Το εύφορο νησί της Λέσβου, με τη μακραίωνη ιστορία, τη φυσική ομορφιά, τα αναρίθμητα ελαιόδεντρα και την πλούσια μαγειρική παράδοση που οι κάτοικοι διατηρούν ζωντανή, έδωσε ζωντανό γαστρονομικό "παρών" στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο "Παπαδάκης" της Αργυρούς Μπαρμπαρίγου.
Το τιμόνι στο γευστικό μας ταξίδι από τον κόλπο της Καλλονής μέχρι τη πατρίδα του ούζου, το Πλωμάρι, και τους ηφαιστιογενείς αμπελώνες τις Ανεμώτιας, κράτησε η αναγνωρισμένη σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου που, ως άψογη οικοδέσποινα, μαγείρεψε με τα καλούδια της Λέσβου ένα μενού αρτυσμένο με τη γεύση της παράδοσης. Εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, αρωματικό ούζο, αλίπαστα, μεζέδες και βραβευμένα κρασιά πρωταγωνίστησαν σε μια βραδιά με αιγαιοπελαγίτικη αύρα. Από τα πιάτα που συνόδευσαν άψογα τα τσουγκρίσματα, ξεχωρίσαμε τις ορεκτικές χάχλες Λέσβου με χωριάτικη σαλάτα και τα κολοκυθολούλουδα με την τραγανή κρούστα, γεμιστά με φέτα ΠΟΠ, γραβιέρα και λαδοτύρι, που συνδυάζει δυο κορυφαία προϊόντα του νησιού – γάλα και ελαιόλαδο. Μες την απλότητά του, ο συγκεκριμένος μεζές ήταν από τους πιο νόστιμους και δίκαια δεδομένης της πλούσιας τυροκομικής παράδοσης του νησιού. Το ψητό καλαμάρι, γεμιστό με τραχανά με τη δαγκωτή σάρκα του ήταν μια ακόμα εκλεκτή πρόταση ενώ από τα κυρίως το βαθιά νόστιμο κατσικάκι στη γάστρα με ντομάτα, που η σεφ επέλεξε να σερβίρει με τραχανά έγραψε το χορταστικό φινάλε λίγο πριν τα φίνα επιδόρπια, το παγωτό Λέσβου με κατσικίσιο γάλα και το μιλφέιγ με κρέμα γιαουρτιού και θυμαρίσιο μέλι.
Στην εκδήλωση, ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, υποδέχθηκε τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, τους βουλευτές του νομού: Χαράλαμπο Αθανασίου και Γιάννη Μπουρνού καθώς και τον βουλευτή Σάμου, καθηγητή Καρδιολογίας Χριστόδουλο Στεφανάδη ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στις ευεργετικές ιδιότητες του λεσβιακού ελαιολάδου και της αιγιακής διατροφής για την υγεία. Στο καλωσόρισμά του ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, μεταξύ άλλων τόνισε χαρακτηριστικά: "Σήμερα γιορτάζουμε την είσοδο στον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας των νησιών του Βορείου Αιγαίου που ταλαιπωρήθηκαν τόσο πολύ από το μεταναστευτικό. Τώρα, με τη συμβολή και του υπουργείου Τουρισμού, ξεκινά μία νέα εποχή για τα πανέμορφα νησιά μας". Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, που ανακηρύχτηκε από τον κο Μουτζούρη, "Γαστρονομική Πρέσβειρα Βορείου Αιγαίου" - ενθουσιασμένη για την τιμή που της έγινε- δήλωσε: "Είναι απόλαυση να μαγειρεύει κανείς με τα εξαιρετικά προϊόντα αυτού του ευλογημένου τόπου".