Μια ιδιαίτερα στιλάτη σπιτίσια θαλπωρή σε τυλίγει με το μπαίνεις στο άρτι βραβευθέν με Top Notch από τους Χρυσούς Σκούφους "Le Pavillon" του Χαλανδρίου. Αφαιρετικά έργα μοντέρνας τέχνης στους ολόλευκους τοίχους, ξανθό ξύλο στο πάτωμα και στα πόδια των τραπεζιών που σκεπάζονται με ανοιχτόχρωμο μάρμαρο, αλλά και διακριτικός φωτισμός δημιουργούν ωραία ατμόσφαιρα σε καθέναν από τους μικρούς και μεγαλύτερους χώρους της παλιάς χαλανδριώτικης μονοκατοικίας που αποτελεί την έδρα του πολύ ταλαντούχου σεφ Jean Charles Métayer.
Γάλλος αλλά με ιδιαίτερη αγάπη για την δεύτερη του πατρίδα, όπως θεωρεί την Ελλάδα στην οποία ζει και μαγειρεύει βραβευόμενος με πολλούς Χρύσους Σκούφους εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, ο σεφ δημιούργησε αυτό το εστιατόριο λίγο πριν την πρώτη καραντίνα θέλοντας να εκφράσει με απόλυτη ελευθερία τη δική του πρόταση για μια μοντέρνα κουζίνα ψαριού, που έχει ωστόσο τις βάσεις της στην κλασική γαλλική "παιδεία". Αλά καρτ εδώ και λίγο καιρό δεν υπάρχει παρά μόνο δύο menu degustation, το μικρό των 7 σταδίων (€ 75 κατ’άτομο) και το μεγάλο των 10 (€ 110), σε μια κίνηση που εξωτερικεύει με σαφήνεια τον γαστρονομικό πλου που χαράσσει για το εστιατόριο ο δημιουργός του, ο οποίος έχει πλέον για δεξί του χέρι στην κουζίνα τον σεφ Γιώργο Κωστή με μια ιδιαίτερη αξιόλογη πορεία σε εστιατόρια του εξωτερικού.
Δοκιμάσαμε διάφορα πιάτα και από τα δύο μενού, και σαν κορυφαία στιγμή της βραδιάς θα ξεχωρίσω την καραβίδα με καρπάτσιο χταποδιού, ένα μικρό κομψοτέχνημα της θάλασσας με γεύσεις και υφές που ξεδιπλώνονται σε επίπεδα, πασπαλισμένο με σουσάμι να γνέφει εξισορροπιστικά από τη μεριά της στεριάς. Από κοντά ακολούθησε ο καπνιστός μπακαλιάρος που ήρθε με το βουτυράτο κρέας του καλυμμένο με μελάνι σουπιάς αλλά χαράκτηκε περισσότερο στη μνήμη μου για το εξαιρετικά ευγενικό του κάπνισμα και τον φανταστικό πουρέ πατάτας αρωματισμένο με βανίλια που είχε για συνοδεία.
Το καλκάνι, ένα από τα αγαπημένα ψάρια του σεφ, κάνει την εμφάνιση του σε μια πολύ ενδιαφέρουσα σύνθεση που δένει το φίνο ψάρι με τρούφα Πελοποννήσου και τραγανά sticks από λαγόχορτο. Στην μπαλοτίνα πεσκανδρίτσας που "κάθεται" επάνω σε φρικασέ μανιταριών κι έχει για δορυφόρο της μια μικρή γάστρα με αγκινάρες, κρεμμύδια εσαλότ και αφρό μανιταριών, η πρωταγωνίστρια μπορεί να ήταν κάπως στεγνή αλλά η ικανότητα του σεφ στη σύνθεση με κλασικό γαλλικό πρόσημο παραπάνω από εμφανής. Την χαρήκαμε εξίσου στην πάπια του με την βαθιά συκωτένια γεύση και το άριστο καραμέλωμα στην πέτσα, που σερβίρεται συνοδεία έντονης τερίνας σελινόριζας με φρούτα του δάσους και παντζάρι.
Το "εικονικό" μανιτάρι καμωμένο από διάφορες υφές σοκολάτας είναι σοφιστικέ επιδόρπιο που κρατά τον πήχη του γεύματος ψηλά μέχρι τέλους, ενώ θα σας εφιστήσω την προσοχή και στο wine pairing με εκλεκτές ετικέτες από την πλούσια wine list του εστιατορίου που επιμελείται πλέον ο βραβευμένος sommelier Γιώργος Λούκας.
( + ) Ο χαρισματικός κήπος του εστιατορίου επιστρέφει αυτές τις ημέρες στη δράση, υποσχόμενος ωραίες gastro-βραδιές μέσα στο πράσινο.
( - ) Από την άλλη, η σαλάτα "κήπος" χρειάζεται ορισμένες πιο ενδιαφέρουσες πινελιές προκειμένου να ανθίσει.