Λάμψη αστεριών Michelin στον ουρανό του Ντουμπάι

ΑΣΤΕΡΙΑ ΜΙΣΕΛΕΝ ΣΤΟ ΝΤΟΥΜΠΑΙ @ michelinguide

Για πρώτη φορά, ο οδηγός Michelin μοίρασε αστέρια στη Μέση Ανατολή και δε θα μπορούσε να ξεκινήσει από άλλο μέρος, πέρα από το Ντουμπάι. Είναι αλήθεια πως το εμιράτο παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια σημαντικό γαστρονομικό ενδιαφέρον, με ολοένα και περισσότερους σημαντικούς ή δημοφιλείς -με την mainstream έννοια- σεφ και ρεστορατέρ να δραστηριοποιούνται εκεί.

Το The Michelin Guide Dubai 2022 έγινε γνωστό την περασμένη Τρίτη και περιλαμβάνει συνολικά 69 εστιατόρια. Από αυτά, 11 απέσπασαν αστέρια (δύο με 2* και εννιά με 1*), 14 τιμήθηκαν με Bib Gourmand και τα άλλα 44 βρίσκονται στις επιλογές του περίφημο οδηγού.

Τα διάστερα είναι το STAY του Yannick Alléno και το Il Ristorante του Niko Romito. Στο πρώτο, ο σημαντικός Γάλλος σεφ από τα βόρεια προάστια του Παρισιού παρουσιάζει μία less is more κουζίνα που πατά πάντοτε στη γαστρονομική κουζίνα της χώρας του, σε έναν Colonial-style χώρο του Palm Jumeirah.

Στη δεύτερη περίπτωση και το εστιατόριο του Bulgari Resort Hotel, ο χαρισματικός Ιταλός μάγειρας και επιχειρηματίας από το Castel di Sangro έχει εμπιστευτεί απόλυτα τον συμπατριώτη του σεφ Giacomo Amicucci, που σερβίρει σοφιστικέ πιάτα υπό το πρίσμα της σύγχρονης ιταλικής κουζίνας, με το ψάρι και την pasta να πρωταγωνιστούν στο μενού. 

"Οι επιθεωρητές μας είδα από τα πιο πολυτελή εστιατόρια παγκοσμίου φήμης σεφ μέχρι τα απλά μπιστρό των φιλικών ντόπιων. Και αυτή είναι μία πραγματικά ιστορική στιγμή για το Ντουμπάι όσο και για τον οδηγό Michelin" ανέφερε μεταξύ άλλων ο Gwendal Poullennec, που από τον Σεπτέμβριο του 2018 έχει το ρόλο του International Director of The Michelin Guides. 

Μέση Ανατολή, πρώτη φορά

Τι ώθησε τον οδηγό Michelin να εξετάσει μία τέτοια γαστρονομική αγορά; Προφανώς το γεγονός πως το εστιατορικό τοπίο παρουσιάζει μία ταχύρυθμη, δυναμική και παθιασμένη εξέλιξη, συνδυαστικά με την ύπαρξη ενός μεγάλου και εξαιρετικά κινητικού απόδημου πληθυσμού, με πάνω από 200 εθνικότητες - και ο οποίος έχει δημιουργήσει ένα "επικούρειο καλειδοσκόπιο στην πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων", σύμφωνα με τον Poullennec.

> Διάβασε ακόμη: Το 'Apoteka' είναι ένα διαφορετικό μπαρ, βγαλμένο από τα 80s

Τα παραπάνω δεν είναι παρά μία επιβεβαίωση της προόδου στην προσφορά φαγητού, με ολοένα και περισσότερα εστιατόρια που σχηματίζουν μία πολύ ενδιαφέρουσα κοινότητα. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως όλα τα βραβευμένα μέρη υπηρετούν ευρωπαϊκές και ασιατικές κουζίνες. Κανένα την τοπική ή κάποια της Μέσης Ανατολής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια της Νέας Υόρκης για το 2024

Από αυθεντικές εθνικές κουζίνες μέχρι μοντέρνες προσεγγίσεις και exclusive fine dining εμπειρίες, αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο και διάθεση, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.