Το "Jerár" στρέφει τους προβολείς στη Δάφνη

Off Broadway περιβάλλον, χαλαρή διάθεση αλλά και μια μπιστρονομία με μοντέρνο ελληνικό πρόσημο διά χειρός Χάρη Νικολούζου είναι τα συστατικά του πιο καινούργιου «ντάρλινγκ» της πόλης.

jerar1

Με είχε προειδοποιήσει ο Χάρης Νικολούζος πως από την πρώτη μέρα γίνεται χαμός, γι’αυτό και επέλεξα να πάω από νωρίς στο "Jerár" που δημιούργησε ο βραβευμένος σεφ παρέα με τους Γιώργο Καβακλή και Κώστα Καρατζόγλου ("Spoiled", "Barro Negro") στη Δάφνη. Ο χώρος, δύο παλιές φαρμακαποθήκες που ενώθηκαν και ανακαινίστηκαν εκ βάθρων, ξεχωρίζει από μακριά σε έναν ήρεμο πεζόδρομο μιας περιοχής που μέχρι πρότινος δεν βρισκόταν στα γευστικά μας ραντάρ και δεν αργεί να γεμίσει με κυρίως μοντέρνες παρέες που κινούνται στον αστερισμό του καινούργιου. Ένας από τους παλιούς τοίχους διατηρείται μέχρι ενός σημείου στο μέσον της σάλας, αποκρύπτοντας τρόπον τινά τη δράση από την μία πλευρά προς την άλλη, ενώ τριγύρω, τα ψυχρά στοιχεία όπως το τσιμέντο και η γυμνή δομή σε κάποιους τοίχους συναντούν τα ξύλινα τραπεζοκαθίσματα σε γλυκό καραμελέ χρώμα και την ανοιχτή τερακότα στο πάτωμα που ζεσταίνει το σύνολο. 

jerar2

Το μάτι στέκεται στην ολόλευκη ανοικτή κουζίνα, τόσο μεγάλη που νομίζεις ότι παρακολουθείς κάποιο masterclass μαγειρικής. Την ίδια στιγμή ωστόσο, δημιουργεί και εκείνη την εγγύτητα και την οικειότητα που ο σεφ ήθελε εξ αρχής να υπάρχει ανάμεσα στους θαμώνες και την ομάδα της κουζίνας, αντλώντας έμπνευση από τα αγαπημένα του νεοπαριζιάνικα μπιστρό. Το ίδιο και οι γεύσεις του, που κινούνται στο φάσμα μιας μπιστρονομίας με μοντέρνο ελληνικό χρώμα και συνδυάζουν το οικείο, το χαλαρό και ενίοτε το παιγνιώδες με το απροσδόκητο και το πιο fine. 

Την αρχή κάνει φανταστικό χειροποίητο ψωμί από προζύμι ωρίμανσης με τραγανή κόρα που πάνω του αλείφεις επίσης δικό τους βούτυρο, ξινούτσικο και απολαυστικό. Τα δαντελένια σπανακοπιτάκια, σαν μικρές τραγανοτηγανισμένες μαργαρίτες με καλή γέμιση και συνοδεία από σπιτικό γιαούρτι, όπως και τα σουδάκια που γεμίζονται με μοσχαρίσιο ταρτάρ και γαρνίρονται με μπεσαμέλ στα πρότυπα του μουσακά είναι καλοφτιαγμένα και νόστιμα. Το τηγανιτό κουνέλι είναι πιάτο παιχνιδιάρικο που κλείνει το μάτι στα chicken nuggets με επίπεδο και φαντασία, ενώ το σκουμπρί σαβόρο με πουρέ από χουρμά (αντί για τις κλασικές σταφίδες) και ζωμό από πίκλες λαχανικών, αν και κρύο, είναι πολυεπίπεδο και σοφιστικέ.

jerar3

Ο γάμος της cacio e pepe με τις γαρίδες Μικρολίμανο φέρνει σε κοντράστ την κρεμώδη και πιπεράτη γοητεία του ζυμαρικού με τον μινιμαλισμό ενός πολύ καλού ταρτάρ γαρίδας και σερβίρεται μέσα σε βαθύ μπολ που απογεμίζεται με παχύρευστη μπισκ. Στο φίνο και ζουμερό κοτόπουλο παστιτσάδα πάλι, ο σεφ αναφέρεται με τον τρόπο του στην Κέρκυρα από την οποία κατάγεται, βάζοντας ακόμα στο πιάτο πουρέ από ψωμί και κρεμμύδι, ενώ σαν δορυφόρος του έρχεται ανοικτό κορφιάτικο πιτόγυρο με ψιλοκομμένο μπούτι κοτόπουλου και την ίδια σάλτσα. Για το τέλος υπάρχει αφράτη ρώσικη μελόπιτα medovic με κρέμα καραμέλας και χειροποίητο παγωτό μελιού, ενώ η λίστα κρασιών προτείνει καλοδιαλεγμένες ετικέτες από τον ελληνικό και τον γαλλικό αμπελώνα, αρκετές εκ των οποίων και σε ποτήρι. 

Aγίας Βαρβάρας 55, Δάφνη, 6973039276, τιμή: € 35-45

( + ) Ο συνδυασμός χαλαρής ατμόσφαιρας και ψαγμένου φαγητού σε off Broadway περιβάλλον

( - ) Το τηγάνι θέλει προσοχή στα σπανακοπιτάκια, διότι δεν ήταν όλα εξίσου τραγανά και αέρινα.
 

Περισσότερες πληροφορίες

Jerár

Aγίας Βαρβάρας 55, Δάφνη
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια της Νέας Υόρκης για το 2024

Από αυθεντικές εθνικές κουζίνες μέχρι μοντέρνες προσεγγίσεις και exclusive fine dining εμπειρίες, αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο και διάθεση, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.