Το "Μπαρμπουνάκι διά χειρός Παπαϊωάννου" κολυμπάει νόστιμα στη Μητροπόλεως

Χαλαρή αλλά προσεγμένη ψαροφαγία με τη σφραγίδα του Γιώργου Παπαϊωάννου και πρώτο τραπέζι-πίστα σε ένα από τα ομορφότερα σημεία του αθηναϊκού κέντρου.

mparmpounaki

"Ναός μεγάλος και μικρός σαν τη Μητρόπολη και τον Άγιο Ελευθέριο" είχαμε μάθει κάποτε στο σχολείο και αυτή η φράση μου ξανάρχεται στο μυαλό έτσι όπως τους έχω και τους δύο απέναντι μου στο "Μπαρμπουνάκι διά χειρός Παπαϊωάννου" της Μητροπόλεως. Έχει ένα από τα πιο προνομιακά πόστα του αθηναϊκού κέντρου το μέλος αυτό της δημοφιλούς οικογένειας προσιτής ψαροφαγίας που δημιούργησε ο σπεσιαλίστας της θάλασσας Γιώργος Παπαϊωάννου και ειδικά αυτήν την εποχή με τα πλατάνια της πλατείας φουντωτά και καταπράσινα είναι πραγματικά στα καλύτερα του. Έξω, το σκηνικό με τις καρέκλες και τα τραπέζια σε στιλ καφενείου είναι ταμάμ για να εισπράξεις την αλά χωριό ατμόσφαιρα παρέα με τους ήδη πολλούς ξένους μας που το τιμούν φανατικά μεσημέρι και βράδυ. Μέσα, ο χώρος αποπνέει νοσταλγική πατίνα με καρέκλες βιεννέζικου ύφους, μπουαζερί στους τοίχους και ταμπλαδωτά ταβάνια. 

mparmpounaki2

Οι γεύσεις, κοινές σε ολόκληρο το... κοπάδι των έξι "Μπαρμπουνακίων", παραμένουν πιστές στο κόνσεπτ "ποιοτικό ψάρι για όλους", χωρίς να λείπουν κάποιες αναφορές στο μητρικό εστιατόριο του Μικρολίμανου. Έτσι την αρχή κάνει η περίφημη σαλάτα – σωστό μποστάνι του Παπαϊωάννου και μαζί σπέσιαλ αλοιφές όπως η βελούδινη ταραμοσαλάτα και η καπνιστή όσο και σκορδάτη μελιτζανοσαλάτα σε αγιορείτικο ύφος. Η όρεξη ανοίγει ακόμα με δικά τους αλίπαστα και μαρινάτα, όπως το λαβράκι που μαρινάρεται σε χοντρό αλάτι και λεμόνι και σερβίρεται κομμένο σε στιλ καρπάτσιο, έχοντας για πικάντικη συνοδεία μια σαλατούλα με ρόκα και ροζ πιπέρι. Στα μαγειρευτά, απολαύσαμε ιδιαίτερα την κοκκινιστή σαρδέλα με χοντροτριμμένη φρέσκια ντομάτα που της χαρίζει βαθιά νοστιμιά και γλύκα ελληνικού καλοκαιριού και λιγότερο τον αχνιστό μπακαλιάρο που παρότι φρέσκος και τρυφερός σερβίρεται σε πολύ έντονο ζωμό με καυτερή πιπεριά και σκόρδο. 

mparmpounaki3

Η κουζίνα τηγανίζει τραγανά και αέρινα, αν κρίνουμε από το συμιακό γαριδάκι που ήρθε στο τραπέζι σωστός αφρός, αλλά και τα μπαρμπουνάκια που χαρήκαμε επιπλέον ψημένα στη σχάρα, με το κρέας τους υπέροχα μελωμένο. Σημειώστε ακόμα, πως πέρα από τα κάθε λογής μικρόψαρα, η ψαριά της ημέρας συχνά πυκνά περιλαμβάνει και μεγάλο ψάρι που θα σας ψήσουν όπως επιθυμείτε, ενώ την εικόνα συμπληρώνουν μια σειρά από μακαρονάδες όπως τα ελαφριά και φίνα λινγκουίνι θαλασσινών που ακολουθούν τη minimal λευκή οδό, με πολύ νόστιμα μύδια, γαρίδες και κυδώνια μαγειρεμένα στο ζωμό τους. Για γλυκό φινάλε υπάρχουν διάφορα κεράσματα σαν τους καλοφτιαγμένους σιμιγδαλένιους χαλβάδες με σοκολάτα ή χωρίς και το εκμέκ κανταΐφι με ελαφριά κρέμα ζαχαροπλαστικής, σαντιγί και τριμμένο φιστίκι. 

Πλατεία Μητροπόλεως 4, Σύνταγμα, 2103247700, τιμή: € 18 – 25

( + ) Σέρβις ταχύτατο και ενημερωμένο, και καλή ποικιλία από εμφιαλωμένα αποστάγματα. 

( - ) Η καθόλου καυτερή τυροκαυτερή

Περισσότερες πληροφορίες

Μπαρμπουνάκι διά χειρός Παπαϊωάννου

Πλατεία Μητροπόλεως 4, Σύνταγμα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
21/11/2024

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.

8 γευστικές στάσεις στο Κολωνάκι

Ο οδηγός μας για τα εστιατόρια στο Κολωνάκι συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση, από ατμοσφαιρικά wine bars και κοσμοπολίτικα ψαροφαγικά στέκια, μέχρι μοντέρνα bistro και street food με δημιουργική υπογραφή.