Ο Μιχάλης Σεβαστέρης έκανε τον βιγκανισμό stand-up comedy

Ο 28χρονος performer μιλά για τη σχέση του με τον βιγκανισμό, το «bulying» για τις διατροφικές του επιλογές και το πρώτο του solo stand-up comedy act «Είμαι vegan» που αυτή την περίοδο παρουσιάζει στο θέατρο «Άβατον».

Μιχάλης Σεβαστέρης

Με ιδιόμορφο χιούμορ και ήρεμη φυσιογνωμία, ο Μιχάλης είναι από τις πιο φρέσκες μορφές στον χώρο του stand-up. Δηλώνει ερωτευμένος με το συγκεκριμένο είδος performing , είναι αυστηρά φυτοφάγος και φιλόζωος, ενώ ασχολείται με τον ακτιβισμό υπέρ των δικαιωμάτων κάθε ζωντανού πλάσματος. Μαθαίνω μάλιστα ότι η χάρη του έφτασε μέχρι την Ισπανία αφού για ένα διάστημα υπήρξε εθελοντής σε καταφύγιο ζώων στη Μούρθια. Μπορώ λοιπόν να πω ότι τον συμπάθησα πριν καν να τον γνωρίσω…

Παρακολουθώντας τον στη σκηνή του "Άβατον" να στέκεται σχεδόν ακίνητος και ανέκφραστος, παρουσιάζοντας ένα ατακαδόρικο σε αρκετά σημεία κείμενο με αυτοσαρκασμό και "μπηχτές" για την αντιμετώπιση των vegans, χαμογελώ μεν, προβληματίζομαι δε και αυτό γιατί καταφέρνει να περάσει τα δικά του μηνύματα μέσω της τέχνης του. Αυτός εξάλλου δεν είναι και ο σκοπός της κωμωδίας αυτού του τύπου;

Μιχάλης Σεβαστέρης
Ο Μιχάλης ασχολείται με τον ακτιβισμό υπέρ των δικαιωμάτων κάθε ζωντανού πλάσματος

Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα "pocker-face", κάπως έτσι μου τον σύστησαν λόγω και της σκηνικής του παρουσίας και αβίαστα τον φαντάζομαι να κάνει stand-up με μουσική υπόκρουση το ομώνυμο hit της Lady Gaga. Αψυχολόγητος εντελώς. Εκτός σκηνής μάλιστα ασχολείται επαγγελματικά με το online poker οπότε μπορεί αυτό που παρουσιάζει να είναι και τρόπον τινά μια περσόνα… 

"Για μένα ο βιγκανισμός είναι μια προσπάθεια να μειώσω το αρνητικό αποτύπωμα μου στη γη. Άρα τεχνικά ο βιγκανισμός θα έλεγε να κόψω και τα λογοπαίγνια. Πιστεύω ότι οι vegans πληθαίνουμε γιατί κατά βάθος ελάχιστοι από εμάς δεν αγαπάμε τα ζώα, και τώρα που υπάρχουν και πολύ καλές σε γεύση βίγκαν επιλογές σχεδόν παντού, είναι μια πολύ πιο εύκολη μετάβαση. Οι έρευνες για το που ωφελεί είναι άπειρες πια. Ακόμα και ένας κρεατοφάγος θα έπρεπε να χαίρεται όταν κάποιος γίνεται βίγκαν (όχι επειδή μένει περισσότερο κρέας γι’ αυτόν) γιατί η επιλογή του βοηθάει πραγματικά όλο τον πλανήτη. 

"Την παράσταση στο "Άβατον” την έχω φτιάξει με πολύ αγάπη, με κείμενα που έχουν σμιλευτεί μέσα από εκατοντάδες άλλες παραστάσεις. Μιλάω για διάφορες αστείες καταστάσεις που έχω περάσει σα vegan αλλά και πολλά άλλα θέματα. Προσέχω κάθε θέμα να έχει όσο χρόνο πρέπει για να μην κουράσει το κοινό. Αν και το κείμενο με τον βιγκανισμό είναι το μεγαλύτερο χρονικά από τα θέματά μου. Πιστεύω πως μετά την παράσταση όταν κάποιος ακούει για τον άλλο ότι είναι βίγκαν, θα μπορεί να μπει περισσότερο στον κόσμο του και να τον καταλάβει καλύτερα. Και ίσως του έρθει και κάνα αστείο μου. Όσο για την ανταπόκριση του κοινού, αρκετοί μετά την παράσταση έρχονται και για βίγκαν μπέργκερς! Βέβαια κάποιοι φοράνε κουκούλα μη τους αναγνωρίσουν απ’ τις φώτο οι φίλοι τους και τους εξοστρακίσουν." 

Μιχάλης Σεβαστέρης
Στη σκηνή εν δράσει

"Όταν είχα γίνει vegan πριν δέκα χρόνια είχα δεχθεί επίθεση από παντού. Θυμάμαι που ο ξάδερφός μου είχε πει "είσαι η ντροπή της οικογενείας”, του είπα "δε θα μου μιλάς έτσι επειδή είμαι vegan” και μου είπε "είσαι και βίγκαν; (!)”. Πλέον νιώθω ότι ο κόσμος μας αντιμετωπίζει με περισσότερη αγάπη και μου ζητάνε πιο συχνά από ποτέ συμβουλές για το πως να κόψουν συγκεκριμένα προϊόντα απ’ την διατροφή τους. Προσωπικά φυσικά και δεν είμαι "ρατσιστής” με όσους δεν έχουν τις ίδιες διατροφικές συνήθειες με εμένα. Άλλωστε κάποτε όλοι οι vegans τρώγαμε κρέας. Και σίγουρα το να κάνεις τον άλλο να νιώθει ότι δέχεται επίθεση δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος να μεταδώσεις το μήνυμά σου. Το χιούμορ -και αργότερα το stand up με αντίστοιχα κείμενα- ήταν κάτι που με βοηθούσε πολύ όποτε δεχόμουν επίθεση επειδή είμαι vegan. Πλέον βέβαια, έχω σταματήσει να γράφω γι’ αυτό το θέμα γιατί είμαι πολύ ευχαριστημένος από το κείμενο ως έχει και τη διάρκεια του και είμαι από αυτούς που νευριάζουν όταν μια καλή ταινία γίνεται μούφα sequel, οπότε προσέχω ούτε εγώ να μην το τραβήξω πιο πολύ από ότι πρέπει.

Η παράσταση "Είμαι vegan" παίζει στο θέατρο Άβατον, (Ευπατριδών 3, Κεραμεικός) κάθε Παρασκευή έως τις 20 Μαΐου (πλην της Παρασκευής 22/4, Εισιτήριο: 10 €. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια της Νέας Υόρκης για το 2024

Από αυθεντικές εθνικές κουζίνες μέχρι μοντέρνες προσεγγίσεις και exclusive fine dining εμπειρίες, αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο και διάθεση, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.