Ήξερες πως το πρώτο παγωτό στην Αθήνα (και στην Ελλάδα, γενικότερα) φτιάχτηκε -σύμφωνα με τις επίσημες πηγές- το 1835, όταν η σύζυγος του Βαυαρού αντιβασιλέα Ιωσήφ Λουδοβίκου Κόμη του Άρμανσπεργκ, ανέθεσε σε ένα ζαχαροπλάστη που λεγόταν Κάλβος να φτιάξει κάποιο γλύκισμα για τους καλεσμένους μιας δεξίωσής της; Προφανώς και όχι. Και δεν έχει και σημασία. Αλλά μίας και ξεκινήσαμε με την ιστορία του εδέσματος στη χώρα μας, μάθε πως η "επανάσταση" συνέβη το 1936, όταν και άνοιξε το πρώτο εργοστάσιο της ΕΒΓΑ στον Βοτανικό, που ουσιαστικά ήταν εκείνο που παρασκεύασε για παρθενική φορά τυποποιημένο παγωτό.
Έκτοτε, η παγωμένη κρέμα -που ποτέ δεν ήταν μόνο παγωμένη κρέμα- έχει περάσει πολλά στάδια στη χώρα μας. Τα τελευταία χρόνια, μπορούμε με σιγουριά να πούμε πως τρώμε το καλύτερο παγωτό της ιστορίας, κι αυτό χάρη σε ανθρώπους και μέρη που το αγκάλιασαν, το έψαξαν και μας το προσέφεραν στην πιο ποιοτική και νόστιμη εκδοχή του.
Ο αθηναϊκός γευστικός χάρτης μετρά πλέον αρκετά spots, με το δικό του ξεχωριστό ύφος το καθένα αλλά με κοινό παρανομαστή το παγωτό. Το καλό παγωτό. Είτε αυτό πατά στο αυθεντικό ιταλικό gelato, είτε στην αμερικανική σχολή (πιο λιπαρό παγωτό από το gelato, καθώς φτιάχνεται από κρέμα γάλακτος και το 50% του όγκου του είναι αέρας), είτε είναι soft, είτε ανήκει στις πιο healthy προτάσεις (με λιγότερα λιπαρά και ζάχαρη). Μέρη όπως τα παρακάτω.
"Django"
Το πρότυπο παγωτατζίδικο του Κουκακίου, αφού έγραψε αρκετά χιλιόμετρα στα συριανά καλοκαίρια, αφίχθη πριν από περίπου 2,5 χρόνια και στην Αθήνα, συνεχίζοντας να δίνει τεράστια έμφαση στην πρώτη ύλη, με φιλοσοφία που τιμά τις βιώσιμες και ηθικές πρακτικές παραγωγής. Το "Django" παραδίδει μία φρέσκια ιδέα πάνω στο δροσερό γλύκισμα, πατώντας πολύ πάνω στην εποχικότητα. Hits η Aztec vegan σοκολάτα, η κρέμα Καταλάνα και το φιστίκι.
"Le Greche"
Ένα από τα πρώτα spots με πραγματικά σοβαρό παγωτό στο κέντρο της Αθήνας, που κατά κάποιο τρόπο προκάλεσε την μίνι 'έκρηξη' του εδέσματος, πριν μερικά χρόνια. Εδώ, οι ποιοτικές πρώτες ύλες από την χώρα μας συναντούν την τεχνογνωσία του ιταλικού gelato και το αποτέλεσμα είναι ακριβώς αυτό που φαντάζεσαι.
"Epik"
Από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής του, τον Αύγουστο του 2020, προσέλκυσε πολλούς gelato-aficionados στην πλατεία Μαβίλη, για όλους τους σωστούς λόγους. Φίνο χειροποίητο παγωτό, ξεχωριστό concept και πρωτότυπες γεύσεις (must taste τα sorbet μαύρης σοκολάτας, λουλέω και καϊμάκι), συν τα πληθωρικά cocktails παγωτού (top το Epik Honeycomb) είναι οι βασικότεροι εξ' αυτών.
"Κόκκιον"
Θα ήταν μάλλον άδικο να περιοριστούμε στον όρο παγωτατζίδικο για το "Κόκκιον". Κι αυτό γιατί ο Βασίλης Παπαματθαίου έχει θητεύσει σε μερικά από τα κορυφαία εστιατόρια του πλανήτη, προτού μεταφέρει την τεχνογνωσία του στο μικρό spot της Πρωτογένους. Αλατισμένο φιστίκι με καραμέλα ή Χαλβάς θα σε κάνουν να καταλάβεις τι ακριβώς εννοούμε.
"Μαραμπού"
Το artigianale παγωτατζίδικο της Βίκυς Περιστάνογλου και του Ιγκόρ Τσομλεκτσόγλου στην Αρχελάου έχει ήδη σβήσει 4 κεράκια, παραμένοντας βασικό σημείο συνάντησης για τους φανατικούς του φυσικού, φρέσκου παγωτού. Το ανθόγαλο και το σορμπέ μαύρης σοκολάτας, το καϊμάκι (μόνο με σαλέπι, χωρίς μαστίχα), το φιστίκι και η μόκα έχουν γράψει ιστορία.
"Morris Brown"
Η τεχνογνωσία που απέκτησαν οι ιδιοκτήτες του στην Μπολόνια, βρίσκει στέγη και εφαρμογή στα τρία spots των Βριλησσίων, του Παγκρατίου και της Πεντέλης, με αναπάντεχες προτάσεις φρέσκου παγωτού αλλά και δροσερών σορμπέ από φρούτα εποχής να είναι η πειστική πορεία από τη θεωρία στην πράξη.
"Oggi Athens"
Μία δροσάτη γωνιά που εμφανίστηκε πριν από περίπου 2 χρόνια στη Βουλής και παρέχει κρεμώδες, σχεδόν βελούδινο gelato οποιονδήποτε βρεθεί στα πέριξ. Καβουρδισμένο Pistacchio Siciliano με φρέσκο βιολογικό αγελαδινό γάλα και θαλασσινό αλάτι, Pulcinella (φρέσκια ρικότα, νιφάδες σοκολάτας Modica με φιστίκι και πορτοκάλι) και Nocciola (με πάστα φουντουκιού από το Πιεμόντε) κεντρίζουν το ενδιαφέρον και κερδίζουν τις εντυπώσεις.
"Χαρά"
Το περίφημο εκμέκ με παγωτό καϊμάκι, το φημισμένο παγωτό Σικάγο, το άπαιχτο Rocky και πόσες ακόμη γεύσεις, έχουν γαλουχήσει γενιές και γενιές Αθηναίων και επισκεπτών της πρωτεύουσας, σε μία ιστορία που ξεκινά από το 1969 και τα βοσκοτόπια της Πάρνηθας (από όπου καταφθάνει καθημερινά ολόφρεσκο γάλα) και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
"Bon Bon Fait Maison"
Πέρα από τα εξαιρετικά γλυκά του Κρίτωνα Πουλή και της ομάδας του, το "Bon Bon Fait Maison" σε εφοδιάζει και με εξαιρετικό, αρτιζάνικο παγωτό, με ελαφριά αίσθηση, δίχως ίχνος συντηρητικών ή χρωστικών ουσιών.
"Fatto a Mano"
Στο "Fatto a Mano" πιστεύουν πως ένα κόσμος γεμάτος αληθινό παγωτό, είναι ένας κόσμος καλύτερος. Και φροντίζουν να κινούνται κάθε φορά προς αυτή την κατεύθυνση, δημιουργώντας γεύσεις αγνές, με 00% φυσικές πρώτες ύλες από κάθε γωνιά της Ελλάδας (φρέσκο γάλα, θυμαρίσιο μέλι, τσικουδιά, θυμάρι, φρέσκο ανθότυρο, μαστίχα Χίου, σαλέπι, λεμόνια, αμύγδαλα) και ιδιαίτερη αδυναμία στην Κρήτη.
"Dickie Dee"
Με όνομα που παραπέμπει στους πωλητές με τα τρίκυκλα των αμερικανικών 60s, το "Dickie Dee" ειδικεύεται στο χειροποίητο soft παγωτό σε διάφορες γεύσεις - ναι ναι, εδώ δε θα βρεις μόνο το δίπτυχο σοκολάτα-βανίλια ή το combo αυτών αλλά και προτάσεις όπως αλατισμένη καραμέλα, σισιλιάνικο φιστίκι και ανθόγαλο.
"Sushi Lunchi"
Να κάτι που δεν περίμενες σε μία τέτοια λίστα. Κι όμως, το νέο εστιατόριο του Αντώνη Δρακουλαράκου -πέρα από sushi bowls, chirashi-don και λοιπές λιχουδιές- σερβίρει και ένα από τα νοστιμότερα παγωτά μηχανής της πόλης: Ένα από τα πιο ιδιαίτερα επιδόρπια που θα βρεις στο αθηναϊκό κέντρο, βασισμένο σε μία ιδέα που ο σεφ Δρακουλαράκος είχε καιρό στο μυαλό του - επιβάλλεται να δοκιμάσεις την παγωμένη γλυκιά λιχουδιά, το παγωτό μηχανής βανίλια/ τσάι μάτσα.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.