Η "Psaropoula" αγκυροβόλησε ξανά στην Καλλιθέα

Μια παλιά δόξα στα όλο και πιο ενδιαφέροντα πέριξ του Σταύρος Νιάρχος επανέρχεται στο προσκήνιο ως μοντέρνα ψαροταβέρνα, με χαλαρή ατμόσφαιρα και γεύσεις που παντρεύουν το οικείο με στοιχεία ψαγμένα και δημιουργικά.

Ψαροπούλα

Στην πάλαι ποτέ –ελληνιστί- "Ψαροπούλα" δεν είχε τύχει να βρεθώ, ήξερα όμως πως η sui generis ψαροταβέρνα που δημιούργησε ο Ηλίας Χαϊδεμένος, δουλεύοντας παράλληλα και ως τραπεζικός υπάλληλος, είχε γράψει για αρκετά χρόνια τα δικά της νόστιμα χιλιόμετρα στην Καλλιθέα. Πιάνω το νήμα του "Psaropoula Fish Meze" ένα ήρεμο βράδυ καθημερινής, έχοντας πλάι μου τον Σπύρο Κερκύρα που ανέλαβε να οδηγήσει το μαγαζί στην επόμενη φάση, μαζί με τον στενό του συνεργάτη Ηλία Ανθίδη, τον Ερμή Τριανταφύλλου και την Ειρήνη Πυρπυρή. "Είχα προσωπική γνωριμία με τον γιο του Ηλία Χαϊδεμένου, και όταν έμαθα από τον ίδιο πως ο πατέρας του αποφάσισε πια να ξεκουραστεί, πρότεινα στην ομάδα μου να το αναλάβουμε και να γράψουμε μια καινούργια σελίδα στην ιστορία του", εξηγεί ο Σπύρος. 

Ψαροπούλα

Για την ανακαίνιση απευθύνθηκαν στο γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο του Γιώργου Παντελούκα, που διαμόρφωσε το χώρο σε χαλαρό ύφος με island chic πινελιές. Τόσο μέσα όσο και έξω, στο ήρεμο αυτό δρομάκι της Καλλιθέας, όπου κάθεσαι κάτω από αρμαθιές με λευκές λάμπες και ρεμβάζεις σαν σε νησί κι ας βρίσκεσαι μιαν ανάσα μακριά από το Σταύρος Νιάρχος. Το μενού που δημιούργησε ο ταλαντούχος σεφ Γιάννης Λιόκας μαζί με τον στενό του συνεργάτη Αλέξανδρο Μηλιαράκη, ο οποίος κρατά επίσης τα ηνία της κουζίνας του μαγαζιού, συντονίζεται ταιριαστά στην ατμόσφαιρα μιας σύγχρονης ψαροταβέρνας, και προτείνει μια σειρά από προχωρημένους ψαρομεζέδες και κάποια μεγαλύτερα πιάτα που προορίζονται για τη μέση του τραπεζιού.


Το στίγμα δίνουν ήδη από την αρχή οι "μοντερνίζουσες" αλοιφές και ειδικά η φίνα κρέμα από λευκό ταραμά με αυγά ψαριών και ξύσμα λάιμ που ανανεώνουν και βαθαίνουν πολύ τη γεύση της. Ψιλοκομμένο λευκό κρεμμύδι καθώς και χόρτα σε ελαφρύ τουρσί δροσίζουν και γλυκαίνουν το γήινο "φιζίκ" της φάβας, ενώ η κακαβιά αποδεικνύεται ιδιαίτερα ορεκτική ποντάροντας στο συνδυασμό του σαφράν με το ψητό λεμόνι που δουλεύει ωραία. Ανοίγοντας την ενότητα των μαρινάτων, πολύ καλό είναι το μαγιάτικο που, κομμένο σε στιλ καρπάτσιο, διατηρεί την ωμότητα του αλλά και ελληνο-ιαπωνίζει με ντομάτα, αγγούρι και ponzu ντομάτας, καθώς και το new style αλίπαστο χταπόδι με γλυκοπικάντικες νότες από πικλαρισμένα μπαχαρικά, που αφήνουν πίσω τους αμφότερα τις μάλλον φλύαρες γαρίδες σαγανάκι. 

Ψαροπούλα

Οι δημιουργικές πινελιές δεν λείπουν και στις ζεστές προτάσεις του καταλόγου. Αξίζει λοιπόν να χαρείτε τους χρυσαφένιους μαραθοκεφτέδες που συνοδεύονται από μια δροσιστική σαλατούλα με φινόκιο, καπνιστό χέλι, πορτοκάλι και σος γιαουρτιού, τα αχνιστά μύδια που αριβάρουν μέσα σε πρωτότυπη σάλτσα βουτύρου έχοντας στο πλάι σχαριστό ψωμί για απενεχοποιημένες βούτες, όπως και τον γλυκό τραχανά με τρυφερή σουπιά – δεν ξέρω αν θα το πείτε τραχανότο ή παχύρευστη σούπα αυτό που δημιουργείται όταν ανακατέψετε την κρέμα μυρωδικών και το λάδι σχοινόπρασου, η νοστιμιά του ωστόσο είναι βαθιά και διαρκεί. Αν αγαπάτε το φρέσκο ψάρι στη σχάρα σημειώστε πως συνεργάζονται με τους ξακουστούς πάγκους του Ροκάκη, αλλά και πως στα άμεσα σχέδια της κουζίνας είναι επίσης το μαγείρεμα του ίδιου ψαριού με διαφορετικούς τρόπους (π.χ. σεβίτσε, σούπα κ.ο.κ.) που θα μπορείτε να συνεννοηθείτε εκ των προτέρων. Το γλυκό φινάλε που επίσης θα εμπλουτιστεί άμεσα έρχεται προς το παρόν με πολύ καλή τάρτα λεμονιού συνοδεία παγωτού βατόμουρο-ρόδι, ενώ η λίστα κρασιών συγκεντρώνει καλοδιαλεγμένες λευκές ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα, μια καλή ποικιλία από εκλεκτά ελληνικά αποστάγματα και μπίρες από μικρές ζυθοποιίες. 

( + ) Το χαλαρό και προσεγμένο περιβάλλον σε συνδυασμό με τις γεύσεις που παντρεύουν το οικείο με το μοντέρνο.

( - ) Το λαβράκι στην Αθηναϊκή χρειάζεται πιο χοντρό κόψιμο ούτως ώστε να μην παραπέμπει σε υφή τονοσαλάτας. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Οι Έλληνες σεφ που ξεχώρισαν στα The Best Chef Awards 2024

Αλέξανδρος Τσιοτίνης, Γιώργος Παπαζαχαρίας, Τάσος Μαντής και Δημήτρης Μουδιός βρέθηκαν ανάμεσα στους κορυφαίους, στη φετινή λίστα του διεθνή θεσμού.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
14/11/2024

Terroirist: Στα οινικότερα του Χαλανδρίου

Εκλεκτά κρασιά από τον ντόπιο και διεθνή αμπελώνα, φινετσάτα πιάτα και χαλαρό ύφος, στο cool οινικό σημείο των ΒΠ.

IT+: Νέα τοποθεσία, νέο μενού, νέο πρόσωπο

Ένα φρέσκο στέκι προστίθεται στη Βουκουρεστίου, σαν συνέχεια του δημοφιλούς σποτ του Κολωνακίου.

Τα The World’s 50 Best Restaurants κάνουν dolce vita στο Τορίνο

Τα 50 Καλύτερα Εστιατόρια του Κόσμου επιστρέφουν στην Ευρώπη και επιλέγουν την κομψότατη πόλη του ιταλικού βορρά.

Στο "Ιώδιο" της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη απολαύσαμε κοσμοπολίτικη ψαροφαγία με δημιουργικό touch

Βρεθήκαμε στο talk of the town νέο εστιατόριο της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη κι εντυπωσιαστήκαμε όχι μόνο από τον ατμοσφαιρικό και κεφάτο, εξωστρεφή χώρο, αλλά και από την κουζίνα της πολυβραβευμένης σεφ, που στροφάρει δυνατά πριν κλείσει καλά - καλά εβδομάδα λειτουργίας.

Bagatelle Athens, προσεχώς στη Βουλιαγμένη

Μία νέα πρόταση έρχεται τον Νοέμβριο στην Astir Marina.

Η "Bottega Da Marco" ήρθε να φέρει αέρα αυθεντικής Ιταλίας στο Χαλάνδρι

Το νέο all day wine bar-restaurant του σεφ της ιταλικής Πρεσβείας Marco Serra στη hot πιάτσα του Χαλανδρίου, σε ταξιδεύει Ιταλία με φινέτσα και γνήσιες γεύσεις.