Πού σε βρίσκουμε το καλοκαίρι Αθηναγόρα Κωστάκο;

Ο δραστήριος και πολυβραβευμένος σεφ ξεδιπλώνει τη γαστρονομική του δράση από την αγαπημένη του Μύκονο και τις Κυκλάδες ως την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

AthinagorasKostakos

Μακρύ και δημιουργικό δρόμο, σπαρμένο με πολλούς Χρυσούς Σκούφους, έχει διανύσει ο Αθηναγόρας Κωστάκος από την εποχή που τον γνωρίσαμε ως φέρελπι σεφ του μυκονιάτικου "Bill & Coo". Αν κάτι ενώνει σαν κόκκινη κλωστή τα πολλά και σημαντικά που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αυτό είναι το πάθος του για την ελληνική κουζίνα με την οποία ανέκαθεν πειραματιζόταν δημιουργικά. Το φετινό καλοκαίρι τον βρίσκει επικεφαλής νέων και παλαιότερων πρότζεκτ που απλώνονται από τις Κυκλάδες ως την άλλη μεριά του Ατλαντικού. 

Εν αρχή ην ασφαλώς το Νησί των Ανέμων όπου πέρσι δημιούργησε το κάτι παραπάνω από επιτυχημένο "Nōema" στη Χώρα και συνεχίζει να κρατά την εποπτεία της κουζίνας στον διάσημο "Scorpios". "Η σχέση μου με τη Μύκονο μετράει πλέον 16 χρόνια και δεν σταματά να με εντυπωσιάζει γιατί κάθε καλοκαίρι αλλάζει εντελώς πρόσωπο. Στο "Nōema” εκφράζω στο 100% τη δική μου οπτική για την ελληνική και πιο συγκεκριμένα την κυκλαδίτικη κουζίνα, μαγειρεύοντας ουσιαστικά αλλά και αφαιρετικά, βάζοντας δηλαδή στο πιάτο όσα χρειάζονται και είναι νόστιμα. Και φέτος θα βαδίσουμε στο ίδιο concept, δίνοντας μαζί με την ομάδα μου (Πάνος Τσίκας, Ανδρέας Ρίνας και ο Σπύρος Αρτελάρης στα επιδόρπια) ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στα ωμά και τα πιάτα που προορίζονται για τη μέση του τραπεζιού". 

Αλλαγές έρχονται ωστόσο στο μενού του "Scorpios" που του χρόνου το καλοκαίρι αποκτά "αδερφάκι" στο μακρινό Μεξικό. "Θέλουμε να προϊδεάσουμε τους επισκέπτες μας για την κουζίνα που θα έχουμε στο θέρετρο της Τουλούμ, γι’αυτό και στο μενού θα βάλουμε πολλά καινούργια πιάτα με μεξικάνικη χροιά όπως το καρπάτσιο ψαριού με tiger milk αχινού, το ολόκληρο τσαούσι με σάλτσες roja και verde, και η bistecca με τα μπαχαρικά του al pastor που θα κόβεται στο τραπέζι και θα τυλίγεται σε tacos. Τα ηνία της κουζίνας θα κρατά και φέτος ο Αλέξης Ζόπας, μαζί με τον Γιώργο Μιχελάκο και τον Θοδωρή Ρούσση". 

Κυκλάδων συνέχεια στη Σίφνο, όπου ο σεφ αναλαμβάνει την επιμέλεια της κουζίνας στο ολοκαίνουργιο ξενοδοχείο "Nos" στην περιοχή του Φάρου. "Δεν είχε τύχει να βρεθώ στη Σίφνο ωστόσο μου άρεσε πολύ από την πρώτη στιγμή, όπως και το ίδιο το ξενοδοχείο που έχουν σχεδιάσει οι K-Studio. Στο εστιατόριο του (επικεφαλής οι Γεράσιμος Μητράκης και Βασίλης Κανέλλος), που τα βράδια θα είναι ανοικτό και σε εξωτερικούς επισκέπτες, θα σερβίρουμε μια κουζίνα κυκλαδίτικη με ιδιαίτερη έμφαση στις πρώτες ύλες και πιάτα όπως το σεβίτσε από λαβράκι με καυτερό ζωμό από πιπεριές, ντοματίνια και κρεμμύδι, το σιγοψημένο αρνί στις κληματόβεργες για 12 ώρες και η σπαλομπριζόλα με πίκλες από σταμναγκάθι και γλυκό σκόρδο καμμένο σε ντόπιο βούτυρο". 

Επί ελληνικού εδάφους συνεχίζεται για έκτη χρονιά η συνεργασία του με το εστιατόριο "Anthos" στο πολυτελές ξενοδοχείο Blue Palace στην Ελούντα Κρήτης, όπως επίσης και το instant μεξικάνικο σουξέ που έκανε το αθηναϊκό "Loco", στο οποίο ο Κωστάκος συμμετέχει και επιχειρηματικά. Τα πανιά του ωστόσο έχουν ανοίξει εδώ και χρόνια και στο εξωτερικό με τη συμβολή του στη δημιουργία του εστιατορικού brand "Meraki" από το Λονδίνο ως το Πόρτο Τσέρβο και τη Σαουδική Αραβία.

Η συγκεκριμένη συνεργασία μπορεί να ολοκλήρωσε τον κύκλο της, όμως μια καινούργια ξεκίνησε πρόσφατα και μάλιστα στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. "Πρόκειται για το "Lyra” που ανοίξαμε τον περασμένο Οκτώβριο στην καρδιά του Σικάγο και συνδυάζει την αλέγκρα ατμόσφαιρα με την μοντέρνα ελληνική κουζίνα που έχει αρκετά μυκονιάτικα twist. Είμαι πολύ χαρούμενος που πηγαίνει πολύ καλά από την πρώτη στιγμή, γι’αυτό και υπάρχει στα σκαριά ακόμα ένα "Lyra” που θα ανοίξει τον προσεχή Οκτώβρη σε άλλη περιοχή της πόλης". 
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια της Νέας Υόρκης για το 2024

Από αυθεντικές εθνικές κουζίνες μέχρι μοντέρνες προσεγγίσεις και exclusive fine dining εμπειρίες, αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο και διάθεση, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.