3 μεγάλοι σεφ στην Ίο

Αλέξανδρος Τσιοτίνης, Γιώργος Στυλιανουδάκης και Σωτήρης Ευαγγέλου δίνουν φέτος το «παρών» στο όμορφο κυκλαδονήσι που υποδέχεται το καλοκαίρι με ανανεωμένο γευστικό πρόσωπο.

tsiotinis Αλέξανδρος Τσιοτίνης

Παρακολουθούμε με ικανοποίηση την Ίο τα τελευταία χρόνια να διαμορφώνει αργά και προσεκτικά ένα διαφορετικό γευστικό πρόσωπο, πιο ώριμο σε σχέση με το παρελθόν. Οι αξιόλογες προσπάθειες ήταν μέχρι πρότινος μεμονωμένες ("Ιθaka", "Grandma’s"), φέτος ωστόσο φαίνεται να φυσά ένας δυνατός αέρας γαστρονομικής ανανέωσης στο όμορφο κυκλαδονήσι. Φρεσκοβραβευμένος για μια ακόμα φορά από τους Χρυσούς Σκούφους, ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης εγκαινιάζει τη συνεργασία του με το πολυτελές ξενοδοχείο "Calilo" που ανήκει στο πλούσιο portfolio του ομίλου Luxurios και θα ανοίξει τις πόρτες του στις αρχές Ιουνίου. "Ερωτεύτηκα το ξενοδοχείο από την πρώτη στιγμή που το επισκέφτηκα, τόσο για την ατμόσφαιρα όσο και για την μοναδική τοποθεσία στην οποία βρίσκεται. Θα επιμελούμαι τη γευστική πρόταση συνολικά, ξεκινώντας από το πρωινό με πολλά ελληνικά προϊόντα και το all day εστιατόριο που θα σερβίρει fine comfort ελληνική κουζίνα. Αργότερα μέσα στη σεζόν θα λειτουργήσει και το πιο επίσημο εστιατόριο του ξενοδοχείου με chef de cuisine τον συνεργάτη μου Σπύρο Τζίλη, που θα σερβίρει αποκλειστικά menu degustation με κόνσεπτ "33 πιάτα από τα 33 κυκλαδονήσια”. Τα πιάτα θα εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ωστόσο κάθε μενού θα είναι και ένα μικρό tour στις Κυκλάδες, με "σταθμούς” όπως η Μύκονος (κρεμμυδόπιτα Μυκόνου με φρέσκα βότανα και χειροποίητο λαρδί), η Τήνος (κροκέτες κολοκυθιού με τηνιακό αλλαντικό σαλτσίτσι και κρέμα καπνιστού τυριού) και φυσικά η Ίος (κατσικάκι νιώτικο στα κάρβουνα με χειροποίητο κριθαράκι μερμιτζέλι και λαχανικά κονφί)". 

stylianoudakis
Γιώργος Στυλιανουδάκης

Λιμάνι στην Ίο πιάνει όμως για πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι και ο έμπειρος σεφ Γιώργος Στυλιανουδάκης που θα επιμελείται της κουζίνας στο "Ios Club" προτείνοντας πιάτα στο χαρακτηριστικό μοντέρνο ελληνικό του ύφος. "Δεν είναι καινούργιο μαγαζί, ωστόσο η θέα του πραγματικά κόβει την ανάσα και οι ιδιοκτήτες θέλουν να αναβαθμίσουν τη γευστική πρόταση. Κάποια από τα πιάτα που σχεδιάζω για τα τέλη Μαΐου οπότε και θα ξεκινήσουμε, είναι το ριζότο δημητριακών με ζωμό λαχανικών, κολοκυθάκι, μανιτάρι και γραβιέρα, και ο μουσακάς με μάγουλα μπρεζέ που θα σερβίρουμε μέσα σε μελιτζάνα και θα σκεπάζουμε με χλιαρή μπεσαμέλ. Παράλληλα σκοπεύω να χρησιμοποιήσω και κάποια από τα τοπικά προϊόντα όπως τα νιώτικα τυριά αλλά και τους κολοκυθοανθούς που θα σερβίρουμε τηγανιτούς και γεμιστούς με ψαρικά".

Evangelou
Σωτήρης Ευαγγέλου

Για δεύτερη σεζόν δίνει το "παρών" στο νησί ο σπουδαίος και πολυβραβευμένος σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου, ο οποίος θα δημιουργήσει και φέτος το μενού για το εστιατόριο "Grandma’s" (Top Notch 2022) στο καλό ξενοδοχείο Liostasi. "Θυμάμαι ήταν βράδυ χειμώνα όταν πρωτοβρέθηκα στο νησί, όμως το αγάπησα κατευθείαν γιατί έχει μια ανεμελιά και ταυτόχρονα κάτι αναρχικό που εμένα μου ταιριάζει πολύ. Μου αρέσουν πολύ οι παραλίες της Ίου, οι βραδιές στη Χώρα αλλά και το γεγονός πως διατηρεί ακόμα σε κάποια σημεία τον αυθεντικό της χαρακτήρα. Έχει επίσης κάποια δικά της προϊόντα, όπως τα τυριά, η φάβα και το άνυδρο ντοματάκι, που αν και είναι σε περιορισμένες ποσότητες προσπαθώ έστω και με δυσκολία να χρησιμοποιώ για τα μενού μου. Και φέτος στο "Grandma’s” θα παρουσιάσω από τις αρχές Μαΐου την δική μου οπτική για την ελληνική και περισσότερο την κυκλαδίτικη κουζίνα, με πιάτα όπως ο κόκκορας γεμιστός με ψωμί, κρεμμύδι, συκωτάκια και πουρέ κρεμμυδιών που εμπνέεται από το κλασικό κυκλαδίτικο πατίδο".  
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τι εννοείς κάνουν και στη Θάσο fine dining;

Ο ταλαντούχος σεφ Γιάννης Μαρινόπουλος ερμηνεύει τις σπεσιαλιτέ του νησιού με τρόπο καινοτόμα νόστιμο και σύγχρονες τεχνικές. Σερβίρει τις δημιουργίες του για ένα και μόνο βράδυ στην Αθήνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
17/03/2025

Τα νέα γευστικά highlights του Κεραμεικού

Οι πιο πρόσφατες προσθήκες στη φαγητογραφία της κουλ γειτονιάς.

Χρυσοί Σκούφοι 2025: Τα εστιατόρια της Πάρου που ξεχώρισαν στο νησί που έκανε την έκπληξη

Η δημοφιλής Κυκλάδα παρουσιάστηκε εξαιρετικά φορμαρισμένη, με δύο νέους Χρυσούς Σκούφους αλλά και δύο νέα Top Notch.

Ο διάβολος έτρωγε Prada: τι συμβαίνει όταν οι μεγαλύτεροι οίκοι μόδας αποφασίζουν να μπουν στην κουζίνα;

Τί συμβαίνει όταν οι μεγαλύτεροι οίκοι μόδας φοράνε ποδιές και σκούφους; Ποια είναι τα πιάτα της μόδας; – στην κυριολεξία.

Τι γεύση έχει μια πίτσα των 52 ευρώ;

Κατ' αρχάς, τη γεύση του exclusivity που σερβίρει για πρώτο πιάτο το "Bagatelle Athens", με όλη την αίγλη που συνδέεται με το όνομα του μπολιασμένη στην ατμοσφαιρική αρχοντιά του, και γεύσεις φινετσάτες κι ευφάνταστες, που ταιριάζουν χάρμα στην εκλεκτική του αύρα. Διαβάστε περισσότερα στην κριτική μας!

Χρυσοί Σκούφοι 2025: Πώς μια πίτσα έφτασε στις κορυφαίες γαστρονομικές εμπειρίες της χώρας

Το απόλυτο comfort food στην έως τώρα κορυφαία στιγμή του στα εστιατορικά δρώμενα της Ελλάδας. Ποιος και πού τη φτιάχνει, γιατί ξεχωρίζει.

Στο Dal Professore Gastro Bar για beats n bites με ιταλιάνικο πρόσημο

Το νέο στέκι με την υπογραφή του… "καθηγητή" της ιταλικής κουζίνας, Νίκο Δημητροκάλη, γίνεται το αγαπημένο μας spot για after office και after theater απολαύσεις και μας διδάσκει την απολαυστική αλεγρία του "cenna spettacolo".