Καμαρούλα μια σταλιά αλλά ιδιαίτερα ζεστό και φιλόξενο είναι το "Hong Kong" που δημιούργησαν η Τζο Καφετζή και ο σύζυγος της και σεφ Στάθης Ζέρβας, θέλοντας να προσφέρουν το γευστικό απόσταγμα 2,5 χρόνων ζωής κι εργασίας στη μακρινή πόλη της Ασίας που τους πήρε τα μυαλά. Άμα τη επιστροφή τους στα πάτρια εντόπισαν τον γωνιακό χώρο πάνω στο πηγαινέλα της Θηβών στο Περιστέρι, ο οποίος τους θύμισε όλα εκείνα τα μικρά μέρη που αγαπούσαν να ξετρυπώνουν για φαγητό στο Χονγκ Κονγκ, και αποφάσισαν να τον μετατρέψουν σε ένα "σπίτι" όπως αποκαλούν χαϊδευτικά και οι δυό το μαγαζί τους, όπου εκείνη υποδέχεται τον κόσμο σαν φιλόξενη οικοδέσποινα και εκείνος μαγειρεύει στην ανοικτή κουζίνα.
Κάποιες θέσεις υπάρχουν για φαγητό κοντά της, άλλες τόσες μπροστά στις τζαμαρίες, καθώς και λίγα τραπέζια όπου τρως υπό το χαρούμενο βλέμμα της μικρής Μπαλού και αγαπημένης φίλης του ζευγαριού, σε μια εντυπωσιακή αερογραφία φιλοτεχνημένη από τον γνωστό καλλιτέχνη Nathan Makris. "Στον κατάλογο μας συγκεντρώσαμε πιάτα που αποτυπώνουν τα διαφορετικά πρόσωπα της ασιατικής κουζίνας, χωρίς να λείπουν οι δυτικές πινελιές που τα κάνουν πιο εύληπτα για τη δική μας κουλτούρα" εξηγεί η Τζο, καθώς μου φέρνει δροσερά και πικάντικα ρολάκια γαρίδας, τυλιγμένα σε διάφανο φύλλο ρυζιού. Ακτινοβολούν κόλιανδρο και sisho, και συνοδεύονται από εξαιρετική χειροποίητη fish sauce που ξεδιπλώνει το αλμυρό, το δροσερό και το γλυκό κατά κύματα.
Από τα ορεκτικά επιλέγω επίσης τα τηγανιτά spring roll με μαδημένο χοιρινό, που μπορεί η σάρκα τους να είναι πιο στακάτη από το επιθυμητό, έχουν όμως ζουμερή κρεατένια γέμιση ενισχυμένη με κάρυ και γάλα καρύδας που τα πηγαίνει κατά Ινδία μεριά. Ανοίγοντας το κεφάλαιο των bao buns, τα tsar siou έρχονται με διαολεμένα νόστιμη και πικάντικη πανσέτα μέσα σε αφράτο χειροποίητο ψωμάκι που "σφραγίζουν" με το λογότυπο του μαγαζιού, ενώ ενδιαφέρον έχει και η ενότητα των dim sum, αν κρίνω από το jaffe με καλοφτιαγμένο dumpling στον ατμό και γέμιση από μοσχαρίσιο κιμά, τζίντζερ και λάδι τρούφας.
Δεν λείπουν ακόμα τα noodles στο wok, όπως το pad kong με νόστιμες γαρίδες και τραγανό αμύγδαλο που εμπνέεται από το pad thai, αλλά και μια κολεξιόν από sushi, είτε πιο λιτά όπως το λαβράκι με λουίζα και λάιμ είτε πιο φαντεζί όπως το ΗΚ με σολομό, αβοκάντο, miso από calamansi και τραγανό φύκι hijiki. Για το τέλος, αξίζει να τιμήσετε τη δική τους "ασιατική" εκδοχή για το προφιτερόλ, με χειροποίητα σου που γεμίζουν με κρέμα από yuzu και σερβίρουν με γκανάς σοκολάτας και τσάι matcha.
Θηβών 153, Περιστέρι, 2105759259, τιμή: € 20 – 25
( + ) Ανακαλύψτε τα κοκτέιλ που "μαγειρεύει" η κουζίνα, όπως το Zombie με ένα blend ρουμιών, κουμκουάτ και άλλα εσπεριδοειδή.
( - ) Στο πιάτο beef rendang το μοσχάρι θυμίζει πολύ έντονα ελληνικό μαγειρευτό και δεν συνάδει με τα υπόλοιπα εξωτικά στοιχεία όπως η καρύδα και το galangal.