιγ με βούτυρο Νορμανδίας, χτυπητή κρέμα βανίλιας και καραμέλας. Highlight η κάρτα του καφέ με ποικιλίες από όλον τον κόσμο.

IMG_9729(1) 1.jpg

Η οικογένεια Sposito με τη θερμή φιλοξενία καταφέρνει να σε κάνει να νιώσεις σαν να είσαι καλεσμένος στο σπίτι τους. Γευτήκαμε τις αναμνήσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας μέσα από τα δημιουργικά χέρια του μισελενάτου Francesco Sposito.

Κείμενο - φωτό: Δέσποινα Ολυμπίου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια