"Taverna Estia": Διάστερο ταξίδι υψηλής γαστρονομίας στη Νάπολη

Τα αδέλφια Sposito μας μαθαίνουν μοναδικές, ισορροπημένες γεύσεις και αρώματα του τόπου τους .

5996378C-18EE-437A-9CA6-53D41EB20714 1.jpg

Η Δέσποινα Ολυμπίου δοκίμασε το διάστερο "Taverna Estia" έξω από τη Νάπολη και μας μεταφέρει εντυπώσεις. 

Κάτω από την σκιά του Βεζούβιου και μόλις 15 χιλιόμετρα από τη Νάπολη, στο Brusciano, ο σεφ Franscesco Sposito και ο αδερφός του Mario, sommelier και maître de maison, έχουν μεταμορφώσει το οικογενειακό κτίριο σ' έναν επίγειο παράδεισο γεύσης και καλαισθησίας.

H εντυπωσιακότατη είσοδος με τον φροντισμένο κήπο, από όπου ο σέφ προμηθεύεται τα λαχανικά και τα μυρωδικά μας προδιαθέτει για την εξαιρετική συνέχεια. Οι πέργκολες με το αγιόκλημα, εκτός από το να μας εξιτάρουν με το ευωδιαστό άρωμα τους, διαχωρίζουν και τα τραπέζια μεταξύ τους σαν σεπαρέ θεάτρου. Ο εσωτερικός χώρος του εστιατορίου κλασικός, λιτός, με τζάκι, πιάνο, ανοιχτή κουζίνα που σου δίνει την δυνατότητα να παρακολουθείς τις δημιουργίες του σεφ και μια πολύ αξιόλογη κάβα που επιμελείται ο Mario Sposito.

Taverna Estia, Francesco & Mario Sposito
© https://www.relaischateaux.com/us/italy/taverna-estia-brusciano-napoli

Ο σεφ Franscesco Sposito είχε κερδίσει το πρώτο αστέρι Michelin μόλις 25 χρονών, έχει αναδειχθεί καλύτερος σεφ το 2010 από το Gambero Rosso και το 2015 πρόσθεσε το δεύτερο αστέρι Michelin έκτοτε και πολλές άλλες διακρίσεις, στο βιογραφικό του. Η κουζίνα του είναι μεσογειακή στηρίζεται στην παράδοση στις πρώτες ύλες της περιοχής, όλες εμποτισμένες από τη γη του Βεζούβιου, τον ήλιο του νότου και τη φρεσκάδα της θάλασσας. Ο σεφ ποντάρει στην εξαιρετική πρώτη ύλη και έχει την ικανότητα να πετυχαίνει μια αρμονία στη γεύση δημιουργώντας πιάτα γεμάτα πάθος, παρασύροντάς μας στις απολαύσεις του νότου.

IMG_9726 1.jpg

Από τα τρία menu degustation, το La campagna με αρώματα από την γη, το La costa εμπνευσμένο από τη θάλασσα και το χωρίς σύνορα, όπως ο ουρανός, A mano libera, αλλά και το a la carte, ο σεφ μας ετοίμασε μια ποικιλία για να δοκιμάσουμε όλες τις τεχνικές και τις γεύσεις της κουζίνας του.

Εκπληκτικός ο δίσκος με τα aperitivo σε χρώματα και παρουσίαση. Ξεχωρίσαμε την τάρτα με baby σπανάκι και αφρό από αντζούγα, το Temaki Vesuviano με ταρτάρ τόνου και τζέλ λαχανικών, τις baby ντομάτες από τον κήπο με βούτυρο Νορμανδίας και αφουμινάτες σαρδέλες.

Taverna Estia

Το "E per sempre una caprese" ήταν το καλωσόρισμα του σεφ, μια σαλάτα caprese με λάδι βασιλικού και ένα παράθυρο στα κλασικά αρώματα του νότου. Συνεχίσαμε με αγκινάρες από το Βεζούβιο, ψητές με αφρό από πεκορίνο και τρούφα. Εξαιρετικό το ριζότο με κρέμα λεμονιού, γαρίδες κόκκινες ωμές σε απόλυτη αρμονία με τα άγρια με τα άγρια μύδια με λάδι από φυστίκι.

IMG_9725

Δοκιμάσαμε ακόμη bottoni από φρέσκα ζυμαρικά γεμιστά με υγρό από κολοκυθάκια και αφρό παρμετζιάνα. Η ποικιλία του baby χοιρινού συνοδευόμενο από τσάτνεϊ με μέλι και τζίντζερ μαγεύει τον ουρανίσκο. 

Taverna Estia

Στα γλυκά ταξιδέψαμε στον τροπικό με μια ποικιλία παγωτών με εξωτικά φρούτα και ένα μιλφέιγ με βούτυρο Νορμανδίας, χτυπητή κρέμα βανίλιας και καραμέλας. Highlight η κάρτα του καφέ με ποικιλίες από όλον τον κόσμο.

IMG_9729(1) 1.jpg

Η οικογένεια Sposito με τη θερμή φιλοξενία καταφέρνει να σε κάνει να νιώσεις σαν να είσαι καλεσμένος στο σπίτι τους. Γευτήκαμε τις αναμνήσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας μέσα από τα δημιουργικά χέρια του μισελενάτου Francesco Sposito.

Κείμενο - φωτό: Δέσποινα Ολυμπίου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

8+1 εστιατόρια στην Κηφισιά που αξίζει να δοκιμάσεις

Ο οδηγός μας για τα εστιατόρια στην Κηφισιά συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση, από κομψά ιταλικά τρατορίες και steak houses, μέχρι ατμοσφαιρικά all-day spots και δημιουργικά πιάτα ελληνικής κουζίνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

Zyme: Μια ζυμο-spritzeria στον Πειραιά

Ένα πολύ όμορφο project πιάνει λιμάνι και μας συστήνεται σαν μία premium focacceria και spritzeria.

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια της Νέας Υόρκης για το 2024

Από αυθεντικές εθνικές κουζίνες μέχρι μοντέρνες προσεγγίσεις και exclusive fine dining εμπειρίες, αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο και διάθεση, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler.

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.