Πρώτη γεύση από το "Grande Dame" στην Πλάκα

Στο ολοκαίνουργιο «σπίτι» του στο κέντρο της πόλης, ο Γιάννης Σολάκης ψήνει στην ανοικτή φωτιά όπως παλιά και εκσυγχρονίζει αγαπημένες σπεσιαλιτέ των ταβερνών και των αστικών εστιατορίων.

grandedame1

"Πάμε μπροστά κοιτάζοντας πίσω" είναι το motto του ολοκαίνουργιου "Grande Dame" όπως μου το περιγράφει ο δημιουργός του και γνωστός σεφ Γιάννης Σολάκης το βράδυ που επισκέπτομαι το μαγαζί. Ο χώρος, στο ισόγειο ενός ατμοσφαιρικού νεοκλασικού με μακρά ιστορία στην οδό Νίκης, παντρεύει αρμονικά τα κλασικά στοιχεία με τις πιο μοντέρνες πινελιές σε ένα στιλάτο mix’n’match με αστική πατίνα.

Ψηλόλιγνα λουλουδιασμένα βάζα με ολόφρεσκα άνθη απλωμένα σε διάφορα σημεία, γύψινες ροζέτες από τις οποίες κρέμονται βαρύτιμοι πολυέλαιοι περικυκλωμένοι από σύγχρονα φωτιστικά, γοητευτικό ασπρόμαυρο πλακάκι από τα παλιά στο πάτωμα που ήρθε ξανά στο φως, μικρές και μεγάλες ροτόντες και τραπέζια που στρώνονται με υφασμάτινα τραπεζομάντιλα και βαριά μαχαιροπίρουνα. Στο έμπα σε υποδέχεται ένα μικρό μπαρ, επενδεδυμένο με μαλακό δέρμα για να ακουμπάς αναπαυτικά και να απολαμβάνεις το κρασί σου, ενώ προχωρώντας στα ενδότερα ανακαλύπτεις ακόμα την υαλόφρακτη κάβα του εστιατορίου καθώς και το εντυπωσιακό chef’s table από ξύλο τριανταφυλλιάς μπροστά στην ανοικτή κουζίνα.

solakis

Εντός της, ο Σολάκης ανάβει μεγάλες φωτιές σε μια tailor made εγκατάσταση που του επιτρέπει να κάνει αρχέγονα ή low-tech, όπως τα αποκαλούμε σήμερα, ψησίματα χρησιμοποιώντας τα κάρβουνα, τη φλόγα και τον καπνό. Δεν είναι όμως μόνον αυτό το κοίταγμα προς τα πίσω που μου έχει περιγράψει νωρίτερα, μια και δοκιμάζοντας τα πιάτα του συνειδητοποιώ πως αφετηρία του έχει το εδεσματολόγιο κάποιας παλιάς ταβέρνας ή αστικού εστιατορίου, που έρχεται στο σήμερα πιο ανάλαφρο και εκσυγχρονισμένο. Ταραμοσαλάτα με ούζο και φιλέ αμυγδάλου που βαθαίνουν πολύ τη γεύση της, έντονα κυμινάτο χούμους με τραγανό ρεβύθι και ρόδι, αθηναϊκή σαλάτα πλασαρισμένη αλλιώς -ολοζώντανο baby gem, κενέλ μαγιονέζας με αρακά και πατάτα, λαβράκι μαρινέ σε στιλ gravlax- αλλά και με την κλασική πληθωρική της νοστιμιά παρούσα. 

grandedame2

Απόλαυσα ακόμα την πιο ανάλαφρη εκδοχή του σεφ για τις κλασικές γαρίδες Μικρολίμανο, με τροφαντές γαρίδες καλής ποιότητας στη σχάρα συνοδεία γλυκοφάγωτης σάλτσας ντομάτας με φέτα και ούζο, όπως και το χταπόδι που καπνίζεται à la minute και σερβίρεται με αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα και μαρμελάδα ντομάτας. Ο λαιμός μαύρου χοίρου κατέβηκε από τη σχάρα μελωμένος και τρυφερός έχοντας για παρέα μαγιονέζα μαύρου σκόρδου που του πήγαινε πολύ αλλά και εξαιρετικές τηγανιτές πατάτες με παλαιωμένη γραβιέρα που αξίζει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε, ενώ στα μαγειρευτά το σιγομαγειρεμένο αρνάκι με κους κους και βερίκοκα είναι πραγματικό τρυφερούδι που λιώνει στο στόμα. Αφράτο ραβανί με μαρμελάδα φράουλας και σούπερ τραγανό κανταΐφι με παγωτό βανίλια παίζουν δυνατά στο γλυκό φινάλε, παρέα με τις καλοφτιαγμένες υφές σοκολάτας που θα εκτιμήσουν οι choco lovers του τραπεζιού. 

Νίκης 46, Πλάκα, 6936060481, τιμή: € 26 – 38

( + ) To κόνσεπτ "old is the new new" που υλοποιείται επιτυχημένα από την ατμόσφαιρα του χώρου ως το φαγητό του. 

( - ) Το καρπάτσιο από λαβράκι με εσπεριδοειδή, φύτρες κόλιανδρου και αγγούρι θέλει καλύτερη ισορροπία στα αρτύματα για να μην εξαφανίζεται το ψάρι. 
 

Περισσότερες πληροφορίες

Grande Dame

Νίκης 46, Πλάκα
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια της Νέας Υόρκης για το 2024

Από αυθεντικές εθνικές κουζίνες μέχρι μοντέρνες προσεγγίσεις και exclusive fine dining εμπειρίες, αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο και διάθεση, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.